Överraskande att ordet feminist används på fyra olika ställen i Alice Lyttkens roman Det är dit vi längtar (1937). Middagsgästerna i boken har en diskussion om kvinnor i arbetslivet: ”Och hon var dock en framstående så kallad kvinnosakskvinna och feminist.” De manliga äldre personerna använder ordet feminist med negativ klang i diskussion med de yngre kvinnorna. ”Det värsta är, att många av kvinnokämparnas hetsigaste motståndare finns bland kvinnorna själva”, tänker bokens huvudperson Ann och fortsätter: ”Och det är ju bevars genant att bli skälld för feminist!”
Kvinnor har inte samma möjlighet i arbetslivet som män: ”Trots sin begåvning hade [fröken] Ekstrand ingen möjlighet att [...] mäta en mans och en kvinnas handlingssätt med samma måttstock.” Problemet tas upp på flera ställen i romanen: ”för att visa att jag dög något till, måste jag skaffa mig ett så kallat manligt yrke.”
I nummer 5/2014 av Vi läser visar Louise Epstein sin bokhylla och säger: "Lyttkens var superfeminist, var före sin tid och är lite bortglömd idag. Den venetianska spegeln hette min absoluta favorit. Det var underhållande och lite mystiskt och samtidigt spännande; hur väljer man egentligen sitt eget liv och hur kan man ta kommandot?"
6 kommentarer:
Önskar dig en bra kvinnodag!!! (varför är inte alla dagar det?)
Klimakteriehäxan, önskar dej detsamma! ♥
Männen var snabbare... på de 364 återstående dagarna.
Mamma efterlämnade ett antal Lyttkens-romaner. Kanske borde jag ta mig en närmare till på dem.
Klimakteriehäxan, Lyttkens är underskattad - som så många kvinnliga författare.
Jag barnvaktade små släktingar till Alice Lyttkens i min gröna ungdom, hon måste ha varit nån sorts gammelfaster till dem. Intressanta kvinnor före sin tid i hela den släkten verkar det som om man går ut och läser på lite. De var verkligen före sin tid många av dem!
Anna, intressant! Alice Lyttkens är fortfarande den enda som skrivit den svenska kvinnans historia.
Skicka en kommentar