Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

18 oktober 2010

Internationella klimakteriedagen‏

Den 18 oktober är utnämnd till Internationella klimakteriedagen av International Menopause Society, i samarbete med WHO. I år ligger fokus på vaginal atrofi, det vill säga torra och sköra slemhinnor i underlivet, mer info finns här. Själv är jag lyckligt lottad utan vallningar eller andra besvär, jag nämner det för att man så sällan får läsa och höra om att alla inte får besvär under klimakteriet, ärftlighet och livsstil spelar in.

12 kommentarer:

Znogge sa...

Skönt att du klarat dig! Jag är inte där än så vi får väl se...

♥ tant Hannele sa...

Znogge, det finns ju mycket hjälp nu.

Helga sa...

Men vad bra att få veta det. Jag närmar mig den perioden med stormsteg och har undrat en del om hur det ska bli...

♥ Hannele på Hisingen sa...

Helga, ibland när man läser tidningar, så kan man börja tro att alla besvär SKALL komma... Det är inte säkert, avslappning hjälper också.

ulla laiho sa...

Men allt är inte klimakteriet, även om man har "rätt" ålder, "rätt" symtom, "riklig månadblödning", "ingen månadsblödning" etc. MIN erfarenhet blev myom = ta bort livmodern; hormonrubbning KOLLAT MED ETT ENKELT BLODPROV var giftstruma = ta bort funktionen och ät medicin resten av livet. Jag är på sätt och vis glad att jag har mina vallningar ... Alltså kontrollera er hälsa hos läkare och ta blodprov - acceptera inte att bli "bortförklarad med att det är bara klimakteriet lilla vän"!/Vänligen Ulla Laiho

♥ mormor Hannele sa...

Ulla Laiho, hoppas läkarna är mer vaksamma, ibland har jag en känsla av att medelålders kvinnor inte alltid tas på allvar inom vården.

Gunilla sa...

Själv har jag "lite lagom mycket" besvär, men inte så mycket att jag ens tänkt tanken att ta någon hormonbehandling. Har läst att vi som är lite runda om magen får mindre besvär - trevligt om bukfettet inte bara är av ondo. ;)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Guilla, jag har hör många fördelar
om att inte vara alltför mager ;)

Synnøve. sa...

Hej på dig.
Själv har jag varit i övergångsåldern sen jag var 46.
Blir 50 i mars. Det har varit en berg och dalbane resa så långt.
Men just nu fungerar det så bra. Har bra tabletter som jag i och för sig skulle vilja vara utan. Men då blir jag inte trevlig att ha att göra med.

Men som du säger så hör man nästan aldrig om någon som INTE har problem.

Kramen Synnöve.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Synnøve, själv hade jag regelbunden mens till 555 års dagen, så olika det kan vara. Visst är det bra att det finns tabletter och hjälp, kram.

Klimakteriehäxan sa...

Ooops - jag blev ombedd att uppmärksamma det där, men glömde alltihop. Egentligen är jag jättetrött på alla dessa "dagar" - och inte är jag så fascinerad av hormondansen heller. Atrofi kändes inte riktigt som mitt ämne, det var väl därför jag glömde ...

♥ tant Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, inte mitt ämne heller, därför berättade jag om att det finns tvärtom också :)