Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

24 november 2008

Övergivet församlingshem

Församlingshemmet har stått tomt 5 år. Eftersom både vatten och el fungerarde, ockuperade ett antal bostadslösa ungdomar huset ett par veckor. De hade mysigt och bjöd grannarna på fika.Husägaren skickade polisen att få bort ungdomarna, några låste in sej i källaren och några satt på taket. Klättrande pikepolis fick ta ner dem och borra sej in i källaren. Nu ska huset rivas och det blir planteringar.

27 kommentarer:

Rita sa...

Auringonvalo osuu kauniisti noihin rakennuksiin.

Näin ajankohtaisohjelman talonvaltaajista täällä Suomessa. Aika pitkälle saivat hankettaan vietyä kun TV-toimittaja kutsui erilaisia asiantuntijoita paikalle, mutta yleensähän varmaan poliisisedät vievät asiattomat oleskelijat pois.

synne sa...

Hej igen.
Varför kan inte kommunen hjälpa dessa ungdomamr att få det här huset och bygga om till lägenheter så de får en plats att bo.
Nej, det är bättre att riva och kasta ut folk med hjälp av polis.
Det ser ju ut som huset skulle vara helt ok, så det kan inte vara så mycket arbete att sätta det i ordning till ungdommarna.
De hade säkert hjälpt till själva. Med glädje.

Ha en fin måndag nu.
Det ska jag.
Kramen Synne.

MonicaHansen sa...

Det var helt rätt att ockupera tycker jag, huset är ju fortfarande helt funktionsdugligt och vi har sån bostadsbrist...

Tyra in Vaxholm sa...

Känns lite sjuttiotal...rätt eller fel. Det är i alla fall skönt att folk demonstrerar. Det finns ju definitivt alldeles åt pepparn för lite bostäder till unga människor. Ha en bra måndag Hannele, har ni busväder också?
Här är det ett underbart snökaos
:-)sorry får man säja så...

Gerda-Thyra sa...

Precis det här hände i Luleå under slutet på 60- början på 70-talet. Jag var lite för ung för att "få vara med" men mina kompisars storasyskon var aktiva. Själv fick jag under många år njuta av skörden av okupationen och alla demonstrationerna... ungdomarna vann nämligen den gången... och det resulterade i något som hette "KUL-67" och ett ungdomshus, fyllt med musik och annan versamhet!
Men det var då, det...Nu är tydligen allt mycket mer "fyrkantigt" och omöjligt...!?

Hanneles paradis sa...

Rita, aurinkokuva omn otettu sieltä, mistä Suomenlaivat lähtevät, aikaisin aamulla. Poliisit tekevät vain sen työn, minkä talon omistaja vaatii.

Synne, det kan man ju undra, huset har stått tomt 5 år, anses inte vara värt att bygga om, ska rivas. Ha en bra måndag.

Monica Hansen, jag hejade också på ungdomarna, men jag är ju inte husägare.

Tyra, ungdomarna hade mysigt, försökte umgås med grannar, bjöd på fika, och diskutera med myndigheter. Det är stor brist på billiga ungdomsbostäder. Jag var i Stockholm i går, räddade mej från stormen till lugna Göteborg, med någon minusgrad.

Gerda-Thyra, politikerna ger mycket löften, men det händer ingenting, Göteborg har inte ens fått Ungdomens Hus, som lovades för 10 år sedan.

Häxmamman sa...

Haha!!

Ursäkta mitt skratt, men polisen fick leka Kling och Klang, som att klättra på taket i Pippi Långstrump *Skratt*

Varför inte göra nått vettigt för dessa ungdomar, en riktig ungdomsgård...

Det är skamligt hur kommunerna planerar och tänker...

Ha det gott/Kram

jill sa...

Jag förstår mångas funderingar kring kommunen, men som anställd på kommun kan jag tala om att det alltid faller på pengarna. Det ska fördelas hit och dit så att enkla lösningar blir svåra.

Canis Lupus sa...

Snart är hela Hisingen övergivet :)

Hanneles paradis sa...

Häxmamman, sant, men det är husägaren som vill riva och bestämmer, försökt att snacka med myndigheter och husägaren.

Jill, undomarna har väntat 10 år på undomarnas hus. Det kostar också att låta ungdomar driva vind för våd och inte ta hand om dem.

Canis Lupus, just detta hus är lite utanför Hisingen ;)

www.jordochdjur.se sa...

Oj, ett gediget tegelhus är väl synd att riva? Vilken församling är detta? Vill de inte ha kvar sina fastigheter?

/Monica

sus sa...

Varför ska inte ungdomarna ha någonstans att bo?

Hanneles paradis sa...

Monica, detta är i Gamlestadstorget, huset har varit tomt 5 år med den nya ägaren, som inte tyckte det var lönt att göra om till lägenheter.

Sus, det fattas billiga lägenheter för ungdomar.

Znogge sa...

Synd för nog skulle kanske huset kunna användas till något vettigt...

Hanneles paradis sa...

Znogge, jättedumt att det bara stått tomt 5 år till ingen nytta. Det var rätt av ungdomarna att ta upp detta.

NinaH sa...

Inte haft tillfälle besöka dig på ett par dagar- så jag har jhaft fröjdestund neråt här på din blog nu en stund! Njutit mat, bröd, konsert (synd man missade ljudet!!) osv.
Avslutningen här lite tristare... Ja, inte ditt inlägg!!;-) Utan hur man kan behandla hus!!!! Och Ungdomar!! Suck.... Här får vi nog tänka om i kommande dagar framöver... Eller är det att hoppas för mycket att det blir så...?;-)

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele nu är jag lite tillbaks igen mer den första advent. Ja jag läste om det du tog upp här så eländigt det blev av det. Synd riva det men ok om det blir vackra blommor och sådant fast det behövs ju både pensionärshem och ungdomsbostäder ju så det verkar dumt att riva då.Godnatt med dig nu

Hanneles paradis sa...

Nina H, det händer mycket hela tiden, själv har jag ju egna ungdomar, som snart behöver söka lägenhet och det är ont om dem, dessutom tokigt dyra. Väldigt trevligt att gå på konsert, har en julkonsert också, där egna familjemedlemmar medverkar.

Filifjonkan, roligt att se dej på banan igen, nu börjar det bli kalt, inte mycket utefika, mer varm glögg som gäller. Ibland undrar man, hur de tänker som bestämmer, klart, det är pengar som styr.

Essemia sa...

Jaha, där river dom hus. På ett annat ställe river dom upp bandybanan för att bygga äldreboende!!
Ha en bra dag.
Kram Elzie

Lady Stalker sa...

Gamla takter har gått i arv från tidigare generationer alltså!

Synd på huset, om det nu hade kunnat komma till nytta. Alltid så sorgligt när ungdomar inte känner att de har nånstans att ta vägen.

Anonym sa...

Det borde byggas mer billiga boenden för unga och andra... man ska inte behöva bo hemma tills man är 25-30 år som i Japan.

Ingrid E sa...

Är ingen vän av ockupationer av andras ägande. De borde lärt av oss i Haga. Det som bet och räddade mer av Haga än vad som var tänkt från början var väl underbyggda argument och att vi var många från alla grupper o åldrar.
Tyvärr snackar ungdomarna mer än agerar. När de får hus så går de äldre ungdomarna inte dit för där får de inte dricka alkohol

Hanneles paradis sa...

Essemia, skulle det inte vara bättre att skicka pensionärer att spela bandy, nyttigt ;)

Lady Stalker, pengar och lönsamhet styr, men inte händer det ofta att det nybyggda blir billigare.

Helga, visst är det tokigt att ungdomar bor hemma så länge, inte kul för någon.

Ingrid E, jag tror att dagens ungdom är mycket klokare
än vad vi var på 1970-talet.

Anja sa...

Väldigt, väldigt trist! Historien upprepar sig!

mvh, Anja

Hanneles paradis sa...

Anja, ingen win-win situation.

www.jordochdjur.se sa...

Kan hålla med Ingrid E lite. Jag tycker nog inte att Ungdomens hus är en särskilt kul idé. Däremot behövs det knytpunkter och samlingsplatser för folk av alla åldrar och intressen där även ungdomar har ett bra utbud.
Här i Mölndal tycker jag att det är ok trots allt. Vi har Aktiviteten för idrott och en väl fungerande musikskola som hyser både kammarmusik och rockband och allt däremellan.
Men vad vi saknar är en samlingsplats för människor som inte redan är aktiverade i idrott eller kultur. Dessutom vore det inte så dumt och idrottarna och kulturfolket fick mötas. Varför inte innebandyhall och replokal och mysigt fik i samma hus?

Hanneles paradis sa...

Monica, musikanter är sällan idrottsintresserade, de nästan mobbar varandra, inte helt lätt att bota det.... Ungdomar med idrottsintresse har väl alltid haft skapligt utbud, speciellt, om de har engagerande
föräldrar. Dåligt, att inget har hänt på tio år.