Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

16 december 2009

Jenny Nyström tecknade på Hisingen

Hedlund, som var chefredaktör vid Handels- och Sjöfartstidning, publicerade Lille Viggs äfventyr på julafton av Vikror Rydberg 1871. Jenny Nyström, då 17 år, studerade på Valands konstskola, älskade sagan och började teckna den. Teckningarna kom till Hedlund och när sagan skulle ges ut som bok, utsågs Jenny till illustratör. Hon tecknade hos Hedlund på Hisingen.På somrarna i slutet av 1800-talet bodde familjen Hedlund i sommarvillan vid Bjurslätts gård nära Slätta Damm. Berghällen användes som gästbok för prominenta gäster till familjen; Ibsen, Viktor Rydberg, Fredrika Bremer, Sven Hedin, polarforskaren Nordenskiöld, ballongfarare André och sextio andra. Chefredaktör Hedlund var Viktor Rydbergs vän och medarbetare.

13 kommentarer:

Tyra in Vaxholm sa...

Intressant

Ruben sa...

Jag ogillar alla svenskar som anammar den amerikanska tomten så fullständigt, när vi har den RIKTIGA TOMTEN själva - skapad i folksägen och med Jennys hjälp!!! I have spoken! Ughh. Själv åker jag nu upp till Laura Fitinghoffs hemtrakter några dagar - inte illa det heller! ;-) /Ruben

Ruben sa...

Vad!!! Har ni slipat bort "Ruben" från bergällen. Det var det värsta! Fy på er hisingsbor!!! Men god jul! /Ruben

Gunilla sa...

Ett stycke kulturhistoria!

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele,Ja tänk så mycket härliga bilder Jenny Nyström tecknade De är för evigt i ens minne man har ju läst alla de sagoböckerna händer ju att man tittar i dem numera också

Hanneles julparadis sa...

Tyra, inte lika spridd kunskap i huvudstaden ;)

Ruben, på Hisingen får ALLA tomtar plats :)
Vi diskriminerar ingen, jag har även anammat seden med julstrumpor, som barnen fick av sin faster, som var i Amerika några år. Låter som en trevlig resa.

Gunilla, verkligen, många mäktiga på den väggen, huset är borta, men bergsväggen är restaurerat.

Filifjonkan, Jenny Nyström var flitig, hon teckande tusentals tomtar, hon blev väl inte så rik under sin levnad, kanske för att hon var kvinna.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Det var väl det jag misstänkte - Jesus är göteborgare!
Eva

Hannele sa...

Eva, det finns mycket bra på Hisingen ;)

NinaH sa...

Näääää?! Är det sant?! Även hon... på Hisingen!!??;-) Grattis till er celebra bygd!;-)

Hanneles julparadis sa...

Nina H, en alldeles sann historia, som säkert har hållits i hemlighet av stockholmare ;)

Polargrevinnan sa...

Stenen på Hisingen är nog okänd för många, jag har lärt mig något nytt.Jag gillar Jenny Nyströms jultomar och hennes julkort. Det är kort som man sett sedan barnsben.
Ang. kasta mat, så är det något för oss alla att tänka på nu till helgen. Vi har minskat antalet rätter och försöker att inte laga till för mycket.
Ha det så bra i julstöket.
Kram Viola

Hanneles julparadis sa...

Viola, stenen restaurerades för några år sedan, huset är ju borta. Jenny har ritat otroligt mycket. Vi lagar också lagom med julmat, inte alla rätter på julafton, vi drar lite på det. Ha det bra, kram.

Klimakteriehäxan sa...

Banne mej den häftigaste gästbok jag sett. Och dessutom hade jag vekligen aldrig hört talas om den! Kul!