Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

7 mars 2007

Mina bästa grundböcker

Man behöver inte köpa allt, mycket finns på bibliotek.
Jill frågade efter boktips. Trädgårdens rum bör man låna och läsa, vanligt att smådutta i trädgården, svårt att se helheten. Då kan denna bok vara lite hjälp på traven. Man kan inte följa alla råden, men man lär sej tänka på helheten. Trädgårdens natur av Lotte Möller var en av de första böcker jag köpte - den har format och präglat hela min syn på trädgård. Boken ger inspiration och idéer, enligt Lotte ska det vara "roligt att ha trädgård, den ska passa just dem som bor där - inte grannarna." Leva med trädgård av Ulla Molin är värt att låna och få mycket inspiration.
En bra beskärningsbok behöver man, dessa tre blättrar jag ofta i. Jag ger alltid rådet att inte göra nånting under det 1:a året i en ny trädgård, det tar decennier att bygga upp, men 5 minuter att förstöra. Man ska känna efter olika årstider, ljuset, jorden, läsa böcker. Ingen katastrof inträffar, om man inte beskär sina buskar omedelbart. Man kan stamma upp och formklippa träd & buskar istället för att såga ner. Tänk två gånger innan du gör något.
Mycket i en trädgård är en iställningsfråga, en del blir besvärade av mossa, andra anlägger en japansk trädgård i stället. En del retar sej på "ogräs", andra anlägger en äng. Bästa sättet att angripa sina "fiender" är att lära känna dem, utnyttja istället för att bekämpa. En bra bok om förökning kan vara bra att ha, om man vill ha växter billigt. Självklart ska man byta plantor med vänner och grannar, det är just det som är så roligt med trädgård.
Alltid bra med någon grundbok, där man lätt kan slå upp olika saker. Finns på rea, loppis, antikvariat. Jill bor i en gammal trädgård som gamla ägaren låtit förfalla och kanske måste de börja om från början... Det finns en bra bok, värt att låna på biblioteket; Bevara och sköta en gammal trädgård av Christina Ilminge, och en helt ny bok; Villaträdgårdens historia: ett 150-årigt perspektiv, om man vill ha passande trädgård till huset.

25 kommentarer:

jill sa...

Tack för alla bra tips. Om inte annat så för läsvärdet ska jag plocka upp "Bevara och sköta en gammal trädgård", sen lär det få bli någon till. En häck och flera träd att antingen försöka rädda eller byta ut...

Tusen tack för dina tips! Kram

marie sa...

Jag har varit med trädgård och grönsaksland i min ungdom och det var så härligt. Min nuvarande sambo kan tänka sig hus med täppa!
Längtar!
Ha en bra dag och hoppas du har sol och inte som vi, regn!

Hannele sa...

Jill, lycka till med trädgården, det är livstidsprojekt, inte klart på en vecka ;)

Marie, om man inte vill ha hela paketett med hus & täppa, kan man starta med kolonilott, det är också roligt och avkopplande, om man har något grönt i fingrarna.

Karin A sa...

Du har lyckats få ner ett par av mina favoriter med; trädgårdens rum och bevara och sköta en gammal trädgård är mycket trevliga, likaså boken av Ulla Molin. Lotte Möllers bok har jag inte läst så den ska jag försöka låna på biblioteket. Som grundbok tycker jag Din trädgård av Karin Berglund är oöverträffad. :)

Guldkant På Livet sa...

Tack för fina boktips!! Jo, nog finns det en del att låna också, man behöver ju inte köpa allt, ävben om det är mysigt att ha böckerna liggade hemma i nån fin trälåda i köket... Just den där ABC har jag. Men jag skulle nog vilja kika lite i ett par av de andra du visar här med, kanske det blir en sväng till bibblan... Mari.

Ingrid E sa...

Oj, vad trädgårdslitteratur det finns! Det gäller att hitta de böcker som passar en bäst. Skall en dag lägga ut mina godingar på bloggen.
Och grattis till sonens, mitt fadderbarn, födelsedag.

Hannele sa...

Karin, Din trädgård av Karin Berglund är fin, man tröttnar liksom inte att bläddra i den.

Mari, ska du inte fixa en lite hylla för dina trädgårdsböcker och stoppa kokböckern ai trälådan ;)

Ingrid, visst är det otroligt så mycket böcker och nya kommer hela tiden. Grattat sonen, fast första gången jag inte få ge honom födelsedagskram.

Guldkant På Livet sa...

Å jo, jag har trädgårdsböckerna i hyllan med ;-) Men de finaste får ligga i min favoritträlåda, el halvstå där liksom... Hej från Mari.

Hannele sa...

Mari, mina favoriter har jag försökt samla nära datorn,
nära läsfåtöljen ;)

Filifjonkan sa...

Hej jaha du är inte utan trädgårdsböcker inte,,,men det trodde jag inte heller håller med dig om Ulla Molins bok den är urmysig och din trädgård Karin Berglund de 2 har jag med . Har givit bort 4 st nyligen till en som var nybörjare och ville ha tips men man får reda på så mycket bra i dessa böcker med. Brukar titta i dem bara för ögongodisets skull.Stora trädgårdsboken har jag fast i en äldre utgåva ser jag nu den är också bra eller var skall jag säga

Isabelle sa...

Osynliga??

Hannele sa...

Filijonkan, du ger väl inte bort dina trädgårdsböcker?
Låna kan man ju alltid göra..

Isabelle, kul att du hittade hit, välkommen åter.

åsa sa...

Förra sommaren köpte vi den nordiska floran.. vad roligt det var o släpa runt på den och krypa i vägkanterna.
Många av de växter vi har i trädgården har ju sina kusiner.. som är lite enklare kanske.. ute i naturen...men visst är de vackra.. /åsa

Isabelle sa...

Jag har fått alla mina blom o trädgårdsböcker :) när jag varit med på olka trädgårdsmässor o dyl. Sånt är super!

Hannele sa...

Åsa, precis, det finns mycket likheter, därför får de vilda växterna stanna i vår trädgård. Nordiska Floran har fantastiskt vackra bilder.

Isabelle, vilken tur du har, sånt händer aldrig mej ;)

Birgit sa...

Oh Hannele, du har monga böker. Sköna trädgard-böker. Jag har ochso monga böker och en par styker sverige böker . Kök och trädgard och tidninger "Antikt" och min lantliv. Hjärtlig Birgit
Sorry my Swedish is not so good. I will learn more in the future.

Hannele sa...

Birgit, jag förstår din svenska utmärkt, jag tycker det är roligt att du skriver på svenska.
Garden books are lovely in winter time.

Clara sa...

Moss Gardening ......det vore något för mig! Jag bara ÄLKAR mossa!
Tack för tipset!

Hannele sa...

Clara, jag är medlem i Mossornas Vänner:
http://www.sbf.c.se/MV/

Filifjonkan här sa...

Godmiddag igen
Jo jag ger bort dem kan inte ha så herrans många längre Läser bara ett par av dem om jag funderar...sen finns ju trädgårdstidningen med med färska rapporter att lösa annars kan man titta på Hanneles blog fnissar eller slå på google så får man svar Din rosenbukett och tapetfond är ju underbara ja denna dag är spännande Kul med Linda Hammars pris också.

Hannele sa...

Filijonkan, det stämmer i och för sej att mycket finns att hämta på internet idag. Då ska jag inte berätta, hur mycket trädgårdsböcker jag har - och skaffat några nya också ;)

Tette sa...

Trädgårdens rum är en utav mina bsoluta favoriter. Den kan amn alltid gå tillbaka och njuta av!
Jag har också en som heter Perenner av Palmstierna, den är också helt toppen.

Hannele sa...

Tette, visst får man sina favoriter, som man läser om och om igen. Alltid kul men boktips.

Clara sa...

Tack för tipset ..jag har lagt in den "mossiga" länken i min favoritlista.
Ha det bra!

Hannele sa...

Clara, den engelska boken är underbar, men på biblioteket finns det säker något.