Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

22 januari 2007

Frågor till de döda

Utmaning från Cleopethra, som vill att jag ska lista fyra saker/frågor jag skulle vilja säga/fråga till människor som inte längre lever.

1) Marie Curie, hennes biografi har jag läst säkert fem gånger, det var hennes fel att jag sökte in på Chalmers för att läsa teknisk fysik och bli forskare, men inte hennes fel, att jag avverkade fler fester än tentor. Vi skulle kunna diskutera hennes forskning i timmar, två Nobelpris fick hon. Hur det var att byta land och språk? Hur fixade hon familj och barn? Hur var det att arbeta tillsammans med sin man?

2)_Fredrika_Bremer och jag är födda i samma stad, jag har läst mycket om henne och har även en Fredrika Bremer ros i vår trädgård. Carina Burman har skrivit en ny biografi. Jag vill fråga om hennes resor, hur hon blev bemött som ensam kvinna? Ute i den stora världen. Vad tycker hon om dagens makeover? Ångrar hon att hon inte gifte sej?

3) Ulla Molin dog innan jag hade en egen trädgård, men hennes trädgård i Höganäs har jag sett tre gånger och det gjorde stort intryck. Hon tycker att man ska forma sin trädgård efter egen smak, enkla växter, inga konstigheter. Vi skulle kunna prata timmar. Hur fick hon sina tidlösa idéer?

4) Morfar Walentin dog ung när min mor var 4 år. Han föddes den 15 februari 1902, kanske därifrån han fick sitt andra namn. Min mor föddes 1932, hemmapappor och pappaledighet fanns inte, men min mor minns fortfarande, hur morfar bar henne till sängs, när hon somnade. Min mor fick en tuff tid efter hans död, hon växte upp utan föräldrar, men han hann ge henne mycket kärlek och trygghet, för det blev en fin människa av min mor. Jag vill prata med honom, fråga om hans syn på livet, hur var det att vara man och pappa? Vilka drömmer hade han?

Jag skickar utmaningen vidare till: Signelina, Nina, Aron, Maria.

8 kommentarer:

cleo sa...

Vilka bra frågor. Ja, Marie Curie fascinerar även mig. Jag minns att det gick en tv-serie om henne när jag var liten... Tror jag i alla fall. Ulla Molin får jag läsa in mig på märker jag. :-)

Hannele sa...

Cleo, det stämmer, det gick en tv-serie om Marie Curie för länge sedan. jag hade ingen tv, så jag tittade på den hos vännerna. Ingen video heller.. Ulla Molins bok Leva med trädgård finns på biblioteket.

Nina sa...

Utmaningen klar!

Hannele sa...

Nina, snabbt svarat. Tänk om vi fick chansen.

Signelina sa...

Nu har jag gjort min utmaning och det var riktigt roligt :-)

Christina W sa...

Marie Curie - vilken fantastisk människa. För några veckor sedan köpte jag två böcker om henne då jag letade efter en bok jag läste om henne när jag var barn. Även mina föräldrar mindes boken eftersom den inspirerade mig till ett föredrag i skolan. Så nu läser jag på engelska om denna kvinna....

Hannele sa...

Signelina, visst finns det många man vill minnas.

Christina, visst, Marie Curie var ju den första kvinnan, som på nåder släpptes in på universitetet, hemhjälp hade hon inte heller. Jag ska nog läsa om henne igen, var ett tag sedan, liten engelskövning skadar inte här heller :)

Anonym sa...

Hej Hannele,
jag hann visserligen inte heller träffa Ulla själv;
bara hennes dotter. Men mina föräldrar köpte huset (& trädgården framförallt! *ler*) då Ulla dog,
- & vi bodde där i underbara.. mmm.. åtta år, tror jag.

Läste att Du varit i trädården..
Önskar att Du hade fått sitta med Ulla & pratat
inspiration!

med Vänliga Hälsningar
Hannah