Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

1 november 2008

Alla helgons dag

För 10 år sedan miste 63 ungdomar livet, när de bara var ute för att ha roligt Minnessten har avtäckts med ungdomarnas namn och ålder inristade. Tio meter långt granitblock. Alla känner någon som känner någon, som drabbades, man får fortfarande tårar i ögonen. Det slarvas på många ställen och ungdomar tuttar på, många har glömt, hur farligt det är. Lokalen där olyckan hände, används till utbildning i brandsäkerhet.

24 kommentarer:

NinaH sa...

Ja- denna vecka har vi lyssnat till många hemska minnen. Man känenr med de efterlevande och de sörjande anhöriga! Man önskar verkligen att det som hände ska väcka till eftertanke - på många sätt! Och det vet jag av erfarenhet att det åtminstone i vår kommun gjort. Idag följs och sätts upp mycket, mycket mer strikta brandregler för lokaler där många samlas. Och restriktioner för hur många som får samlas. Med mera. Så även om allt inte ännu är prefekt- tankar och vakenhet förändrades nog för de flesta svenskar markant efter den natten!

Hanneles paradis sa...

Nina H, det är ju det enda som ger mening åt alltihopa, att vi inte glömmer och lär oss hantera branden och ha respekt för eld. Det är gott att höra att det funderar på olika sätt.

Anja sa...

Ja, Hannele!
Vi som var lärare då för en speciell grupp av ungdomar kommer aldrig någonsin att glömma det!
Precis som du säger är det lätt att bli tårögd fortfarande.
Det "värsta" av allt är att man har inte infriat löftet om ett ungdomshus som sväljer 200-300 dansande undomar med trygga och säkra brandsäkerhetsanordningar.
Idag vill man åter igen spara på barn och ungdomars skola och fritid!

mvh, Anja

Hanneles paradis sa...

Anja, det kan jag tänka mej, det var ju så många elever, min dotter forlorade en klasskompis, det var en ny situation, begravning och annat i unga år. Visst är det dåligt, att det ordnas så lite för ungdomar i den åldern.

Roses and stuff sa...

Minns dagen med fasa och kan nästan inte förstå att det redan har gått tio år. Tio år och vad har vi lärt oss? Brandsäkerheten har ökat - åtminstone på skolan där jag arbetar - vi har täta brandövningar och eleverna får lära sig om brandsäkerhet. Ändå är det säkert som en droppe i havet. Hur många ungdomar tänker på att titta efter nödutgångarna när de är ute och festar? Vi måste ständigt påminna dem om detta!

Sköt om dig!
Katarina

Eleonora sa...

Det mest fasansfulla hände. Jag känner djupt med dessa stackars föräldrar som drabbades av en så oersättlig förlust. Att 10 år har förflutit måste för dem innebära minst det dubbla i sorgearbete.

Hanneles paradis sa...

Katarina, sant, man får aldrig bli slapp, eld är ju det farligaste vi har, man måste hela tiden påminna och utbilda, hur man ska göra och inte göra.

Eleonora, ett barn ska man inte förlora på detta sätt, man förstår av alla berättelser att tio år kan vara kort tid för sorg.

MonicaHansen sa...

En bra bild! jag tycker stenen blev jättefin.

Hanneles paradis sa...

Monica, bra att det blev ett värdigt minnesmärke och att lokalen används till bra ändamål.

Hemma på Landet sa...

Bamsekram till rara Hannele.:-)

Znogge sa...

Det är av yttersta vikt att alla säkerhetsföreskrifter följs i offentliga lokaler. På min skola räknar vi alltid in besökare vid julfester och annat och inte en extra kommer in.

Ha en fin alla helgons dag!

Hanneles paradis sa...

Stina, kram till dej med.

Znogge, alla måste ta sitt ansvar, eld kan man inte slarva med, det går så fort, och mycket fortare än vad man kan tro. Önskar dej en bra dag.

Ingrid E sa...

Kommer så väl ihåg den natten. Arbetade då och lyssnade på nyhetssändningarna. Det var svårt att förstå. Känner mycket för de överlevande som nu lever med svåra ärr både på kroppen o i hjärtat.

Guldkorn i min vardag! sa...

Vilken tragedi, tanken går till deras anhöriga.
Kram Ulla-Bella

Hanneles paradis sa...

Ingrid E, det var en natt som man inte kan förstå, många mår dåligt fortfarande, men exempelvis har plastkirurgin lärt sej mycket, flera tänker på säkerheten, man får inte glömma.

Ulla-Bella, det var flera tusen som mindes med facklor på årsdagen, vi får inte glömma dessa ungdomar. Kram.

sus sa...

Usch, minns nästan som igår. Grinade och led med alla stackars föräldrar i koset när de desperat letade efter sina älskade barn.

Den första teorin var att det var nynazister som hade utfört dådet, jag var så arg så jag kokade.

ja, tyvärr tar man inte brandsäkerhet på allvar efterom brand bara händer andra...vilket iofs är tillräckligt.

Sänder en tanke till brandens offer och deras familjer.

annette sa...

Ja, även vi här var en bit ifrån och inte kände någon så denna brand för tio år sedan fortfarande så nära och närvarande på något sätt än idag!

Kram och ha en bra kväll!

//annette

Hanneles paradis sa...

Sus, på sätt och vis var det ju "tur" att gärningsmännen inte var svenska, för då skulle det väl uppstått unödigt hat mellan grupper. Det går inte att föreställa sej, hur det är att vara förälder, när sånt här händer.

Anette, när det händer något sånt här hemskt för unga människor, så gör det ont, även om man inte känner de personligen. Kram.

Lady Stalker sa...

Ja, det är så sorgligt att tänka på att man saknar ord ...

Hoppas du får en fin helg, trots sorgeförtecken.

Du har en utmaning hos mig, förresten! Kramar!

Hanneles paradis sa...

Lady Stalker, visst blir man fortfarande ledsen över det som hände. Denna dag är bra tid att tänka på dem vi saknar. Ha en bra helg, kram.

Kimmie sa...

Denna tragedi var hård för alla, även de som inte kände någon. Vill inte tänka på fasan att höra detta och veta att ens barn var där. Man kan bara hoppas att vi lärt oss något.

Hannele sa...

Kimmie, H, det enda som ger mening åt alltihopa är att vi fortsätter lära oss hantera och respekera eld och inte glömmer dessa ungdomar.

Det Mörka Hotet sa...

Det var en fin minnessten och förhoppningsvis kan det vara en bra plats att gå till när man vill hedra de bortgångna ungdomarna.

Hanneles paradis sa...

Samuel, verkligen fint minnesmärke, komma ihåg och påminna och hedra alla dessa ungdomar.