Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

22 juli 2010

7 mm korv

Jag köpte en bit munsjökorv vid delikatessdisken, expediten ville slänga 7 mm bit i soporna. Jag sa ifrån, för det var inget fel på den, hemma slänger vi inte bra pålägg på det viset. Jag fick 7 mm på köpet utan att hon vägde den. Det blir kilovis bra mat som dagligen slängs i varje butik.Ännu värre när jag i en butik såg expediten fylla en stor säck med dagsgamla bullar och slänga dem. Ännu värre saker händer hos grossister. Ungdomar som dumpstrar mat i kontainer gör egentligen en bra sak, men måste det vara så? Är det kräsna konsumenters fel?

14 kommentarer:

Spessartin sa...

Håller med om att det är hemskt med all mat som slängs. Dock är det så svårt, för sånt där butiksbakat bröd som du visar på den nedre bilden blir inte bra dagen efter, det blir ju ofta oerhört segt, och jag vet inte om jag skulle vilja lägga mina pengar på något som knappt går att tugga... så det är väldigt delat.

Beträffande korven och andra köttpålägg så är ju inte yttersta skivan eller delen dålig på något sätt, men du skulle höra kunderna.... jag har jobbat i chark och allt haft mina diskussioner om varför yttersta skivan man tar från en skinka skall slängas...

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag har också jobbat i vår chark när vi hade butik...oj oj...folk är kräsna, många skulle ta det som en förelämpning om man la på skalken...även om den var gratis....Tiden är ur led. Jag har nog sagt det innan men säger det igen. Min mormor sa alltid att om man slänger livsmedel som kommer från naturen spannmål, kött,mejeriprodukter, grönsaker osv.... då har det livet, satt till denna värld utan nytta. Nu när jag blivit äldre och klokare så förstår jag henne. Hon har helt rätt. Jag blir mest förundrad när folk i min egen ålder eller äldre inte har fattat hur allt hänger ihop. Sen har alla hälsoregler ökat slänghysterin. Vi gav bort vårt livsmedelsavfall till en grisbonde, men alla stora butiker kan kanske inte göra det. Det tar tid att sortera upp avfallet och tid är pengar. Sorgligt är det och ännu sorgligare när mormors visdomsord klingar i bakhuvudet.
Ha det gott
Carina

♥ Hannele sa...

Spessartin, det kanske är svårt att bedöma, hur mycket som går åt i affären, men att slänga säckvis,det känns bra tokigt. Eller slänga fulla conteiner bröd, som grossister gör varje dag..

Carina, hemma slänger jag ju inte en skiva korv eller skinka ytterst, och i affären springer det ju nya kunder hela tiden. Tur att jag inte står bakom charkdisken, då skulle kunderna få höra :) Som du säger, kostar hanteringen mycket, på olika sätt. Jag vet inte riktigt, hur man ska göra. Är det värre nu än förr?

Znogge sa...

Visst är det illa med allt som slängs. Nog skulle maten väl kunna komma till nytta.

När jag arbetade på konditori sålde vi dagsgammalt vetebröd till halva priset. Det gick åt kan jag säga!

Trädgårdsdrömmar sa...

Ja Hannele det är mycket värre nu än förr. Det är så noga med livsmedelskontroller. Man ska dokumentera allt. Man måste slänga, även om man inte vill. Det sjukaste är att det är mer noga i en affär där det mesta kommer förpackat. Obrutna kylvägar samt otillagade livsmedel. Än vad det är på en restaurang..typ pizzeria, cafe, taverna..osv. Där man tillagar maten, varmhåller den osv. Jag tycker att du gör ett bra jobb som påvisar att du tycker att vi konsumenter borde tänka till och inte slösa med jordens resurser. Politikerna borde också tänka till...för de styr ju våra regler. Vilket parti tar upp dessa livsmedelsfrågor???
Ha det gott
Carina

Dorpan sa...

Tycker man ska dela ut överbliven (BRA MAT) till de hemlösa faktiskt... men det är bara min lilla tanke...

Dorpan sa...

Jobbat på ett bageri (stort sådant) och när en sats (vilket är mååånga bröd,) blir liiiite för mörka, tex laputa. Då ska man slänga containrar. Personalen får inte ta, det får inte ges bort. det måste slängas. FULLT ÄTBARA.....

♥ Hannele på Hisingen sa...

Znogge, det är inte helt enkelt att sälja "gammal" mat till ½ priset, för även hanteringen kostar. Och då blir det ännu mer nytt kvar..

Carina, ibland är det retligt att EU-reglerna inte funkar överallt, ingen flexibilitet. Sedan bestämmer Stockholm, vilka inköp man ska göra i Göteborg, och det stämmer inte alltd.. Allt är så stort, en liten affär kan väl inte styra så mycket. Men många sjukhus och skolor har börjat tänka: barnen får glass, om de inte slänger.

Dorpan, vissa affärer skänker till hemlösa, i Göteborg är det EN kille som hämtar mat i vissa affärer och delar ut. Personalen får inte ta mat typ på sjukhus, för då skulle patienterna få mindre mat.. Detta är inte enkelt. Och så ungdomar, som dumpstrar mat i container.. fulla med prima mat.

Britt sa...

Läste nyss en insändare om hur mycket mat vi slänger//Britt

Hannele sa...

Britt, och ta hand om all slängd mat kostar mycket skattepengar, inte alla som tänker på det.

Cicki sa...

Jag har jobbat med färskvaror i nästan hela mitt liv. Närmare bestämt i ca 30 år. Det har varit både frukt, grönsaker, ost, fisk, kött och chark.

Det slängs fruktansvärt mycket mat. Det är ruskigt att se. Men det är som många redan sagt, konsumentlagar (och konsumenter) som styr detta. Det har blivit värre med åren, men även före EU-inträdet hade vi stränga konsumentlagar.

Jag är lite kluven i denna fråga, hur man ska hantera varor. Självklart ska konsumenten ha den bästa varan. Det är det de betalar för. Mindre stränga lagar skulle kanske uppmuntra till fusk, vilket blir en nackdel för konsumenten.

Att man skär bort första skivan är en självklarhet. Ofta har den hunnit bli missfärgad, även om varan är inplastad. Vi gjorde så ibland att vi samlade sånt på ett fat och tog ut i personalrummet.

Spill från frukten och grönsakerna skänkte vi till en grisbonde. Vissa saker, t ex fläckig frukt eller svamp, tog personalen själva rätt på. Vi fick det för chefen, vilket var bra. Det kom till nytta samtidigt som man sparade in på det egna matkontot.

Jag har själv varit med och sett baksidorna av hur det kan gå till. I slutet på 60-talet jobbade jag en kort tid i en butik där det fuskades hej vilt. Personalen tvingades att sitta och skrapa bort "bäst-före-datum" på mjölken t ex. De lagade mycket som såldes som färdiglagat. Jag ville inte själv köpa den maten efter att ha sett hur det gick till. Kött som förvarades på golvet etc. Jag jobbade bara där i tre månader. Sedan stod jag inte ut med att se snusket längre.

Här hemma slängs det sällan något. Det ska vara om en mjölkskvätt hunnit bli gammal eller liknande. Idag köpte vi lantpaté för halva priset eftersom datumet går ut imorgon. Det blir en exlusiv middag ikväll.

♥ Hannele sa...

Cicki, den första skivan blir inte "missfärgad" av en ström nya kunder. Hemma slänger man ju inte pålägg på det viset.. Men som du säger, detta är inte enkelt. Många affärer säljer ju mat med kort datum för ½ priset, men den hanteringen kostar också pengar. Men sedan slänger många alltför mycket mat i sina hem också, helt i onödan, många gånger okunskap.

Cicki sa...

Du har helt rätt. Självklart skär man inte bort första skivan så länge den är fräsch. Jag uttryckte mig lite slarvigt där.

Hannele sa...

Cicki, det var inget fel på mina 7 mm :)