Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

15 december 2009

Köp inte för mycket julmat

Birgitta Rasmusson har skrivit en bra bok om hur man tar vara på rester. Speciellt vid jul köper vi ofta hur mycket som helst. Tänk efter vad ni tycker om. Köpstopp uppmanar att handla lokalt där man bor.Ungdomar i Göteborg lagar och delar ut mat på helgerna av mat de får från affärer. Råvaror som butiker annars skulle slänga då de inte får sålt den, för konsumenter alltid köper maten med det bästa utgångsdatumet.

16 kommentarer:

Filifjonkan 1 sa...

Ja visst är det för mycket som köps bara för att det skall vara till julbordet Men jag har faktiskt dragit ner till sådant som man vi ha bara så mycket finns inte på vårt julbord längre för oj vad man har slängt mat under årens lopp som du säger men inte de sista faktiskt det blir pytt i panna och puddingar och lådor av sånt man inte kan äta upp direkt.Nu har det snöat rätt bra inatt här kommer uppifrån så de når nog er med snart om nån timme eller så verkar det.

Znogge sa...

Ligger mycket i det! Dessutom kastas mat som bara är en dag för gammal men som egentligen skulle hålla kanske minst en vecka!

Monica Hansen sa...

Vilka bra ungdomar, var finns den maten nånstans då?

AnnA sa...

Vi har också dragit ned på vad som bjuds på julbordet på julafton. Vi väljer bara det som vi tycker är gott, och inget som vi inte tycker om, men som hör till traditionen.
Man kan ju bara äta tills man är mätt, och varför ska man då äta sådant som inte man egentligen tycker om?
Jag kommer i håg att man som barn blev tvingad att äta vissa mindre goda saker, för att få lov till att äta vissa godare saker, och det tänker inte jag låta mina barn få uppleva.
Det är bara vi själva i familjen som firar julafton i hop, så därför behöver vi inta ha andra viljor, som bestämmer vad som ska finnas på bordet.
Starka korvar, exotiska frukter, mina köttbullar, vilt och god lax och sill är önskemål från familjen, och det kommer det att bli.
Fortfarande har jag ännu inte fått besked om jag kommer att bli ledig på julafton, och det pga att min arbetsgivare(=kommunen)bytt organisation på bemanningspersonalen, och de har slarvat bort papper på vår julledighet...Lite irriterande, måste jag ju påstå.
Ha en bra dag, Hannele!
hälsn
AnnA

Helga - precious sa...

Häromdagen blev det tacospaj av köttfärs som blivit över. Jag försöker tänka på detta, men visst får man kasta ändå ibland.

Bra idé av ungdomarna att ge bort mat till behövande av sånt som ändå inte kan säljas...

Gunilla sa...

Jag ska verkligen planera mina inköp den här julen. Har ju startat ett litet tema på min blogg under parollen "använd allt" och det gäller ju att försöka "leva som man lär".

Hannele sa...

Filifjonkan, visst är det tokigt om man inte ändrar sina julvanor utan köper massa mat bara av gammal vana, bra att tänka efter lite.

Znogge, jättetokigt att många slänger mat efter datum och inte ens smakar och känner efter, om det är bra. Den konsten håller på att dö ut.

Monika, ibland har de stått på Kungsgatan 35 utanför Meeths, ibland utanför Burgårdens gymnasium, beroende på, var de fått låna kök och om de fått mat.

AnnA, dumt att köpa mat bara för traditions skull och sedan slänga. Tokigt, man ska ju aldrig tvinga barn äta upp, det blir inga bra följder av det som vuxen. Hos svärfar bärs tårtan fram först , när man ätit upp alla sju sorterna först..
Vi köper och lagar bara det vi själva tycker om, alla får komma med önskemål. Dessutom äter vi inte allt på julafton, vi har flyttat jansson till juldagen, delar på rätterna. Hoppas det ordnar sig, våra barn har jobbat många julaftnar, men vi hinner äta först, börjar tidigare. Ha det bra.

Hannele sa...

Helga, jag är duktig på rester, just köttfärs är så lätt, man kan mikra en liten pizza-macka med ost eller fylla en paprika med lite köttfärs. Maten skulle kunna säljas, men kunderna gräver alltid fram mat med ÄNNU bättre datum - och det andra med fortfarande bra datum blir kvar i affären..

Gunilla, vilken bra idé, gäller ju så mycket annat också, inte bara mat. Jag försöker också, delar ut saker vidare, som vi inte använder själva.

Ruben sa...

Håller med dig! Dessutom tycker jag man ska ta med sig egna kassar samt sluta att drälla kundvagnar överallt. Handlarna ska ha sin vinst så upphämtning av kundvagnar finns inbakad i prislappen som alla får betala. /Ruben

Hannele sa...

Ruben, håller med dej, jag blir förvånad över när folk tror att maten blir billigare av sånt beteende. Tråkigt också när vuxna människor använder kundvagnar som sopkorgar.

Inger sa...

Så sant Hannele, fruktansvärt hur mycket mat som slängs helt i onödan.

Hannele sa...

Inger, vi borde kunna göra något, det kostar stora pengar att ta hand om alltihopa.

Monica Hansen sa...

Fantastiskt!

Hanneles jul sa...

Monica, ja, att tomten föddes på Hisingen :)

Klimakteriehäxan sa...

Marit Paulsen predikar samma evangelium - och härom dagen såg jag Jamie Oliver laga nya rätter av julmatsrester!!! (jag gör i a f så gott jag kan)

Hannele sa...

Klimateriehäxan, bra trend, vi kommer ju inte svälta, om vi låter bli att svälta, om vi handlar lite mindre.