Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

4 november 2009

På berget, utan stress

Jag gillar att gå runt i vår lilla trädgård, bli överraskad, blir glad åt vilda blommor, lyssnar på fåglarna. Försiktigt gå runt med trimmern bland vilda blåklockor på den ojämna mossiga "gräsmattan". Det ska vara en blandning av det vilda, formklippt asp och ovanliga perenner med konstiga färger, som inte passar ihop och skulle få vilken designer som helst att få yrsel.

Ibland kan jag dock bli lite förvirrad, för jag har rest och sett många fantastiska trädgårdar med sammetsgräsmattor, tuktade häckar, raka gångar och perfekta rabatter. Osäkerheten kryper fram ibland: "Så fint har inte vi det..." På tv ser man ibland, hur tio man kan på två dagar anlägga en helt färdig trädgård, med stora blommande plantor. Det går för fort och jag vill ju inte ha det som alla andra, för ingen annan har lika fint blommande berg på fula sprängstenar som vi.

Jag har alltid vetat, hur jag vill ha det; vilt blandat med mycket blommor och bär, det ska inte vara som andras trädgårdar. Ibland glömmer man det. Fortfarande efter nästan två decennier känner jag mej nöjd och lycklig när jag går runt i vår trädgård, det har blivit som jag velat.

19 kommentarer:

AnnA sa...

Godmorgon Hannele!
Jo, sådär är det nog för mig med, att jag ser hur fint andra har i sina trädgårdar, och sedan ser misstagen i vår egen trädgård...Men man har ju också underbara hörnor, som är helt unika för just vår trädgård, och sedan får man blunda för "skräphörnorna".
En trädgård blir ju aldrig färdig, men vi har iallafall den planeringen och ambitionen att (efter förfrågan) ha ngn rosdag hemma hos oss till nästa sommar...Sedan får vi se hur det blir, för vi har en del gångar att lägga till dess...
Förresten, apropå halloweenen, så finns peruken på i ett inlägg från i söndags...
Ha en skön dag på berget!
hälsn
AnnA

AnnCharlotte sa...

Det måste kännas skönt att ha kommit till den insikten....
Inte skulle det vara kul att styla om sin trädgård på två dagar inte, då missar man ju hela spänningsmomentet med att få vänta och se hur det växer och utvecklas...

Ruben sa...

Hannele, du är verkligen en "genomklok tant" (som du själv skriver i din presentation). /Ruben

Helga - precious sa...

Man ska nog inte försöka efterlikna någon annans dröm. Dröm din egen dröm och skapa den - som du gjort då :)

Anonym sa...

Skogsnuvan: Du har ju fördelen att bo långt söderöver där blommorna nästan sprutar upp.
Här uppe kan man inte ens ha rosor men vissa perenner växer bra. Att ha en trädgård är en stor glädje och man behöver inte ha den lika som andra. Att vilja ha en fin trädgård är verkligen en utmaning men min ska flyta ihop med naturen runt omkring. Jag är säker på att du får en underbart trädgård

Hanneles paradis sa...

AnnA, jag får komma och kolla peruken ;)
Man ska nog inte jämföra med andra och inte bry sej om andras omdömen för mycket, för man skapar ju trädgård för sej själv, inte åt grannarna.
Ha en fin dag.

Ann Charlotte, om nån annan styla om min trädgård, så känns det som den inte är min längre.

Ruben, kanske ibland..

Helga, precis, man kan sköta om sina egna drömmar.

Skogsnuvan, jag kan ge dej en del tips om tåliga rosor, kolla om du kan låna på biblioteket boken Trädgård för kallt klimat. Vi har också mycket naturtomt kvar, det är mysigt och lite spännande.

Nina sa...

Det är just blandningen i din trädgård som är så charmig och vacker! Och jag letar en trädgård för egen del nu...

Skoogstrollet sa...

Vad skönt att du känner dig så nöjd med din trädgård. Vi håller ju så sakteliga på att erövrar pojkvännens för att göra det vi eller jag vill med den. Från början var den mer eller mindre igenväxt förutom vissa klippta gräsytor, så det händer ju saker både till vår, grannarnas och de förbipasserandes glädje. Det vi/jag gjort är jag nöjd med, men sen är jag nog mer för rabatter, växter och växthus än pojkvännen. Men å andra sidan brukar han uppskatta det jag gjort även om han många gånger är tveksam till mina tilltag i planeringsstadiet. Det är skönt att han låter mig hållas med tanke på hur många timmar som ändå läggs där på helgerna. En del till glädje och en del för att en trädgård som grannarna ser inte kan se hur illa ut som helst.

Hannele sa...

Nia, så spännande, berätta hur det gåt.

Skoogstrollet, pyttelite får man göra för grannarna, men det mesta ska bara vara till egen glädje och njutning. Och man behöver inte tycka lika med varandra ;)

Annika Christensen sa...

Ohh vad du är klok precis om jag tycker!!!
Jag har först nu vågat säga att jag har en fin trädgård för jag trivs ju där!!
Jag har fått frågan många gånger när vi är ute och fotar andras fina trädgård och då har jag alltid sagt nja.....
Hej dig du är toppen!!!
Kram
annika
som också har blivit klok
Fast att det tog lite tid

Hannele sa...

Annika, du är ju ändå i en annan division ;)
Snällt sagt. Huvudsaken är ju att man trivs själv, struntar i vad svärfar och grannarna säger, trädgård ska vara avkoppling och njutning, där några drömmar uppfylls, kram.

Znogge sa...

Det jag sett av din trädgård tycker jag verkar toppen! Vår är platt och tråkig men den ska ändras i vår...

Karin A sa...

Vem odlar man för om inte säg själv? Min mening är att var och en får vara salig för sin sak. Klart din trädgård ska spegla dig! Kram Karin

Inger sa...

Så skönt att du är nöjd med din trädgård, den är ju din och du har själv skapat den. Känner detsamma inför min. Har sett många mycket finare trädgårdar men jag vill inte byta.

Hannele sa...

Znogge, hur ändrar man en platt trädgård..

Karin A, precis, ens trädgård speglar en själv ;)
Kram.

Inger, bra kriterium, vill man inte byta, så är man nog nöjd, det låter trevligt.

Merja sa...

Så skönt det är att läsa din text. Kul att du har precis så där som du vill ha!
Kanske får jag det också efter ett tag. Vill ha lummigare:)
Ha det gott!

Hanneles paradis sa...

Merja, så där lummigt har jag nu,
det tog ganska många år på berget ;)

Klimakteriehäxan sa...

Jag tror att du gör alldeles rätt i att vara nöjd och njuta. Tyvärr har jag ju inte sett prakten med egna ögon, men dina bilder räcker en bra bit: du har fantastiskt fint i din trädgård!

Hannele sa...

Klimakteriehäxan, du får komma och titta,
självklart fotar jag bara sånt som är fint ;)