Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

5 maj 2010

Slänger du halva purjon?

Jag blev överraskad, när någon matblogg klagade över att det var så mycket grönt i purjon, hon skulle slänga det. Det lär man i hemkunskap.Samma med det fina gröna i blomkål, folk slänger redan i affären, smakar allra bäst, har finaste färgen, perfekt som det är, i soppor, gratänger.

26 kommentarer:

Bibban sa...

Hoppsan, tänk vad mycke nyttigt jag har kastat bort...nu får det vara slut på det från och med nu;))
Kram

Trädgårdsdrömmar sa...

Ojsan!!! nu får man skärpa till sig.
Purjolöken brukar jag använda det mesta på, men inte blomkålen.
Tack för tipset.
Carina

Marianne sa...

Nu bliver jeg faktisk flov - for jeg er en af dem der smider denne grønne indpakning ud - og det er jo her de bedste næringsstoffer sidder....

skogsnuvan sa...

Visst är det konstigt så mycket dumt man har lärt sig och att man kommer ihåg det också.

AnnCharlotte sa...

Jag använder så mycket jaag kan...det gröna är ju gott...

Hannele på Hisingen sa...

Bibban, jag blir överraskad...

Carina, testa det nästa gång, gott.

Marianne, lite förvånad är jag ;)

Skogsnuvan, var lär man sej såna dumheter??

Ann Charlotte, eller hur, vaffö vet inte alla det?

Helga sa...

Jag har aldrig ätit det gröna på blomkålen, men har fr o m nu lärt mig något nytt. Purjon använder jag ganska mycket av, men kanske inte riktigt allt. Ska bättra mig nu...

Gerda-Thyra sa...

Klart jag inte slänger halva purjon... använder allt utom "lilla avslutet" längst ner!

Jael sa...

Det är ju rent slöseri att kasta bort halva purjon;jag använder nog hela purjon!

Znogge sa...

Våra kaniner fick alltid blomkålsblasten. Purjon använder jag mycket av det gröna på. Ska man koka det spelar det ingen roll...

Hanneles bokparadis sa...

Helga, då är det verkligen hög tid att testa något nytt..

Gerda-Thyra, det låter bra ;)

Yaelian, eller hur, hela är ju gott och nyttigt.

Znogge, vaffö ska kaninerna ha de godaste bitarna?

Alma Mater sa...

Här slängs ingenting! Man tärnar även skaftet och spar bladen på broccolin! Det man inte tar tillvara lägger man i en plastpåse i frysen och har i buljong- eller soppkok!

Ha en fin dag Hannele!

Hanneles bokparadis sa...

Alma Mater, eller hur, allt går att använda, men just dessa bitar från purjo och blomkål är ju de läckraste, ha en fin dag.

Moa sa...

Suck.. blir konstig i knoppen av att jag lärt mig så fel saker.. nu ska här ätas gröna delar av purjo.. älskar ju den grönsaken.
ha det gott..Moa

Hanneles bokparadis sa...

Moa, aldrig för sent att lära sej äta
det gottaste och nyttigaste ;)
Kram.

Jord under naglarna sa...

Det gröna på blomkålen har jag väl i och för sig förstått att man kan äta, men jag har aldrig gjort det. Brukar gå raka vägen till komposten.
Mycket gör man utan att tänka till.

britten sa sa...

länge sen jag hälsade på här inne....det gröna på purjon brukar jag använda men det gröna på blomkålen det var nytt för mig....Ha det gott

Tant Grön sa...

Vad i allsin dar, vilka konstiga saker de lär ut i skolan!

Om man slänger det gröna på purjon, hur ska man då lyckas få potatis- och purjolöksoppan sådär grön och fin?

Fram för fler gröna blad, de är extremt nyttiga! Rödbetsblast, till exempel, borde vi också använda. Om vi hinner före sniglarna, alltså.

Johnna G sa...

Stammen på broccoli och blomkål är mycket goda att t ex woka!

Hanneles bokparadis sa...

Jord, det blir dyrt kilopris...

Britten, ofta kan man äta allt på grönsakerna.

Tant Grön, precis, man tappar både smaken och färgen på maten, mycket dyrare blir det också.

Bondjäntan, precis, stammen på broccoli är mycket god, passar till allt, soppor också.

Synnøve. sa...

Här använder vi hela purjon. Tar bara bort det som är dålgt. Men de gröna på blomkålen har jag nog aldrig tänkt på. Det får vi ändra på.
Kramen og godnatt min vän.

Hannele sa...

Synnøve, bra att man kan ändra sej, kram.

Hellre barfota än boklös sa...

Jag har alltid tyckt bäst om det gröna på purjon och brukar därför börja skära från toppen. :-) Men bladen från blomkålen slänger jag om jag ska vara ärlig. Men nu fick du mig att tänka till lite. Ska spara det nästa gång och använda till något gott. Om inte kaninen äter upp allt vill säga.

Rödbetsblast är förresten väldigt gott i sallad, eller på smörgås. Nu när vi ändå är inne på sånt som folk brukar slänga.

Hannele på Hisingen sa...

Barfota, bra, du ska se vad gott det är, som Bondjäntan säger, är även stammen på broccoli god. Rödbetsblast har jag använt till soppa och gratäng.

Merja sa...

Känner mig träffad..tack för upplysningen:)

Hannele sa...

Merja, bra att lära sej nytt ;)