Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

12 mars 2009

EU och adventsljusstakar

EU har förbjudit tillverkning av glödlampor efter september, bara kvicksilverhaltiga energilampor får tillverkas. Eljusstaken började tillverkas 1934 och säljs mest i Sverige. Bryr sej EU-politikerna om adventsljus? Finns det reservlampor i höst? De nya energilamporna fungerar inte i dimmer eller lampor med rörelsedetektor heller, inte helt genomtänkt.

28 kommentarer:

Spessartin sa...

Jodå, det finns lågenergilampor som är dimbara.

synne sa...

Man undrar om det blir några advenstsljustakar till jul i alla fönster i år?

Synd med tentan. Men jag hade inte klarat mig så långt som du gjort ialla fall.
Det är inte så lätt det där med böcker och författare.
Bättre lycka till nästa gång.
Kram Synne.

Ruben sa...

Adventsstakar är väldigt vanliga i Tyskland också, så vi får väl förlita oss på att storebror gör en insats i EU-ankdammen! /Ruben

Hanneles paradis sa...

Spessartin, nej, det finns inga.

Synne, jag vet inte, hur EU har tänkt med julbelysningen, förmodligen inte alls.
Jag får ta nya tag med tentan. Kram.

Ruben, det visste jag inte, har firat jul bara på Hisingen ;)

Karin A sa...

Det är ingen fara! För det första finns det lågenergilampor till adventsljusstakar och för det andra sker utfasningen stegvis, i år bara 100 watts lampor som ryker.

Men det är alltid viktigt att fundera över vilka beslut som våra politiker egentligen fattar åt oss. :)

Trist med tentan! Det har ofta hänt mig att jag funderar över vad de egentligen vill ha ut av att ställa vissa tentafrågor/analyser. Ha det gott! Kram Karin

Hanneles paradis sa...

Karin A, jag får kämpa på. Lågenergilampor till adventsljusstakar har jag inte sett nånstans, så bra då. Hur dyra kan de vara? Redan nu säljs "engångs"stakar för 39 kr, nytt varje jul? Inga vanliga glödlampor ska tilverkas, 25 watt får en nådatid fram till 2012. Vi får hoppas att saker händer, utveckling. Kvicksilverlampor verkar inte som bättre alternativ. Kram.

Karin A sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karin A sa...

Ingen aning om vad de kostar men de kommer säkert bli billigare om många måste köpa dem. Jag tror att det kommer lösningar nu när beslutet är fattat. Lågenergilampor innehåller bara en ytterst liten del kvicksilver och om man ser till de övriga fördelarna är de nog bra mycket bättre för miljön än glödlamporna. :)

Hanneles paradis sa...

Karin A, jag vill nog inte låta mitt barnbarn andas ens lite kvicksilver av en trasig lågenergilampa. Att det sker utveckling, vi får hoppas det. Här i Norden på vintern har vi ju delvis lärt oss ta vara på värmen, som glödlamporna alstrar.
Annat på sommaren, men då behöver vi ju inga lampor ;)

purplerain sa...

Ojdå, har inte hör nått om det.

Hanneles paradis sa...

Purplerain, att spanska och italienska politiker ska bestämma, hur vi ska ha det med våra glödlampor i Norden, känns knepigt. Kanske kan man köpa svart i Norge..

Charlotte sa...

Hoppas verligen det löser (lyser?) sig till advent - annars blir det en förbaskat mörk vinter i år.
Titta gärna in och tävla om "Grilla din groda!" och andra roliga felsjungningar. Trevlig helg!

Znogge sa...

Jag tänker samla på mig ett rejält lager av vissa sorters lampor!

Hanneles paradis sa...

Charlotte, det gör det säkert, trevlig helg.

Znogge, det kommer nog bli lite hamstring,
för än så länge fungerar energilampor dåligt.

Ingrid E sa...

Ja hoppas verkligen att detta blir löst för på jul SKA det vara adventljusstakar i fönstren. Blir att köpa nya till jul.

Gunilla sa...

Och de där eländiga kvicksilverlamporna vill man ju helst inte befatta sig med.

Hanneles paradis sa...

Ingrid E, det är nog ganska stor skillnad på julen i Spanien och i Sverige, inte tänker politikerna på sånt, advetsljus.

Gunilla, visst är det märkvärdigt att ersätta med kvicksilver.

Hemma på Landet sa...

Haha...Ja, det var därför jag avslutade på finska.haha...Kramis

Hannele sa...

Stina, du kan då allt ;)
Kram.

Eva Linnea/Häxor o Änglar sa...

Intressant att läsa alla kommentarer! Nä, det verkar ju inte speciellt genomtänkt, men man får väl hoppas att det ordnar upp sig när det är dags att ta bort ALLA gamla glödlampor. Jag vill helst använda lågenergilampor, men det där med kvicksilver låter inte bra.
Kram Eva Linnea

NinaH sa...

Oj. Inte tänkt på adventsstakarna i det sammanhanget... men ja, du har ju rätt! Kommer nog bli problem... Hm... Må det lösa sig! För hur ska vi här i norr kunna klara oss genom vintermörkret utan a-ljusstakarna?!;-) (Brandkåren får kanske mer att göra?... Alltså om vi åter tar till levande ljus i fönstren...)

Hanneles paradis sa...

´Eva Linnea, visst är det bra att fundera och få veta mer. Jag tycker inte energilampan är det bästa alternativet, vi får se vad som händer. Kram

Nina H, jag vet inte om nån har tänkt. Det är inte alls så att energilampor fungera överallt, men hoppas det löser sej. Visst är det skillnad mellan mörka Sverige och Italien på vintern, vi kan inte ha riktigt samma behov av ljus.

Anonym sa...

Jag hoppas de hittar lösningar på dessa problem. Vi har energilampor i många av våra armaturer, men det fungerar ju som sagt inte med dimmer t ex.

Hanneles paradis sa...

Helga, precis, i vanliga lampor funkar energilampor alldeles utmärkt.

Britt sa...

Det är ju lite typiskt. Ha det bra//Britt

Hanneles Christmas sa...

Britt, ogenomtänkta beslut är alltför vanligt,
önskar dej en trevlig helg.

Klimakteriehäxan sa...

Bra påpekande, tack för det! Tänk om hela Sveriges bestånd av adventsljusstakar går ner i svart!

Hanneles paradis sa...

Klimakteriehäxan, jag hart inte hittat någon information, men är lite orolig.