Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

8 mars 2016

Alice Lyttkens skrev "feminist" redan 1937

Överraskande att ordet feminist används på fyra olika ställen i Alice Lyttkens roman Det är dit vi längtar (1937). Middagsgästerna i boken har en diskussion om kvinnor i arbetslivet: ”Och hon var dock en framstående så kallad kvinnosakskvinna och feminist.” De manliga äldre personerna använder ordet feminist med negativ klang i diskussion med de yngre kvinnorna. ”Det värsta är, att många av kvinnokämparnas hetsigaste motståndare finns bland kvinnorna själva”, tänker bokens huvudperson Ann och fortsätter: ”Och det är ju bevars genant att bli skälld för feminist!”
Kvinnor har inte samma möjlighet i arbetslivet som män: ”Trots sin begåvning hade [fröken] Ekstrand ingen möjlighet att [...] mäta en mans och en kvinnas handlingssätt med samma måttstock.” Problemet tas upp på flera ställen i romanen: ”för att visa att jag dög något till, måste jag skaffa mig ett så kallat manligt yrke.”
I nummer 5/2014 av Vi läser visar Louise Epstein sin bokhylla och säger: "Lyttkens var superfeminist, var före sin tid och är lite bortglömd idag. Den venetianska spegeln hette min absoluta favorit. Det var underhållande och lite mystiskt och samtidigt spännande; hur väljer man egentligen sitt eget liv och hur kan man ta kommandot?"

6 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Önskar dig en bra kvinnodag!!! (varför är inte alla dagar det?)

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, önskar dej detsamma! ♥
Männen var snabbare... på de 364 återstående dagarna.

Klimakteriehäxan sa...

Mamma efterlämnade ett antal Lyttkens-romaner. Kanske borde jag ta mig en närmare till på dem.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Klimakteriehäxan, Lyttkens är underskattad - som så många kvinnliga författare.

Anna/notonmusic sa...

Jag barnvaktade små släktingar till Alice Lyttkens i min gröna ungdom, hon måste ha varit nån sorts gammelfaster till dem. Intressanta kvinnor före sin tid i hela den släkten verkar det som om man går ut och läser på lite. De var verkligen före sin tid många av dem!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Anna, intressant! Alice Lyttkens är fortfarande den enda som skrivit den svenska kvinnans historia.