Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

7 april 2008

Övergiven plantskola

Här har jag köpt många fruktträd och buskar, nu har det stått tomt. Jag köpte alla Hansa-rosor, 13 stycken, för vänner kallade mej för Hansa. Några dagar senare är det mesta rivet och man återander det mesta av materialet. Mycket av de stora vackra sällsynta 50 år gamla träden har kommunen sågat ner. Med Björlanda Plantskola har en tidsepok försvunnit.Den stränge holländaren har gått i pension nu. Kom jag för tidigt på säsongen sa han: "Jag säljer inte, busken klarar sej inte ännu, tjäl i marken" Inte krukodlat, utan han gick ut och grävde upp buskarna.Sortimentet är begränsat nu. Flest övergivna platser? Övergiven kyrka eller övergiven badplats inget för Canis Lupus, plantskola bättre.

20 kommentarer:

Sus sa...

Ja, den här plantskolan ser inte direkt inbjudande ut. Gamla pålitliga trädgårdsmästare växer så att säga inte på träd (!) numera.

Massproducerat och speedade plantor i kruka som åkt runt halva nordeuropa helt utan kärlek.
Trist!

Hanneles paradis sa...

Sus, visst håller det på att ske en förändring, men ofta kan pendeln svänga tillbaka, det beror på, vad köpare vill ha.

Strumpstickan sa...

Nu är du utmanad i min blogg idag:)

Ingrid E sa...

Ser verkligen övergiven ut. Är där fortfarande försäljning? Är det var som blev kvar av handelsträdgårdens odlingar som nu säljs?
Besökte en övergiven handelsträdgård i Djursholm. Inte en växt fanns kvar. Tror grannarna grävt upp det sista.

Hanneles paradis sa...

Strumpstickan, oj, ska fundera :)

Ingrid E, stått tomt ett par år, ska nog rivas nu, men träden runt om i markerna ska utnyttjas av det nybyggda dagiset i närheten, en hel park.

Filifjonkan 1 sa...

Näe men oh så tråkigt, ödslig ser det alltid ut efteråt och ja sortimentet tycks vara något begränsat,Gick han i pension sa du fanns det ingen som kunde köpt den och fortsatt tycker man. Ja så är det ibland.

Gårdsromantik sa...

Gillar också gammeldags rosor och har flera Hansarosor!

Kram Maud

Hanneles paradis sa...

Filifjonkan, lönsamhet i små +plantskolor är ju inte så bra, folk går hellre och handlar på stormarknader, tiderna förändras.

Gårdsromantik, Hansa-rosen är verkligen tacksam, behöver inte beskäras, doftar underbart, blommar länge och har vackra ätbara nypon på hösten.

GIS-mormor sa...

Hannele, är det Björlanda plantskola som ser ut så där nu för tiden?

Hanneles paradis sa...

GIS-mormor, stämmer, plantskolan har stått tom något år. Det nybyggda dagiset bakom får utnyttja den stora parken, som har blivit av alla planterade träd och buskar, det ska glädja alla barn.

Canis Lupus sa...

Åhhhhhhhhhh Grattis! :)

Hanneles paradis sa...

Canis Lupus, visst är det sorgligt, men du gillar det :)

Shabby - Marianne sa...

Det er så trist når ens gamle men gode planteskole må lukke og man skal finde nye butikker at handle i...

Hanneles paradis sa...

Marianne, detta var ju nära och kul att få prata med en kunnig trädgårdsmästare. Ont om butiker är det inte på Hisingen, vi har ju allt ;)

GIS-mormor sa...

Tänk, Björlanda plantskola åkte jag förbi med skolbussen varje dag de tre åren jag gick högstadiet på Glöstorpsskolan i Tuve och bodde i Torslanda. Tänk, jag visste att man kunde köpa växter där men jag fattade aldrig varför det hette plantSKOLA. (Nu har jag lärt mig) :-)

Hanneles paradis sa...

GIS-mormor, tänk tt plamtskolan är så gammal. Min lillasyster gick på Glöstorpskolan på 1970-talet.

Nevermind sa...

Hej första besöket här för mig. Fin blogg. vackra Göteborgsmotiv. o en plansskola på tillväxt. Allt gott/ MG

Hannele sa...

Nevermind, tackar, kul att du hittade hit, kom på besök igen.

Jacques Maeder sa...

Hej.
Jag satt och googlade lite på Björlanda plantskola där jag är uppvuxen.Det var roligt att jag hittade vad du skrivit om plantskolan. Fast min pappa var inte holändare, utan schweisare, liksom jag. Jag gick ju med i Glöstorpskolan, och kallades för Jackie, kanske vet du vem jag är?
Skulle vara kul att veta vem du är.
Mvh Jackie.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jackie, min lillasyster Minna som är född -65 gick i Glöstorpskolan.