Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

13 juni 2013

Trädgårdens vänner och fiender

Trädgårdens vänner och fiender : tips och råd för naturlig balans mellan nyttodjur och skadedjur av Eva Fanqvist Skubla är en bok som jag önskar jag själv hade skrivit.
På tjugo år har jag inte använt varken gifter eller konstgödsel, och varit befriad från skadedjur. Vi har mycket bär och frukt, rosor utan ohyra. I vår egen trädgård finns det mycket att välja på, för alla. Vi har en biologisk mångfald, det har blivit en naturlig balans i trädgården; de nyttiga äter upp skadedjuren. Vi har mycket fåglar också. Detta har Eva Fanqvist Skubla också förstått. Och sniglar ogillar hon lika mycket som jag. Mycket fina bilder, många bra tips och råd.

6 kommentarer:

znogge sa...

Vi fick ollonborrar i vår gräsmatta som förstördes helt. Även syrenbuskar strök med. Det tog flera år att få rätsida på det igen. Inte ens gift hjälpte utan man fick plocka dem för hand. Usch och fy :-(

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Znogge, ollonborrar är ett riktigt elände... man kan använda nematoder, går att beställa i trädgårdsaffärer. Annars är bra metod i trädgården att gå runt på kvällarna och plocka ohyra för hand, typ på rosor och liljor.

Klimakteriehäxan sa...

Men jag har fått spinn på min övervintrade ros som hade så lovande knoppar - nu ser det ut som om allt ska trilla av!!! Sorg!

tant Hannele på Hisingen ♥ sa...

Klimakteriehäxan, sånt är ledsamt, jag själv tycker mycket om mina blommor. I början kan man hålla uppsikt och för hand försöka få bort fiender. I naturen går sånt i cykler, varannat år.

Nässelblom och choklad sa...

Tack tack för fina ord om min bok! Blir jätteglad både av dem och över att det verkar fungera så bra hos dig med den naturliga balansen. Helt fritt från skadedjur kan det aldrig bli, men när det finns mycket att välja på bland växterna blir skadorna aldrig så allvarliga. De spanska skogssniglarna är dessvärre ett stort problem eftersom de inte har några naturliga fiender...Hälsningar Eva

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Eva, din bok är väldigt lik det som jag tänker och har praktiserat i min egen trädgård.