Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

23 augusti 2009

Njarka sameläger

Fick du läsa om samer i skolan?Intressant föreläsning om samernas historia, språk, mat. Fortfarande är samer en diskriminerad minoritet, som inte ens får driva turistnäring. Vi fick smaka torkad renkött och kvanne, som botar sjukdomar.Mysig fika i en kåta med nybakat blodbröd och glödkaka.Lasso lyckades jag kasta rätt och fånga en ren.Nånting litet var det som jag fångade i andra änden.Njarka sameläger är byggd för att berätta mer om samernas liv.

26 kommentarer:

Tant Brun sa...

Vilken härlig fångst du fick..;)mysiga bilder..blodbröd är det gott de?
Kramar Bibban

mormor Hannele sa...

Tant Brun, nybakat blodbröd är väldigt gott, som vilket färskt bröd som helst, samer tar vara på allt.

Cicki sa...

Jag har också varit vid Njarka. Det är rätt länge sedan nu, mer än 15 år sedan, minst. Det var första gången jag upplevde att en grupp barn med Damp/Adhd satt som ljus och lyssnade när en samekvinna berättade om samernas historia.

Hannele sa...

Cicki, då kanske det är dags att resa dit igen, man fick mycket att tänka på.

AnnA sa...

Ja, det är intressant med samekulturen!
Trevlig vecka på dig, Hannele!
hälsn
AnnA

annette sa...

Så mkt intressant Du upplevt, är ju så mkt vi har att lära och lyssna på när vi får möjlighet att vistas tillsammans med vår urbefolkning som blivit så illa behandlade genom åren.

Ha en bra dag!

Kram //annette

Hannele mummu sa...

AnnA, egentligen vet jag för lite om samer,
vi läser inget om dem i skolorna, underligt.

Annette, märkligt nog har samerna det tufft fortfarande, de är så liten grupp och har
alltid behandlats med särskilda regler, konstigt. Kram.

Merja sa...

Visst fick vi höra talas om Samerna i skolan och säkert se film. Men vi är nog dåligt info överlag ,tror jag.
Säkert spännande upplevelse att vara där. Fin fångst;)

Hannele sa...

Merja, bra, mina barn har inte fått läsa eller lära något om samernas liv, kan bero på lärarens okunskap. Mycket fin resa, många upplevelser och ny lärdom.

AnnCharlotte sa...

...man fick ju lite lärdom i skolan men mina ögon öppnades nog inte riktigt förrän jag hade varit i asien och träffat på mongoler och tibetaner...som att gå över ån efter vatten ungefär...

Hannele sa...

Ann Charlotte, visst är det så ibland..

Znogge sa...

Inte mycket vi fick läsa om samerna nej. Tack och lov är det lite bättre nu. Där har vi lärare ett ansvar!

Hannele sa...

Znogge, låter bra, men hade inte lärare ansvar förr också? (Det man hört, så var samiska förbjudet att prata i skolorna.)

Inger sa...

Vilken intressant resa du gjort. Alltför sällan uppmärksammas samernas situation i Sverige.

Hannele sa...

Inger, verkligen, fortfarande är kunskapen liten.

Gärdsmygen sa...

Låter intressant. Nej det talas väl för lite över lag om samer och deras situation. För oss här nere är det så långt ifrån vår verklighet dessutom. Bra att man gjort detta och i Åre vistas ju många turister året runt.
Det är ett vackert landskap du är i!

billan sa...

Ett lustigt eller olustigt minne jag har från min skoltid i Göteborg ska du nu få höra. Jag kom andra termin i årskurs ett, nyinflyttad från mitten av Sverige till metropolen Hisingen. Min dialekt var väl lite annorlunda och på frågan vart jag kom ifrån svarade jag artigt Norrland, mina skolkamrater såg ut som fågelholkar och frågade vart de landet låg:)

Hanneles paradis sa...

Billan, suck, men många av barnen vet nog var Kanarieöarna och Thailand ligger..

Helga - precious sa...

Spännande... Det skulle jag gärna också gå på.

Hannele sa...

Helga, vi satt tysta och bara lyssnade, man får lust att lära och läsa mer om samerna. De har så mycket kunskap, som man skulle kunna ha glädje av även i ett modernt samhälle.

Kirlah sa...

Och igen har du här något fint och informativt!

Blodbröd fick jag också äta när jag var ung, i Södra Österbotten. Och du vet kanske, att tammerforsarna äter blodkorv, svartkorv!

Hannele sa...

Kirlah, svartkorv är väldigt gott, åt det i Finland. Detta nybakade blodbröd var också väldigt gott, vi hade inte vetat något om innehållet, om de inte berättat det. Samerna är duktiga att ta vara på allt, de slänger nästan ingenting.

Carina sa...

Härligt naturliv,har varit uppe de flesta somrar i norrland i min ungdom,kalvmärkning(då brorsan är jägare)fiske bland myggen ,grillat röding och öring över elden och massor av hantverk som nog fått mig att bli sugen på att återvända,men tanken på myggen får mig att rygga tillbaks..

Hanneles paradis sa...

Carina, härligt, vår son i Umeå stortrivs också med naturen och uteliv där uppe, hela året, han som inte åkt skidor förr, älskar snö. Högt upp är det inte så mycket mygg, det blåser.

Ingrid E sa...

Jodå jag läste om samer i skolan och när jag gick undersköterskeutbildningen så gjorde jag ett specialarbete om samer. Visade det för en arbetskamrat som är same - det var mycket som hon inte kände till!

Gullig fångst du fick.

På Smakmässan i söndags åt jag mycket gott från Norrland.

Hannele sa...

Ingrid, intressant att höra. Klart att samerna inte alltid själva vet om sin historia, de går ju i samma skola.Det finns väldigt mycket god mat i Norrland och Jämtland.