Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

21 oktober 2008

Långväga kex

Mina finska kex tillverkas på licens i Kungälv, men min affär på Hisingen får inte köpa dem direkt, utan kexen måste göra en resa till Finland först.Det är bara ett par mil mellan Kexfabriken i Kungälv och min Finska Affär på Hisingen. Jag har alltid tyckt det är spännande att kunna köpa utländsk mat i affärer, men nu vet jag inte längre, vad jag tycker. Om utländsk mat.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att dom ska behöva ta en omväg =(
Jag ratar inte utländsk mat på något sätt, men man skulle kanske fundera över transporten lite mer.

Ha en fin kväll!
Kram

Anonym sa...

Synd att dom ska behöva ta en omväg =(
Jag ratar inte utländsk mat på något sätt, men man skulle kanske fundera över transporten lite mer.

Ha en fin kväll!
Kram

Anonym sa...

Så tokigt! Ibland undrar ju vem som bestämmer såna dumheter...
Hade ingen aning om att det fanns en finsk butik i Gbg. Var på Hisingen ligger den? Och vad säljer de mer - än beresta kex?

/Monica

Merja sa...

Ja det är inte klok egentligen att det måste fraktas fram och tillbaks. Nått är snett i vår värld!!
Hörde idag om torsken från Barens hav..som fraktas till Kina och sen hit...

NinaH sa...

Fnisss... Jag slutar aldrig att förvånas! Fast egentligen: Suck... kunde inte ursprungsfabriken - som jag antar en gång fanns i Finland ?- fått fortsätta vara i gång i stället...? Förtsår väl jag också vad svaret är! "Inte lönsamt"! Men såna svar är jag inget bra på att acceptera!;-)......
"Våra" Örebro Kex (vår hemstad) tog Göteborgskex över... Undrar vilka som äger kexfabriken nu???? Nu vattnas det i munnen på mig- för jag minns barndomens ugnsvarma kex man köpte i Örebrofarbriken! Det var kex det!
Låter jag alltför bitter om jag berättar att jag i stort sett slutat köpa (....det som kallas...)kexpaket. Kex smakar numera mer likt papper, tycker jag! Alla sorter!
Men det är klart.... Några får man ju ha till ostbrickan förstås....;-)(Örebrofabriksnostalgin handlar mer om Mariekexen & fyrkantiga, fyllda vaniljkex....;-)...)

Synnøve. sa...

Hej på dig.
De där kexen kommer jag ihåg.
Goda som bara det.
Men nog undras man lite över hur det funkar och kostar när de ska till Finland förs innan de nästan är tillbaka hos dig igen.
Märkligt.
Själv sitter jag med en nattmacka med brunost på. Gott det med.
Ha det gott när du vaknar.
Kramen från mig.
Synne.

Rita A sa...

Olen kuullut samantapaisista järjettömyyksistä. Tuntuu ihan hullulta.

Anonym sa...

Medan vi "småfolk" hela tiden får kängor om vi inte spar på energin på alla upptänkliga sätt så får betydligt större förbrukare vara hur miljöosmarta som helst! Inte bra för miljömoralen!
Mitä pirun hullutuksia! Bojkotta kexen!

mvh, Anja

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Vilken Odyssé maten gör, allt ska skeppas hitt och ditt ...och förklaringen är lönsamheten. Värst tycker jag är det med äpplen från andra sidan jordklotet eller jordgubbar till jul...smakar ingenting, men år efter år ser man dem i affärerna. Läser jag på förpackningarna vad som finns in i så tro jag ibland att det kunde vara mer hälsosamt att knapra i sig avfall från kemi industrin. Men dessa CreamCrackers vill jag inte heller vara utan, dem smakar bara gott :o)

Hannele på Hisingen sa...

Annelie, det kan ju inte var billigt för företagen heller att byråkratin ska bestämma så tokiga resvägar, ha en bra dag, kram.

Monica, Finska Affären är på Nansensganta, i rosa huset, dom har allt, morotslåda, korv, nybakat surbröd och munkar från Borås, inte så farligt långt.

Merja, många pratar om logistik och pengar, änd är mycket väldigt tokigt. Som om människor på ett företag inte kommunicerar med varandra alls.

Nina H, precis, fabriken måste ha funnits i Finland från början. Jag har också varit utan kex ett tag, läst noga på förpackningen, att de inte innehåller transfetter, men som du säger, några Finn Crisps behövs på osttallriken ;)

Synne, visst är dom goda med äkta smör på.
Ha en bra dag, kram.

Rita, ihan hullua, kuka tuossa säästää? Ja mitä?

Anja, lönsamhet är ett konstigt ord, lönsamt för vem, allt ska vara så storskaligt. Jag tror att ekonomer inte lärt sej att räkna alls, man skulle sätta en husmor på logistiken.

Petra, vi är bortskämda med att ha alla saker hela året. Jag har ju upptäckt att Göteborgs Kexs egna kex är nästan lika goda.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Hejsan Hannele, nej det är helknäppt, vi borde verkligen tänka på sådana saker. Det är ju en liten sak som är lätt att ändra på, köp lokalt och lokala produkter, jajamensan. / Kram Tyra

Hannele på Hisingen sa...

Tyra, vi har börjat köpa mer och mer lokala produkter, fast alltid vet man ju inte. Men jag är glad att kunna köpa min Christmas Pudding på Hisingen och slipper åka till England ;)
Kram.

Anonym sa...

Med tanke på hur mycket man pratar om miljön och hur vi ska värna om den så låter det väldigt befängt!

Anonym sa...

Znogge, miljötänkande gäller tydligen inte alla.

Anonym sa...

Jag tycker det är spännande att vi kan köpa mat från andra länder. Mina dina kex resa verkar fånig...

Miljömässigt är det väl inte det bästa med mat som "reser"...

Anonym sa...

Vid Kungälvs kexfabrik finns "Bräckboden" kvar. Där kan man köpa garanterat hemmagjorda kex om än lite trasiga ibland.
Skickar dom verkligen runt kexen? är de inte tillverkade i Finland på licens?
Det verkar inte klokt annars.
Ha en bra dag
Eivor

Anonym sa...

Det är väl det som gör maten dyr, för att det ska gå flera omvägar...
Låter som om man måste smaka på dessa kex, får kika in när man är neröver/Ha det gott

Annika sa...

SÅ märkligt...Och man undrar som sagt varför???
Visst, man får sig en funderare när man ser sådant här. Är det så det går till med mkt av vår mat? Förmodligen. Kexen du skriver om är iallafall så goda!!! Mums!!!

Hannele på Hisingen sa...

Helga, visst är det spännande med all utländsk mat, men nån måtta får det väl ändå vara med tur o retur resor.

Eivor, jag har besökt Bräckboden i sommar, men licenstillverkade kex säljs inte där. Tyvärr.

Dockmamman, nu säljs dessa kex ibland på Ica i Tuve också, för där bor många finnar, men de har säkert rest lika lång väg.

Annika, det har väl med grossisten att göra, svårt för små butiker att köpa direkt, alla ska tjäna en hacka... Inte konsumenten.

Monica Hansen sa...

Så tokigt det kan vara

Åsa sa...

Hmm lät märkligt, men det finns mycket som är det.../ kram åsa

Inkivääri sa...

Hauska kaupannimi, makkarakauppa:D Muistan, että joskus kaaaauan sitten suomalaiset valittivat etteivät ruotsalaiset osaa tehdä kunnon makkaraa, mutta ainakin nyt ystäväni sanoo, että ovat oppineet - vai onko ystäväni tottunut syötyään sitä jo 30 v?

Hannele på Hisingen sa...

Monica, visst är det tokigt.

Åsa, ändå har firmorna utbildat folk i logistik.

Inkivääri, on paljo tapahtunu 30 vuodes, paljon lihaa ja makua makkaroissa nyt. Mielestäni suamalaine makkara tullu huonommaks..

annette sa...

Det är sådant jag inte förstår när det talas om miljön idag!

Kramen //annette

Hannele på Hisingen sa...

Annette, visst är det märkligt, och jag tycker det händer alldeles för lite, blir nästan värre.
Kram.

Annika Christensen sa...

Ja vad skall man säga om detta.
Helt otroligt vad tänker man på?
Skulle vilja säga de tänker inte alls.kan du inte få receptet så du kan göra dem själv.
Ha det gott
Annika

Hannele på Hisingen sa...

Annika, det är nåt speciellt med industrikakor, går inte att härma själv... Men det kan hända att jag överlever utan. Ha en trevlig kväll.

Ingrid E sa...

Snurrigt!

Anonym sa...

Kokosfett transporteras långt. Men det gör ju smör oxå...oftast.
På nyheterna igår: "Närproducerad" krav-mjölk som sälja av Skånemejerier till skåningar kom från Gävle.
Vem ska man lite på?

Anonym sa...

Mat borde bli mindre berest.
Redan tävling hos mig - vinn nattro, alkoholglasögon eller gamla dansband! Trevlig helg!

Hannele på Hisingen sa...

Ingrid E, alldeles för snurrigt.

Sus, vi dricker nu närproducerat Wäpnö mjölk,
godare och mer hållbar än Arla.

Charlotte, mycket mat blir helt fel, onödigt långa resor. Trevlig helg.

Monica sa...

Man undrar ju hur dom tänker...

Hannele på Hisingen sa...

Monica, inte alls... tyvärr.