Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

8 mars 2016

Alice Lyttkens skrev "feminist" redan 1937

Överraskande att ordet feminist används på fyra olika ställen i Alice Lyttkens roman Det är dit vi längtar (1937). Middagsgästerna i boken har en diskussion om kvinnor i arbetslivet: ”Och hon var dock en framstående så kallad kvinnosakskvinna och feminist.” De manliga äldre personerna använder ordet feminist med negativ klang i diskussion med de yngre kvinnorna. ”Det värsta är, att många av kvinnokämparnas hetsigaste motståndare finns bland kvinnorna själva”, tänker bokens huvudperson Ann och fortsätter: ”Och det är ju bevars genant att bli skälld för feminist!”
Kvinnor har inte samma möjlighet i arbetslivet som män: ”Trots sin begåvning hade [fröken] Ekstrand ingen möjlighet att [...] mäta en mans och en kvinnas handlingssätt med samma måttstock.” Problemet tas upp på flera ställen i romanen: ”för att visa att jag dög något till, måste jag skaffa mig ett så kallat manligt yrke.”
I nummer 5/2014 av Vi läser visar Louise Epstein sin bokhylla och säger: "Lyttkens var superfeminist, var före sin tid och är lite bortglömd idag. Den venetianska spegeln hette min absoluta favorit. Det var underhållande och lite mystiskt och samtidigt spännande; hur väljer man egentligen sitt eget liv och hur kan man ta kommandot?"

6 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Önskar dig en bra kvinnodag!!! (varför är inte alla dagar det?)

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, önskar dej detsamma! ♥
Männen var snabbare... på de 364 återstående dagarna.

Klimakteriehäxan sa...

Mamma efterlämnade ett antal Lyttkens-romaner. Kanske borde jag ta mig en närmare till på dem.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Lyttkens är underskattad - som så många kvinnliga författare.

Anna/notonmusic sa...

Jag barnvaktade små släktingar till Alice Lyttkens i min gröna ungdom, hon måste ha varit nån sorts gammelfaster till dem. Intressanta kvinnor före sin tid i hela den släkten verkar det som om man går ut och läser på lite. De var verkligen före sin tid många av dem!

Hanneles bokparadis sa...

Anna, intressant! Alice Lyttkens är fortfarande den enda som skrivit den svenska kvinnans historia.