Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

11 april 2008

Varför klippa ner pelargoner?

Jag är för slarvig för att förvara pelargoner i källare över vintern, glömmer vattna. I höstas blommade denna så fint när frosten kom, så jag tog in den. Pelargonen fick hålla sällskap med julamaryllisarna, nu blommar den igen och är full av knoppar. Varför ska man då klippa ner pelargoner på hösten? Vet Åsa?

34 kommentarer:

Rita sa...

No nyt puhumme samaa kieltä; haha, tarkoitan "slarvig" :) Helppohoitoisia kasveja minulle, kiitos. Pelargonit olemme yleensä talveksi nostaneet kellariin, mutta hupsista, kastelu taisi unohtua viime talvena. Pitää ostaa uudet. Pelargoni on yksi monista suosikeistani.

Hanneles paradis sa...

Rita, joo, ei ne kasvit saa olla vaivaksi, täytyy saada olla pois kotoakin, niin ettei kaikki kuole. Puutarhasakin on joskus se uiminen tärkeempää, enkä ulkona kastele kyllä paljoonkaan.

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

hej! nej jag läste om han Arnrell(sportjournalist tror jag ) han gjorde det aldrig, klippte alltså.... Jag har ju mina i källaren så när jag tar upp dom från mörkret så är det mer döda än levande. Då måste jag ta bort massor. Ett år hade jag en vit i köksfönstret som såg ut som din o var såå fin och den fick inte känna på saxen.
Har man dem inne så är det en smaksak tror jag. Min kompis är förtjust i lite långa rangliga ( gracila) pelargoner och endel vill ha knubbiga.
Jag tror att för pelargonens del så är det nog hugget som stucket.
Arnrell sa tom att man inte behöver plantera om dem vart år utan bara göda rejält! =) /kram åsa

Hanneles paradis sa...

Åsa, visst låter Arnrell som en vettig person :)
Min mor haar också ibland säkert 1 meter långa palargonen, de ser fina ut. Jag läser ofta på bloggar ledssna palargonägare, som klipper bort alla blommor på hösten, låter inte roligt. Jag har inte så många pelargoner.

Lotta sa...

Vad bra svar du fick, jag har nämligen 3 pelargoner som jag inte vågar klippa i och då kan de ju bara växa vidare, en av dem ser ut som en bonsai :) Läste ditt inlägg om Katarina Dunér och boken Den Gyllende Trädgården har jag i min hylla och gillar den skarpt. Gillar också sten och mossa ;) Ha det gott 8`)

Hanneles paradis sa...

Lotta, visst var det härligt att höra, nu njuter vi bara, och visst är det fint med sten och mossa, jag är rädd om båda :)
Ha en fin dag.

mossfolk sa...

Jag tycker att det beror lite på hur de ser ut. De pelargoner som är vinterförvarade blev nedklippta för att de ändå blir så ledsna i mörkret. Även de som hade blivit alldeles för höga och spretiga för att passa samt någon som blev väldigt gles. Resten är inte nedklippta, och de blommar för fullt...

Strumpstickan sa...

Ett så vackert fönster!

Anonym sa...

Nej det verkar ju inte behövas - ha en skön dag och helg!

Anja C. Hill sa...

Vet inte om du frågar på fullt allvar, men jag utgår från att du menar allvar.Därför svarar jag så här: Pelargoner som jag har i trädgården får växa vilt. Det tyckcer jag är fint. Om jag däremot vill ha en kompakt planta eller vill ha sticklingar då klipps den ned så att den förgrenar sig från basen. Om man sköter väl sin vildväxande pelargon så kan man ha den som spaljeväxt. Nu utgår jag ifrån den vanliga zonalpelargonen.

mvh, Anja

SKATAN sa...

Tack snälla! Det är inte omöjligt att det blir så...om några veckor kanske jag är flygklar igen :)

Vi ses!

Inkivääri sa...

Ai syksyllä? Joskus on isoimpia typistää, että ylipäätään mahtuvat johonkin, mutta pääasiassa leikkaan keväällä ja silloinkin vain siksi, että saisin enemmän kukkia - osa kuolee aina talven aikana.

Annelie T sa...

Haha ja jag hoppas verkligen att mina barn inte ärver samma superkraft i framtiden!

Nina på Johangården sa...

I år får mina pelargoner växa som de vill... och än ser det bra ut.

Hanneles paradis sa...

Mossfolk, jag har ju inte så många pelargoner, de få i källren dör utan min tillsyn.

Strumpstickan, tack, det blir lite olika olika årstider.

Helga, denan törs jag inte klippa nu, ha en bra fredag.

Anja, tack för svaret, jag är lite lat och slarvigt, mina pelergoner tar jag ut på sommaren.

Skatan, det låter bra.

Inkivääri, enpä tiedä, mä en leikkaile syksyllä enkä keväällä, en oikein ymmärrä tuota talvihoitoa, annan vain rehostaa.

Annelie, det är väl kul med barn som har fart :)

Nina, då är vi på samma linje.

Charlotte sa...

Ny fredagstävling hos mig - vinn en kultig tv-serie på dvd! Titta gärna in och var med. Trevlig helg!

Hannele sa...

Charlotte, trevlig helg själv.

gerda-thyra sa...

Jag har också gjort som du... låtit dem vara oklippta och de har blommat och varit fina ändå!

Vet du vad jag äntligen har köpt
mig idag? Jo, en MYRTEN!
Har velat ha en sådan så länge, men tyckt att det kanske är lite onödigt...!? Men nu slog jag till och jag känner mig faktiskt bra mycket lyckligare nu när den lilla Myrten står i en änglakruka här i köksfönstret!
Den är så fin så du kan inte ana!
Nu gäller det att vattna... för en Myrten får aldrig torka ut...!
Trevlig Helg!

Hanneles paradis sa...

Gerda-Thyra, dottern fick myrten av svärfar, som skulle till och med användas i hennes brudkrona, hon var väl 10 år, jag tog livet av myrten, dottern mår bra...

Sus sa...

När jag var villägare hade vi ett inglasat uterum som var som "klipp-och-skuret" för att odla växtintresset inklusive pelargoner.

På hösten klippte jag ner dem lite för att spara plats (hade drygt 60 pelargonier!). Men idag sparar jag mina tre-fyra pelargonior över vintern som en trevlig grön växt.
Och nu knoppas det i det gröna!

Så nu ska jag byta jord och sedan är det gödning som gäller!
Trevlig helg nu Hannele!
Kramen!

Hanneles paradis sa...

Sus, just i detta fall blir det inte ens att byta jord, då går allt sönder... Men som Åsa skriver, byter inte sportjournalisten Arnrell heller jord, trevlig helg. Kram

matte sa...

hej!
man behöver inte klippa sina pelargoner alls om de inte har torkat in och ser fula eller blivit för långa och rangliga. Jag klipper mina på våren för att de ska förgrenas bättre, men det tar längre tid för dem att komma med knopp när jag klippt i dem. Men näring vill de ha hela tiden de blommar. Hur mycket som helst!
Vad söt din är med matchande kruka!
:D /matte

Hannele sa...

Matte, det var skönt att höra.
Jag gillar mina krukor också :)

Lily of the valley sa...

Det finns ju ingen anledning om det funkar ändå :)
Tack för tipset! Nu kanske jag också kan övervintra min.
Du är go du :)
Ha en trevlig helg
kram Lily

Shabby - Marianne sa...

Jeg plejer også at klippe dem ned, men jeg vil prøve at lade være i år for at se hvad der sker :-)

Hanneles paradis sa...

Lily, förr hade man ju pelargoner som krukväxt inne hela året, men då hade man kanske inte lika hög temperatur i alla rum. Ha en fin helg, kram.

Marianne, ofta köper jag billiga pelargonen på våren, men har nog nästan aldrig klippt ner dem.

Lily of the valley sa...

Ja, visst hade de det!
Jag är nog inte riktigt vaken idag!
Kanske dags att gå och sova :)

Ha de gott
kram Lily

Maria sa...

Hej Hannele! Jag vet inte alls varför man ska klippa ner pelargonerna, men jag gör det...men inte förrän efter jul...då börjar jag vattna lite oftare och ge lite näring. Men det är alltid någon av mina pelargoner som dör varje vinter...

Hanneles paradis sa...

Lily, ha det gôtt, kram.

Maria, det är så mycket man beskär helt i onödan,
även i trädgården; i England håller man inte på att beskära rosor varje år...

Birgit sa...

Yag önskar dej och a trevlig weekend!
Hälsningar, Birgit

Hannele sa...

Birgit, önskar dej detsamma :)

Lilla jag sa...

Jag är såå dålig på blommor. Har jag tur håller de i 3 veckor :)

Hanneles paradis sa...

Lilla jag, man behöver inte kunna allt ;)

Anonym sa...

Es serio? No!~ Es no posible!