Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

1 mars 2007

Inred med böcker

Vi trivs med att ha böcker omkring oss.
En av mina favoriter bland inredningsböcker.
Böcker kan man ha i sovrummet, vid datorn, i köket.
Kanske detta Cleopethra menar med maximalism.
Ett eget bibliotek, en gammal dröm jag haft. Tanken kommer långt tillbaka, för ingen av mina föräldrar fick gå i skolan mer än fem år. Min far berättade alltid om värdet av utbildning och böcker. Han var feminist utan att veta det själv, han sa viktigt för flickor att skaffa sej utbildning innan de gifter sej.
Böcker förgyller tillvaron. Ingen stoppar mej, för maken läser mycket och tycker om att skaffa en och annan bok själv. När barnen gjorde sina läxor och behövde något, så hittade vi alltid något hemma, när de gjorde sina arbeten. Barnen var de flitigaste boklånare vid bokbussen långt innan de ens kunde läsa. Våra barn trodde att bibliotekarien kunde lösa alla världens problem – och det kunde hon. Nästan alltid, till kommande vecka.

34 kommentarer:

Yolanda Elizabet Heuzen sa...

What a lot of books you have. They make the house feel nice and cosy, don't you think? And a good read with a nice cup of tea or coffee is also very nice.

Anonym sa...

Yolanda Elizabet, my husband loves books too and reads a lot. Yes, a nice cup of tea and a good book, that's life :)

Anonym sa...

jag köper också böcker men gillar inte att damma, därför brukar jag sälja dom när jag läst dom på loppis. fakta böcker sparar jag förståss. i ett av mina överfulla uthus har jag byggt upp ett barnboksbibliotek av alla böcker som barnen hde när dom var små - det är mycket uppskattat av barnbarnet nu.

Anonym sa...

Cia, vi gör också av med böcker som vi inte längre vill ha, men en ½ meter nytt varje år blir många meter på 25 år. Vi funderar också på, vilka böcker som ska sparas till eventuella barnbarn.

Sigrun sa...

Hi, I see, you are also a great book lover. Books are my first love.

Sigrun

Stina sa...

Tack, gumman!
Ojojoj vad böcker. Så är du ju en riktigt liten klok gumma också.
Puss Stina

Anonym sa...

Det var böcker i stora lass :-). En gång hade ja me en massa böcker, men jag är sån att jag ger bort eller säljer dem o sen blir de nya, ett sätt att gå vidare i livet.

Ha de gött

Anonym sa...

Det finns ju ett talesätt som säger: "Ett hem utan böcker är som en människa utan själ."
Det ligger något i det! Jag älskar att läsa och att omge mig med böcker.
Tycker böcker är vackert.

Yvonne sa...

Så flott å se at andre også har så mye bøker. Vi har bøker overalt i leiligheten, og i kasser hos faren min. I tillegg har jeg akkurat arvet over 500 bøker... det er ingenting som slår en god bok! Keep it up!!

Ingrid E sa...

Har ni läst alla dessa böcker? Du får väl göra om något av barnens rum till bibliotek så småningom. Själv har jag börjat att kasta böcker, de som inte har något värde för det måste bli plats till annat också.

Anonym sa...

Sigrun, jawohl, wir beide lieben Bücher :)

Stina, jag är i alla fall en stor livsnjutare ;)

Anita, våra böcker cirkulerar också, de går vidare - och nya kommer i stället.

Gerda-Thyra, böcker är så mycket, ett enkelt sätt att komma till en helt annan värld.

Yvonne, i lådor hade vi under tiden vi byggde hus, men nu hittar jag alla och jag har god koll på vilka böcker jag har.

Ingrid, det är mycket vi ska göra av barnens rum. Makens böcker är nog till och med omlästa, jag har några romaner som väntar, men trädgårdsböckerna är flitigt använda.

Nässelblom och choklad sa...

Det är härligt med böcker på många sätt, trivsamt, inspirerande och berikande. Toppen med en pappa som var "feminist" och tyckte utbildning var viktigt.

Aradil sa...

Vilken massa böcker! Lite kul att se de stora engelskalexikonen tillsamans med Oxford Dictionary - precis som hemma hos mig :)
(Måhända någon som pluggat engelska?)

Monika sa...

Hallo hannele, Lis hat mir von deiner Giesskanne erzählt, da mußte ich doch nach deinem Blog suchen. Ich besitze die gleiche in grün - bin aber nicht so mutig wie du.
Auch ich liebe Bücher. Nur abstauben tu ich nicht gerne. Bei mir steht auch ein Linnea-Buch im Schrank. Ich liebe es.
Liebe Grüße

Anonym sa...

Nässelblom & choklad, visst är det underbart med böcker, man tröttnar aldrig. Vägen blev lite krokig, trots en "feministisk" pappa, fick jag bekosta min utbildning själv.

Aradil, ingen pluggar engelska just nu, ordböckerna är kvarlevor från mitt gamla jobb, skulle i princip slängas.

Monika, Linnea-Buch ist schön. Ich wünsche deine Giesskanne sehen. Jawohl, du mußt ein wenig mutig sein :)

n o r d i n g å r d e n sa...

Herre jissus va mé böcker!! Jag visar upp ynka tre i dag, vad är det emot detta... du kan ju öppna biblotek, för oss bloggare!? På ngt vis är det hemtrevligt, gemytligt och spännade med rum och innhåller så mycket böcker.Kulturellt och helmysigt på samma gång! Det var en klok man din far.

Mari.

Karin sa...

Böcker bidrar verkligen till att skapa ett personligt hem. Jag älskar också böcker, självklart inte bara ur inredningssynpunkt utan också att läsa dem. Härligt att ni spridit läsglädjen vidare i familjen! :)

Anonym sa...

Oj då det var mycket att damma för dig!Men jag har kommit dit där jag undrade för ett antal år sedan att vad skall jag ha dessa böcker till nu när de är lästa typ romaner o reseskildringar och liknande, En bok är ju förverkad när man läst den Ok en del fackböcker kanske kan vara aktuella men vissa böcker man hade var ju gamla och så tråkigt skrivna på lustig gammeldags svenska. Så nu har jag sorterat bort nästan alla böcker jag haft släpade 8 proppfulla ikeakassar till röda korset och sen till Erikshjälpen de vill inte ha dem för de är överlupna med gamla böcker ingen vill ha, Så jag har lite annorlunda tankar om böcker En bok är spännande innan den är läst sen är den förbrukad Som en gottepåse man tömmer och sedan gör sig av med.När man dör så har barnen ett helvete med att kasta alla böcker och bråte man sparat på
de vill ju inte ha sådana de har ju egna enorma hyllor själva. Det värsta är att det är ju likadant med alla kort man har vem skall vilja ha dem inte barnen kanske några enstaka men alla andra 10.000 man har? Ingen ide att spara sånt bättre spara på datan där kan man radera dem alltefter.Pust...nu hoppar väl alla på mig ...men jag menar verkligen detta.

Hannele på Hisingen sa...

Mari, min far var speciell, före sin tid på många sätt. Ibland har vi med dottern funderat på, att ha trädgårdskafé med trädgårdsbibliotek. Ofta, när man besöker folk, så tittar man ju gärna på deras bokhylla.

Karin, utan böcker skulle livet vara mycket tråkigare. Visst är det roligt, att barnen också tyckte om böcker.

Filijonkan, håller med dej, lästa romaner och reseskildringar har vi gjort oss av med, vårt bibliotek förnyas hela tiden, vi behålle rinte allt gammalt, 15 kassar lämnade vi till loppis, men det kommer ständigt nya böcker.

Sant, barnen ska inte ta hand om våra saker, de är inte speciellt intresserade av sin agamla barnböcker. Maken och jag sparar några, som vi själva tycker är så roliga, att vi skulle orka läsa dem för barnbarnen, allt sparas inte utan vi lämnar bort dem.

MariaJ sa...

No nyt mä tiedän miten sinä ainakin talvella rentoudut. Huikea määrä kirjoja onneksi olkoon!

JULIEK sa...

MEN vet du, jag har den boken også, den er en av mina absoluta favoritter. Jag har hatt den i flera år och myser stadig med den. Så roligt at du også hadde denne : )

Anonym sa...

Visst är det så att böcker förgyller tillvaron.. jag bläddrar och läser oavbrutet i någon bok.. just nu är det mina reeaböcker.... och man kan läsa dem om och om igen....!!!!!
Mina barn kanske inte läser så mycket nu.. mer än de tidingar de prenumererar på.... men det är ju en bra inkörsport till böckernas värld.. ja du hade onekligen lite böcker...:)/åsa

Anonym sa...

MariaJ, talvi on ihanaa aikaa puutarhakirjojen lukemiseen. Ollaan kirjoja hankittu yli 30 vuoden aikana.

Julie, maken vill själv bygga en bokhylla från boken :)

Åsa, man tröttnar ju inte på bra böcker, jag är så glad åt mina nya fynd, inga engångsböcker. Bra, om barnen lär sej tidigt, att det finns mycket kunskap att hämta i böckerna, det gäller bara att hitta rätt bok.

Anonym sa...

Underbart med böcker! :-) Och med Ditt sätt att förvara dem tycker jag Du är på god väg att ge "maximallism" ett ansikte utåt! ;-) Finns det ordet inom inredningen? Jag bara skrev det en dag, för jag tyckte det var en kul tolkning av Ditt sätt att inreda, men om det inte finns tycker jag att vi myntar det begreppet här och nu. "Hanneles maximalism". Läste Du Gaggas inlägg om hennes böcker och bokhyllor? Kram.

Anonym sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Maximalism

Anonym sa...

Cleo, jag förstod att du skojade, för jag har väldigt lätt för att överdriva, när jag tycker om något, exempelvis böcker. Jag är inte duktig på inredningstermer, kul att du hittade länken :)
Kram

stadtgarten sa...

Good to see that there are also other people with such a lot of books as we have!
I could not imagine to live without books, but they already occupy great parts of our apartment.
New guests are always surprised, because most people around here have only some books.
Kind regards, Monika

Anonym sa...

Monika, life without books is boring. Books we don't like any more, we gave to charity shop. And buy some new - or used books :)

Anonym sa...

Jag gjorde en inventering av våra böcker för ett antal år sen, då slutade det med 2500 st. Maken köper böcker så hyllorna bågnar. Nu har vi skänkt till en hjälporganisation så det finns lite tomma hyllor att fylla på. Jag lånar gärna på biblioteket. Det har jag gjort sen tidiga barnsben. Bägge mina föräldrar var/är ena riktiga bokmal. Jag skulle allt bra gärna vilja botanisera i dina hyllmetrar med böcker.

Hannele på Hisingen sa...

Nicoline, bibliotek är toppen, men min gamla dröm har alltid varit att ha ett eget bibliotek, maken läser också mycket. Jag köper mest fakta- och trädgårdsböcker, romaner går bra att låna på bibliotek. Vi rensade också och lämnade in flera kassar, men hyllorna fylls gärna på nytt igen ;)

Anonym sa...

Oj, det var verkligen inte lite böcker det där. Tänk så mysigt med ett eget bibliotek. Skulle också vilja ha det så, men det får bli av när jag bor lite större. Tillsvidare får stadsbiblioteket duga. :)

Hannele på Hisingen sa...

Stadsbibkioteket är toppan, maken var där igår, romaner lånar vi, men en del faktaböcker, trädgårdsöocker och annat vill vi gärna äga.

Anonym sa...

Här är en till som ÄLSKAR böcker
Har duläst något av Rosamunda Pilsher???

Hannele på Hisingen sa...

Att ha det gott, nej, tack för tipset.