Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

20 september 2008

Mera asfalt åt barnen

Magnus tyckte att det fanns för lite gräsmatta för lek i Carinas och Kens fantastiska trädgård. Min erfarenhet är att gräsmatta är klart överskattat. Våra fyra barn har uppskattat klätterträden mest, yta att bygga koja på, nånstans att sätta upp tält. Men klart bäst med asfalten, där de i olika åldrar kunnat köra gåvagn, dockvagn, 3-hjuling, gått med styltor, åkt skateboard, inlines, 1-hjuling, spelat basket med alla grannbarnen (dottern cyklar på bilden). Unna barnen mer asfalt.

36 kommentarer:

Rita sa...

(Jag tycker on namnet Magnus)

Hyvä näkökohta sinulla alfaltin käyttökelpoisuuteen. Meillä oli täällä tosin muutama vuosi kauheaa kun naapuruston pojat leikkivät kadulla. Raahasivat maalin sinne ja pelasivat sählyä. Urheilukenttä parin minuutin päässä, mutta ilmeisesti alfaltti miellytti enemmän. Ja autot tööttäilivät.

Karin A sa...

En blandning av allt är väl bra! Och visst finns det gräsmatta även i Årets trädgård. :)

Konstigt att du inte kan skriva i din blogg. Vad händer?

Trevlig helg!
Kram Karin

Hanneles paradis sa...

Rita, joskus autoilijat liian kärsimättömiä, voi olla liian vähän leikkipaikkoja nuorille, mutta meillä oli ihan oma asfaltti pihallamme.

Karin A, nu verkar bloggen fungera, kunde inte göra inlägg. Visst hade Carina och Ken också gräsmatta, men inte ville jag fotografera gräsmatta ;)

Märtagreta sa...

:-D roligt inlägg, själv har jag berövat mina barn asfalt då vi aldrig bott i så civiliserade trakter. De har dock ägnat sig åt alla de aktiviteter du beskriver ändå med framgång, och så fanns det ju gott om asfalt kring skolor och kompisar, så det gick säkert ingen nöd på de stackars barnen :-D Men jag håller med dig, mycket gräsmattor är tråkigt, träd däremot och spännande uteplatser i övrigt, då händer det saker.

Anja sa...

Mmmm! Kan riktigt känna i näsan doften av härlig asfalt efter sommarregnet ifrån barndomen.
Asfalt var uppskattad redan i min bardom för att inget var så bra att hoppa rep på och att rita "parppia" med krita för att kunna hoppa ruta.

mvh, Anja

Hanneles paradis sa...

Märtagreta, du ser, dina barn ville också ha asfalt och hittade de på skolgården, vi har ganska stor bit själva, frö huset är "felvänt" och det behövdes för att komma in i garaget, som ändå inte används för bilar... Men klätterträd är också viktiga.

Anja, nu minns jag också många barndomslekar på asfalt, man ritade rutor och hoppade, lite sånt gör barnen idag med.

Klimakteriehäxan sa...

Himla sant, faktiskt, att asfalt har sina klara fördelar! Fast i kombination med gräs, då...

Hanneles paradis sa...

Klimakteriehäxan, ja, men jag lovar att det är mer ont om bra klätterträd i många trädgårdar och ofta är gräsmattorna så fina, att barnen inte ens får bygga koja där...

Znogge sa...

Klätterträden var guld värda minns jag. Oj, vad det var roligt att bygga kojor högt, högt uppe!

Dockmamman sa...

Där vi bodde förut så hade vi ingen asfalt å barnen klagade på att de kunde inte åka skateboard mm...

Men dit vi flyttade nu så har vi även asfalt å det blev lyckad flytta/Kram

Hanneles paradis sa...

Znogge, minns ett stort bygge barnen gjorde, till gränsen av grannens träd, grannen klagade, fast han senare sågade ner träden..

Dockmamman, där ser du, barnen vill gärna ha asfalt ;)
Kram.

Nina sa...

Håriga tvåbenta är bättre än hårda kalla bilar!

Men jag kan ju inte klä mig i flytväst när stormarna viner och det är kallt.

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Jo men visst är det så- koja i päronträd.. skatebord på asfalt o dyl..=)/kram åsa

Hanneles paradis sa...

Nina, beror på hur bråttom man har :)

Åsa, man ska ha allt, fast gräsmatta är bra tråkigt.. Kram.

MOONLOVER´S sa...

aha då skrev jag på rätt då;) Här har vi ingen asfalt förutom ute på E45 och där får dom inte vara=( Mycke skog har vi*fniss* Ha en riktigt bra lördag. kram

Hannele sa...

Moonlover´s, då är det mountainbike som gäller hos er ;)
Ha en solig lördag, kram.

Ingrid E sa...

Har man gräsmatta att bara titta på, ja då är det trist. I min barndom (strax efter stenåldern) hade vi gräsmatta som vi spelade fotboll på. Buskar o träd var utmärkta som mål.

Linda V sa...

Asfalt! Oj, det har jag inte tänkt på! Vi tänkte grusa garageinfarten :-o Men grabbarna får utnyttja asfalten runt omkring istället, vi bor på återvändsgata så det är knappt någon trafik, sen har vi ju en cykelväg brevid tomten där barnen brukar köra lådbil. Fullkomligt livsfarligt om jag får bedöma... :-)

Hanneles paradis sa...

Ingrid E, fotbollsplan finns alldeles i närheten, många föräldrar är rädda om sina fina buskar.

Linda V, det är inte många som tänker på, men frågar man barnen, så hittar de på mycket roliga lekar och sporter på asfalt. Lådbil är väl kul :)

Anonym sa...

Lite av allt är nog bäst. Vi har en asfalterad del där vi har en basketkorg. Det är kul!

mossfolk sa...

Vi bodde på en riktig bullerygata. En asfalterad återvändsgata med vändplan där det hoppades rep och hage och spelades bandy och basket. Fast allra mest var vi i trädgårdarna... och byggde kojor och rullade i slänter och gjorde kullebyttor och letade maskar och... jag har nog alltid gillat gräsmattor bäst :)

gerda-thyra sa...

Fniss... ja, bland barnen är gräsmattor klart överskattat... men JAG har blivit så gammal så jag älskar att sätta fossingarna rakt ner i gräset och bara njuta! Ingen av mina ungar, varken de stora eller de lite mindre är där ännu... de har nog för mycket spring i benen fortfarande... till och med 25-åringen... fniss

annette sa...

Ja, det var en slogan jag aldrig hört, alltid tvärtom;)
Förstår dock Dina tankar även om jag själv mest var i skogen och klättrade i träd!
Vad har Du för problem med bloggen? Såg ett tidigare inlägg om att Du skulle flytta!
Kram och ha en skön lördagskväll!
//annette

Hanneles paradis sa...

Helga, våra barn har också spelat mycket basket, och allt annat, bandy med inlines, byggt koja, klättrat i träd.

Mossfolk, hoppa rep och hage gjorde våra barn med, plus grannungarna, för vi hade den bästa asfalten :)

Gerda-Thyra, mina vuxna barn håller i gång för fullt, men när vi är så här gamla, får vi ju göra vad vi vill :)

Annette, jag kunde inte skriva nya inlägg, blev nervös. Våra scoutbarn har klättrat i skogen med, alla fyra klättrar i berg.
Ha en mysig kväll, kram.

Annika Christensen sa...

Våra barn har älskat våra träd också. När de var små bodde vi mera i en by där husen låg i en ring och mitter var det gräs, lekplats och ASFALT oj vad det behövs för barnen. Även för mig när började åka inlines.
Häls Magnus att när Ken och Carinas barn var små fanns där inga rabatter bara plats för lek.
Var tid har sitt -
Nu får jag klättra i träden själv för mina barn har också flyttat hemmifrån.
Ha det min sköna
annika

Hanneles paradis sa...

Annika, och jag skickade 11-årige sonen upp i träden och såga, han var ju duktig på att klättra (och jag var rädd om maken :)
Jag ärvde sonens inlines. Precis, var sak har sin tid, vi har försökt dela på trädgården, så alla får sitt, fortfarande föfogar jag inte över hela.. Ha en fin lördagkväll.

Camilla på Trädgårdsliv & Design sa...

Så sant så...Mina barn snart 7 och 9 trivs bäst på asfalten just nu. om våren brukar det vara slänten bakom huset bland buskar och snår. Ha en skön fortsättning på helgen. Från Camilla på Trädgårdsliv & Design

Hanneles paradis sa...

Camilla, man tror ju egentligen inte att asfalt är så populärt, men visst finns det mycket roligt att göra på asfalt, men gömnställen behövs också ;)

synne sa...

Hej igen.
Blandat är väl bäst tror jag.
Lite av allt gör en bra hage.
Kramen mig.
Synne.

Hanneles paradis sa...

Synne, blanda är väl alltid bäst, men asfalt är inte alls så negativt, som många tror. Kram.

Laila sa...

Ha ha, ja är det inte typiskt - man vill att ungarna ska ha natur och sånt... Minns när sonen var liten och han ville ha en radiostyrd bil, men det gick inte att köra en sådan här på våra grusvägar... Så det blev ingen (han hade kompisar som hade testkört här med dålig framgång).

Hanneles paradis sa...

Laila, där ser du, lite synd om barnen, som inte får leka på asfalt ;)

Spessartin sa...

Huamig. Ja, smaken är ju olika för alla. För mig är lyckan bland annat vår jättevackra mysiga grusväg upp till landsvägen. Och i höst nån gång köper vi några lass med grus för att fixa till uppfarten. Asfalt finns inte ens med i våra tankar. Vi tycker det är för mycket stad, men alla är olika som sagt, och det är ju bra =)

Hanneles paradis sa...

Spessartin, vi vuxna kan tycka att det är mysigt med grusiga landsvägar, men nästan livsfarligt att åka nedför med cykel...

Piondröm sa...

Jo våra barn har nog allt fått leka av sig!!!
När dom var i lekålder fanns här både gungor, lekstuga, rusch kana.
Hästhage, moppe bana med hopp....
Men det dom saknat är faktiskt asfalt.......Men man kan ju inte få allt. Dom har fått en underbar barndom på landet ,så vi har inget dåligt samvete. Det finns fortfarande 1000 kvm ouppodlad mark kvar av tomten....till ev. barnbarn.....
Carina

Hanneles paradis sa...

Carina, där ser du, barnen gillar asfalt ;)
Era barn är det nog inte synd om, och jag fotar aldrig gräsmattor, när jag besöker trädgårdar, så alla mina bilder är lite missvisande ;)
Kram.