Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

16 augusti 2007

Ingen överkonsumtion

Regniga dagar är det mysigt att läsa en bra bok.
Eremiterna i taigan av Vasilij Peskov är en otrolig och sann berättelse om en rysk familj som gömmer sej och lever ensamma i skogen flera decennier. De odlar sin potatis, plockar skogens skatter, väver sitt eget tyg av hampa, nästan utan några verktyg alls, deras religiösa övertygelse är sträng. Jag har försökt leta i netet, om den yngsta dottern Agafja Lykov lever ännu, hon blev ensam kvar och ville inte flytta bland andra.

Alkemisten av Paulo Coelho berättar om en ung fåraherde, som söker sin skatt, han hittar det alldeles nära, boken innehåller många fina tankar:
"För henne var den ena dagen den andra lik, och när alla dagar blir likadana beror det på att man har slutat att se de goda saker som händer i ens liv varje gång solen går över himlen."


I bloggen Köpstopp kan man läsa om en vanlig svensk familj, som bestämt sej för att i år inte köpa mer än det absolut nödvändiga detta år.
Året vi byggde hus, köpte vi ingenting, varken dagstidning eller extra glass och underkläderna lappades och disktrasorna tvättades i tvättmaskinen;
ynka 10 kr om dagen blev 3650 kronor per år till drömhuset.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Gomorron Hannele! Är du redan vaken?

Anonym sa...

Nina, jag ligger i alla fall inte i sängen :)

Anonym sa...

Eremiterna i taigan verkar vara en intressant bok. Det är lätt att dras med i konsumtionshysterin...

Anonym sa...

Karin A, verkligen en läsvärd bok, lågmält spännande, finns kanske på bibliotek, kul om man är lite trädgårdsintresserad också.

Anonym sa...

Jag är inne i en riktig Paulo Coehlo-period. Jag tycker att alla hans böcker är jättebra och inbjuder till eftertanke.

Anonym sa...

Malve, för mej är Paulo Coehlo ny bekanstskap,
missade programmet om honom på tv.

Maria sa...

Ja, egentligen borde man ju hålla tillbaka konsumtionen. Det var en bekant som sa till mig apropå min blogg att jag var som han: -Jag ÄR en kapitalist, men jag vill INTE vara det...
Känns motsägelsefullt!

Anonym sa...

Maria-Jag blommar, någon bra medelväg är väl bäst.

Anonym sa...

Ja köpstopp kanske man skulle tänka på då och då... och böcker kan man ju låna på biblioteket... bra va?

Anonym sa...

Är det inte som så att du haft många regniga dagar, eller många dagar med en hel del regn?

Rättar du in pusskön i raka led eller tänkte du få ärva den av mig?

Hannele på Hisingen sa...

Gerda-Thyra, visst är det bra, att man kan låna böcker, gratis, men speciellt trädgårdsböcker vill jag gärna äga :)

Nina, raka led är jag inte så bra på, och jag räknar inte de regniga dagarna här i livet, bara de soliga :)

Anonym sa...

Alkemisten har jag läst - en bok med eftertanke. Den andra blir jag genast sugen på att läsa, får ta en tur till biblioteket =)

Anonym sa...

Lotta, jag är väl den enda som inte hade läst alkemisten..

Villa Nian sa...

Nu blev jag också lite nyfiken! Adderar den till listan över böcker jag ska läsa :-)

Anonym sa...

Jaha, så du tänkte få ärva kön av mig då?

Anonym sa...

Nä, jag sparade inget av whiskyn... det var därför förståndet försvann. Men VI var ju bjudna... och skulle få kakor fast jag inte ville ha kakor. Jag kan köra bil och är en fena på kartor. Liksom köer med raka led :D Så gråt inte. Vi grejar det! När drar vi?

:D

Sov gott!

Anonym sa...

länge sen man läste Alkemisten...den är bland de bästa böcker jag läst och faktiskt den första jag läste av P Cuelo(tror jag i allafall)

Anonym sa...

Gomorron Hannele! Det är sol idag.

Hannele på Hisingen sa...

Tina, böcker om ovanlig verklighet är kul.

Lisa, nu letar jag efter fler böcker av honom, jag stod väl vid spisen och födde barn en period och läser honom först nu.

Nina, whiskyn slut, vad ska jag hitta på till frukost då...

Anonym sa...

Godfredag på dig. Å ja det finns så mycket bra böcker den där verkar mycket intressant gillar sådant att läsa om när de arbetar med sina händer och naturen,,,lite ovanligt att det görs idag..
Köpstopp är ju härligt det är verkligen kul att se vad man kan spara på smågrejor ex tvätta disktrasorna i maskinen i stället för att kasta spara inte köpa plastkassar diska plastpåsarna hänga dem på tork återanvända ja det blir pengar efter ett år,,

Anonym sa...

Jag fick ingen frukost heller... DMH var så snål när han sände över whiskyn... hade tagit det mesta själv...

Så jag svälter.

Ingen konjak har jag heller... har bara dansat hela morgonen.. haha

Hannele på Hisingen sa...

Filifjonkan, just det där att alla smågrejer blir ganska mycket pengar på ett år, försökte jag lära mina barn, då kanske det kan bli pengar kvar till nåt fint man vill ha istället. Jag hade en period, när jag inte hann läsa så mycket, blir illamående av att läsa i bilen också, men nu myser jag i lässoffan eller fågelburen ibland :)

Nina, en dans till frukost låter toppen :)

Nässelblom och choklad sa...

Intressanta böcker. har Alkemisten, men har inte läst den andra. Biblioteket är ett mycket bra alternativ. Både för att man sparar pengar och för att man sparar plats hemma. Jag bor ganska trångt så även det sistnämnda är täbkvärt - mindre att förvara alltså. Tänk vad duktiga ni var på att spara. Jag är inte slösig, men pengarna bara försvinner ändå - mest till mat tror jag!

Hannele på Hisingen sa...

Nässelblom & choklad, vi ville så gärna ha drömhuset utan alltför mycket lån, det var tuffa tider då. Alla böcker behöver man verkligen inte äga, plats kan vara ett problem, men trädgårdsböckerna
vill jag gärna äga :)

Michael Baron sa...

Hej

Du kanske har hittat information sedan detta gamla inlägg men i allafall...

Agafja lever!

Titta här:

http://www.labyrintbf.se/dialog.php

Färgbilder på henne:

http://www.kp.ru/daily/24060.3/303146/

Hälsningar
Michael