Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

23 januari 2007

Oordning ger ordning

Läste i Göteborgs-Posten om en en ny bok av Eric Abrahamson, som jag bör införskaffa snarast:
- Vi skulle tjäna på ett mer avslappnat förhållande till oordning, säger han. Människan har ingen städnings-gen. (Sonen förbjöd mej att läsa artiken :)

Fördelar med oordning
- enligt Eric Abrahamson
Effektivitet - att behöva avbryta arbetet för att arkivera varje papper tar mer tid än det ger. Det kostar att upprätthålla ordning.
Kreativitet - I en oorganiserad hög papper samsas olika sorters papper, vilket skapar nya kopplingar. Precis som New York är kreativt tack vare sina olika invånare.
Makt - man kan inte sparka den som vet var papprena finns. Oordning ger nätverk som Al Quaida fördelar eftersom ingen kan hitta dem eller förutse deras handlingar.
Skönhet - vilket hem är vackrast, det som är fyllt av personliga saker eller det som ser obebott ut?

16 kommentarer:

Snyggis sa...

Hej Hannele och tack för dina påhälsningar!! Har varit urdålig på att uppdatera bloggen, det är nämligen ingen ordning på mig ;-) Men nu...

Kram kram!

Hannele sa...

Snyggis, lycka till med ditt bloggande och allt annat, kram

Gerda-Thyra sa...

Ja, visst är artikeln i dagens GP häftig!!! Och det ligger faktiskt något i det....

Bambi sa...

Ytterst befriande, med tanke på hemmets status ;-))

cleo sa...

Nähä Du, det där köper jag inte alls! Visserligen är jag ingen pedant, men för mycket oordning får mig att må dåligt! Och varför skulle ett hem som är ordningssamt inte vara fyllt av personliga saker, det gäller väl bara att ha ordning på sakerna. Själv tycker jag inte man ger saker rättvisa om de får slåss för mycket om uppmärksamheten med andra saker, de förswvinner i vimlet så då är det bättre att byta ut saker man har framme lite då och då! Och kreativ är man även med ordnade papper. Och det tar jättelång tid att leta efter saker/papper som man inte har ordning på, så det är varken effektivt eller tidsbesparande. (däremot sorterar jag bara in papper två, tre ggr per år, under tiden ligger de i en stor hög och jag lovar, det tar tid att leta igenom den högen efter ett speciellt papper) Så NEJ, detta tror jag inte på! :-)

kirsti sa...

Hmm..det här inlägget vågar jag inte visa min sambo! Ett "mer avslappnat förhållande till oordning" än det han har vissa dagar vågar jag inte ens drömma om! :-)
Fast måste erkänna att han verkligen hittar minsta lilla sak i sitt garage där jag inte ens hittar en tom plats att sätta ner foten på!
Tål att tänkas på..boken alltså!:)

MariaJ sa...

hei
huomasin että kirjoitit, että sulla on utmaning minulle, mitäs tarkoitit? Hauska tuo sun uusi about me-kuva

Karin A sa...

Jag läste artikeln men vet inte vad jag ska tro. Mår dåligt om det är alltför stökigt men att vara alltför pedant tycker jag tar tid från roligare sakaer. :)

Annelie sa...

Det låter bra, tycker jag. Konsten är inte att ha ordning och reda hela tiden, utan att inte samla på sig för mycket grejer till hemmet. Rensa ut i skåpen, lådorna och garderoberna med jämna mellanrum. Göra plats för en ny, kreativ och avslappnad oordning :)

Hannele sa...

Gerda-Thyram visst börjar man tänka, det gjorde ju Eric själv, för han klarar ju organisera andra.

Bambi, precis, dåligt samvete ska man inte ha :)

Cleo, viss sanning ligger det i att det är mer effektfullt att byta ut, än exponera allt på en gång. Själv har jag fått låta bli att må dåligt av röran med stor familj, alla med sin smak :)

Kirsti, det där är ett av livets mysterier, han skulle nog inte hitta något i din ordningsamma stickningslåda heller :)

Maria J, löytyy "Utmaning" pari juttua alempana.

Karin A, så är det nog, man måste hitta sin egen medelväg.

Annelie, risken är ju som du säger, att man gör sej av med för lite gammalt. En sak in, en ut borde man hålla.

Manon sa...

Min uppfattning av acceptabel ordning har ändrats ju fler barn jag fått. Med fyra st skulle det vara rena rama självmordet att upprätthålla "ordning". Man får leva i kaoset och det finns faktiskt struktur i den med!

Eller det handlar om prioriteringar? Som at vår rentvätt ligger just nu över hela källargolvet men småbarnens kläder de ska ha dagen efter lägger jag prydligt på strykbrädan i källaren. Vi har även 2 nätlådor, höga från ikea i skåpet i hallen vi har våra ytterkläder i. Nätlådorna är i kaos men där FINNS alla mössor och vantar. Att lägga upp dem på prydlgt på kapphyllan funkade inte. Har man många små barn så kan man inte ha så prydlig ordning jämt.

Hannele sa...

Manon, det är min erfarenhet också, man har ju bara 24 timmar per dygn. På somrarna valde vi alltid att gå ut och bada istället för att städa inne :)

Sylvia sa...

Det er noe som heter : det er bedre å ha orden i kaoset enn å ha kaos i ordenen. Da vet man alltid hvor ting er, ikke sant?
Jeg var pedantisk ordensmenneske før jeg fikk barn, men regnet med å bli sinnsyk av det hvis jeg ikke slapp taket! Så, jeg KAN slappe av med litt rot rundt meg. Og skapdører kan man bare lukke igjen, og rydde i siden!!

Hannele sa...

Sylvia, det var tur att du kunde släppa lite på ordningsinnet, när du fick barn, för annars kan man bli tokig :)

Yvonne sa...

Hei

Jeg må innrømme at jeg likte artikkelen litt. Det må være en viss orden for å finne fram, men jeg vil heller sy og være kreativ enn å sørge for at papirene mine er arkivert etter dato og alle lekene er sortert! God uorden helg!

Yvonne
www.fjellvang.no/quilt

Hannele sa...

Yvonne, visst är det roligare attt vara kretiv än städa städa. Jag tycker inte det är så krativt att sortera papper :)