Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

5 november 2009

Gammal och grinig

Jag är inte bakåtsträvare eller teknikfientlig, gillar när utveckling går framåt, men jag är inte kompis med alla nya glödlampor. Det känns tokigt att köpa nya armaturer och glödlampor med kvicksilver. Morgontidningen skriver att detta är bara tillfälligt, något bättre (?) är på väg. Jag köpte ny bordslampa, tittade noga och försökte trycka ner en energilampa, gick inte, hjälpte till med skruvmejsel och upptäcker att det ändå ska vara vanligt kronljus, testar, proppen går. Jag har förstört min nya lampa.

15 kommentarer:

Cicki sa...

Det finns halogenlampor som är ett bra alternativ. Det är inte kvicksilver i dem och de är energisnåla. Tror även de är bättre i modellerna. Håller med om att man kan bli knäpp på alla lampmodeller nu för tiden.

Ruben sa...

Är också väldigt skeptisk till att använda lampor med kvicksilver. Om en sådan lampa går sönder och kvicksilvret kommer ut "i det fria" kan det åsamka stor skada om man har otur. Har tänkt på varningstexten på rökverk, den borde finnas på lågenergilampor också. För hur många vet hur de ska bete sig om en lampa går sönder?
/Ruben

Helga - precious sa...

Jag håller med dig om att det här nya inte är bra. Lamporna passar ju inte och det går inte att använda våra dimmers...

Gunilla sa...

Här tipsar jag...
http://iwillnevergiveup.blogg.se/2009/october/var-inte-ledsna-over-morkret.html

mormor Hannele sa...

Cicki, ja halogenlamporna fungerar även i dimmer, vilket alla energilampor inte gör.

Ruben, så sant så, jag tror jag hörde i radio, at man ska lämna rummet lång tid efter att man gjort sönder en kvicksilverlampa, inte dammsuga, men sen då?

Helga, inte riktigt kul, jag hamstrade några lampor, som skulle passa att dimma ner. Halogen ska tydligen funka också, men om den har mysig sken, vet jag inte.

Gunilla, tack länken, där står det att halogenlampan blir väldigt varm, klart att det ska komma något bättre snart.. Jag blev stressad av alla varianter, som inte ens fanns i min lilla butik..

Skoogstrollet sa...

Ja du, det är inte lätt att hitta rätt lampor. Jag har börjat använda sådana där energilampor, men något trevligt ljus tycker jag inte att de ger. Dessutom är åtminstone de jag har alldeles för långa för vissa lampor, men det handlar väl om att leta eller ha is i magen. Mina lamparmaturer kommer jag inte att ha råd att byta i första taget.

Hannele sa...

Skoogstrollet, småbutiker har inte hela sortimentet. Just det där att behöva byta ut armaturer är jag inte intresserad av, jag tycker om mina gamla lampor.

Znogge sa...

Hoppas verkligen utvecklingen går framåt för bara tanken på kvicksilver gör mig matt.

Hannele sa...

Znogge, ännu har jag inte köpt någon glödlampa med kvicksilver, är alldeles för fumlig för det..

Klimakteriehäxan sa...

Bläh så trist!!! Går den inte att laga heller?

Hannele sa...

Klimakteriehäxan, maken har lovat att försöka..

NinaH sa...

Ja kär nå´n... och suck....
Framåtskridandet (??) är fantastiskt!;-)

Hannele sa...

Nina H, detta är några steg bakåt..

Eleonora sa...

Det här med glödlamporna är ett litet mysterium, men man lär sig väl med tiden.

Hannele sa...

Eleonora, inte vill man köpa nya armaturer, och lampor med kvicksilver vill jag inte ha.