Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

10 juni 2009

Feminist 1937

Överraskande att ordet feminist används på fyra olika ställen i Alice Lyttkens roman Det är dit vi längtar (1937), inte helt i stil med en veckotidningsroman. Middagsgästerna i boken har en diskussion om kvinnor i arbetslivet: ”Och hon var dock en framstående så kallad kvinnosakskvinna och feminist.” De manliga äldre personerna använder ordet feminist med negativ klang i diskussion med de yngre kvinnorna.

”Det värsta är, att många av kvinnokämparnas hetsigaste motståndare finns bland kvinnorna själva”, tänker bokens huvudperson Ann och fortsätter: ”Och det är ju bevars genant att bli skälld för feminist!” Begreppet feminist används i boken som en helt vardaglig och bekant term, även i ironisk ton. Än i dag kan man höra att feminister är ”karlhatande”.

Hjältinnan i boken tänker vidare: ”De okunniga tycks nämligen inbilla sig att en feminist är en könslös, karlhatande, utskrattad missbildning i samhället. En stackars fjolla med en sprucken önskedröm bakom sig, för vilken hon måste skaffa sig ett surrogat..” Kristina Fjelkestam tar också upp detta citat i sin avhandling Ungkarlsflickor, kamrathustrur och manhaftiga lesbianer (2006) och beskriver denna "önskedröm" vara utsikten till (heterosexuell) kärlek och äktenskap: ”När önskedrömmen spräcks antas den sublimeras i ”karlhat” och feministisk aktivism.”Att kvinnor inte har samma möjlighet i arbetslivet som män, låter författaren komma fram i en replik: ”Trots sin begåvning hade [fröken] Ekstrand ingen möjlighet att [...] mäta en mans och en kvinnas handlingssätt med samma måttstock.”

Problemet tas upp på flera ställen i romanen: ”för att visa att jag dög något till, måste jag skaffa mig ett så kallat manligt yrke.” Ett uttalande i boken, som fortfarande kan höras. Kvinnor har lägre löner, fast de har samma utbildning och likvärdigt arbete och rent manliga jobb har bättre betalt än traditionella kvinnoyrken.

Lyttkens hade känsla för helt nya problem i samhället, som kom till kvinnors medvetande, när de sökte sig ut till yrkeslivet. Alla är inte positiva till kvinnornas yrkesliv, även de konservativa tankarna lyfts fram i romanen. Hjältinnans moder är inne på att kvinnan gör klokast i att inte inskränka sig på mannens områden: ”- Kvinnan vill ställa sig in hos mannen och de gör hon lättast genom att inte inkränkta på hans område”. Ungefär samma tankebanor som Ellen Key hade haft trettio år tidigare.

17 kommentarer:

JULIEK sa...

Er innom for å ønske deg en flott dag : )

Allers Trädgård sa...

Intressant med dessa tankebanor redan på 30-talet! Och något deprimerande att klyftan mellan könen i arbetslivet är högst tydlig än idag inom rätt många brancher... gillar skarpt blandningen av trädgård, litteratur och annat inspirerande här på bloggen!
/Emma

Hannele på Hisingen sa...

Julie, önskar dej detsamma, kram.

Emma, eller hur, men visst är det märkligt att det inte hänt så mycket mer på 70 år. Tack för dina snälla ord :)

Znogge sa...

Väldigt intressant! Din uppsats handlade väl om Alice Lyttkens eller minns jag fel?

Hannele på Hisingen sa...

Znogge, visst är det intressant. Detta är en liten bit ur min uppsats om Lyttkens på 1930-talet, hon var verkligen en tendensförfattare.

Ruben sa...

Det är bara honmyggorna som suger blod. Men det skrev väl vår goda Alice ingenting om?! ;-) Headern har jag sett förut, och den var lika fin den gången!!! /Ruben

Hannele på Hisingen sa...

Ruben, honorna behöver också näring, när hanar inte vill lämna ifrån sej frivilligt. Alices böcker är med i headern i dag.

Spessartin sa...

Mjaee.. faktiskt inte. Den bäverfamiljen som vi hade hos oss i Drömme såg vi enbart på kvällarna faktiskt. Så var det även med bävern som gick över vägen, en sen kväll på sommaren...

Hannele sa...

Spessartin, jag har suttit i kajak
och fotat bävrar i Värmland.

NinaH sa...

Ack ja.... ibland kan man misströsta... Över hundra år av kamp & så mycket kvar än att göra! Man får va´ gla´för det lilla! Och kämpa vidare- så gott man kan!...?...;-)

Hannele på Hisingen sa...

Nina H, vet inte, om man ska bli glad eller ledsen, när man hittar sånt här. Ett är säkert i alla fall, mormors mor var nog mer radikal än vi anar.

Gerda-Thyra sa...

Kul att få läsa ett utdrag av din uppsats! Bra skrivet! Vi kämpar vidare...
Själv så går jag en sommarkurs, hela den här veckan, i screentryck på lera. Det är jättekul, men på nivå korvstoppning! Helt slut när jag kommer hem på kvällarna efter ca. 8 timmars idogt insupande av ny kunskap... det bara snurrar i huvudet...nu är det bara 2 dar kvar, sedan får allt förhoppningsvis falla på plats!

Hannele på Hisingen sa...

Gerda-Thyra, själv blev jag nyfiken på att lära och läsa mer om Alice Lyttkens. Inte så mycket som hänt på 70 år, egentligen. Sommarkurs låter kul.

Klimakteriehäxan sa...

Häpp! Där stack hon upp näsan igen, den där Alice! Häpp!!!! :-D

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, jag blir nyfiken på att fortsätta mer med henne, kanske en uppsats till ;)

Ingrid E sa...

Inget nytt under solen. Vi tror att vi är så framåt men mycket går igen, därför är det så intressant med historia.

Hannele på Hisingen sa...

Ingrid E, eller hur, vår mormors mor var nog
mer tuff än vi anar. Min uppsats heter så :)