Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

17 november 2009

Militanta veganer äter (inte) sopor

Sjukt att det slängs hur mycket mat som helst i västvärlden samtidigt som 850 miljoner människor lider av undernäring. Mat slängs som inte ens är gammal. För att uppmärksamma detta kan man från ca kl 13 på söndagar äta gratis mat som ungdomar serverar på Kungsgatan 35. Maten är lagad på de råvaror som butiker annars skulle slänga då de inte får sålt den, för konsumenter köper alltid maten med det bästa utgångsdatumet.

16 kommentarer:

NinaH sa...

Bra initiativ!
Och du- angående förra inlägget: Ja tänk att vi överlevde! Och lyckats lära oss datoranvändning trots att vi inte fick undervisning på det i skolan!;-)

Monica Hansen sa...

Bra! jag köper ofta och gärna mat med sista datum på för halva priset och den är lika bra som den andra, de märker de så det finns stora marginaler..

AnnCharlotte sa...

...vi är sjukt bortskämda i västvärlden...

Ruben sa...

Du skrev om lågenergilampor för ett tag sedan. Vet inte im du läser DN. Du kanske bara läser Hisingsposten? ;-) DN skrev för några dagar sedan om lågenergilampor. http://www.dn.se/ekonomi/ljust-for-miljon-1.993960
Värt att notera är, att de allra billigaste lågenergilamporna har väldigt dålig livslängd.
Det är ju typiskt, att det är en tidning som går ut med denna informaion. Trots att det är våra myndigheter som borde informera. Detta kan reta gallfeber på mig. Myndigheter som sover och inte gör sitt jobb! Vilket otroligt slöseri, både för miljön och ekonomin att köpa undermåliga lampor. /Ruben

Hannele sa...

Nina H, tänk så duktiga vi blev med datorer, fast vi såg dom första gången som vuxna. Det är hemskt så mycket bra mat som slängs.

Monica Hansen, jag har alltid passat på att köpa bra mat
för ½ priset, men den hanteringen är dyrt för affärer och de slänger hellre..

Ann Charlotte, verkligen, och vi är dumma, om vi tror at matpriserna blir billigare av sådant beteende..

Ruben, sant, jag läser bara Hisingsposten ;-)
Vilken djungel med lampor, din artikel gör mej bara ännu mer förvirrad och sur på EU. Tänk ute i kommunerna, vad kostar dessa lampor och byte på dem?

Gunilla sa...

Vi måste verkligen sluta slänga mat - inte minst för klimatets skull!

Hannele sa...

Gunilla, det är så tokigt, vi tvingar affärerna slänga bra mat, som vi ratar och hemma slänger vi massor, för att vi köpt för mycket..

Åsa! sa...

Det är gräsligt med all denna mat som kastas! Många skulle faktiskt kunna börja så smått i sitt eget hem...

mormor Hannele sa...

Åsa! Inget smart sätt att sänka sina egna matpriser.. Det är väldiga kostnader att ta hand om allt, och sådant otroligt slöseri.

Skoogstrollet sa...

Frågan är om inte Åsa syftade på att börja slänga mindre mat i sitt eget hem och det är ju smart, men visst det ger ju inte lägre matpriser mer än för den enskilde konsumenten.

Med tanke på att jag är arbetslös har jag börjat irritera mig riktigt ordentligt på pojkvännen som tar hand om extraportioner, men sedan låter dem bli liggandes i kylskåpet för att mögla av ren glömska eller lättja. I fortsättningen kommer han inte få det när jag har betalt maten! En liten åtgärd, men det räddar dock några dagars middagar per månad.

Jag trodde nog inte att det skulle behöva gå så långt att jag skär ner på maten, men dagens arbetslöshetsvillkor gör att man hamnar där, även om jag lagt undan det jag kunnat när jag jobbat. Ändå är jag lyckligt lottad a-kassemässigt i kronor räknat. Många hamnar numera hos socialen.

Znogge sa...

Det är inte ovanligt att jag köper kött som går ut nästa dag och bara betalar halva priset. Smakar lika bra och man kan alltid slänga det i frysen!

Hannele sa...

Skoogstrollet, precis det Åsa menade och jag också. Och jag menar att om vi konsumenter tvingar affärerna slänga massa mat, för att vi ratar mat som "bara" har 3 dagar kvar av bästa utgångsdatumet, och väljer det färskare hela tiden, så kommer det i längden ge högre matpriser.
Kunskaperna att laga bra billig mat år dålig hos många, mat behöver inte vara dyrt hemma, grytkött och rotsaker är billigt. Att baka eget bröd kostar 2 kr, köpelimpa 20 kr.

Znogge,precis, hur bra mat som helst, och man kan göra många bra fynd. Men varför det finns så sällan svenska äpplen i affären är att konsumenterna ratar frukt, som har det minsta lilla märke och inte ser ut som plast..

Helga - precious sa...

Det var en bra idé... hoppas de hemlösa känner till detta så de kan få sig en bit mat också...

Hannele sa...

Helga, vi får hoppas ryktet går, på söndag serveras det god mat igen, mycket bra idé.

Emil sa...

Veganer är vi, men militanta? Nu tar du änna i lite! Vi är rätt fredliga av oss :)

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu