Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

11 mars 2009

Underkänd

Det blev underkänt på hemtentan om lyrik. Halva tentan var att analysera
Jarl Hammarbergs långa dikt Till bords i stöten (klicka). En vecka satt jag inlåst och kämpade, jag är nog ingen litteraturvetare. Tio år har jag suttit på Ericsson AB och Volvo Lastvagnar med tekniska texter, mycket lättare.

33 kommentarer:

MARLENE sa...

kan ju komma med en klyscha som "bätte lycka nästa gång" men vissa saker borde inte ens analyseras... man kan väl ta saker bara för vad dom är nån gång.

mormor Hannele sa...

Marlene, hihi, så har jag tänkt innan, men nu försöker jag lära mej ett nytt sätt att tänka ;)

Anja sa...

....men Hannele! Du är världsbäst på att blogga!

Kram! Anja

Poppins sa...

Jag älskar böcker men är inte någon litteraturvetare. Vill inte heller analysera i sönder texter, vill bara uppleva dem.
kram

Hanneles paradis sa...

Anja, det kan jag ju komma långt med ;)

Poppins, jag ville få lite mer förståelse för böcker, när jag studerar, nu vet jag inte riktigt. Men fortfarande tycker jag det är roligt och spännande.

Ruben sa...

Är det verkligen på allvar, att folk ska lägga ner tid på sådant här? Isåfall borde det vara något frivilligt för de som gillar sådant här och inte något på en tenta! /Ruben

Hanneles paradis sa...

Ruben, det var en tuff tentafråga, men inte mycket vi kan klaga på. Det verkar ändå att många fick godkänt, men jag har väl inte riktigt fattat den akademiska galoppen ännu.

Gunilla sa...

Surt när du lagt ner så mycket tid, men det kanske säger mer om texten/tentatorn än om dig... Antar att du inte behöver poängen för din försörjning som de yngre studenterna så det är ju ingen ko på isen. ;)

Monica sa...

Den akademiska galoppen är nog lite speciell tror jag...

mormor Hannele sa...

Gunilla, jo, nu får vi se, hur jag ska gå vidare. Jag lustläser, men hade små funderingar att få lärarbehörighet, men det är lungt..

Monica, jag börjar inse det :)

Cicki sa...

Så tråkigt att det inte lyckades. Det är ju jobbigt när man lagt ner en massa tid. Kan du omtenta eller tycker du inte det är värt det. Hoppas det går bättre nästa gång.

Hanneles paradis sa...

Cicki, jag ska ta reda på, om det blir omtenta eller om det räcker att justera.

Roses and stuff sa...

Sjutton också! Kunde ni inte ha fått en lättare text???
På't igen, bara!
Kram Katarina

MARLENE sa...

*skrattar* har klämt Stieg Larssons trilogi och Den röda damcykeln på några veckor och fick frågan av en hon som lånade mej dom ifall jag alltid analyserade allt jag läste på detta sätt, när hon undrade vad jag tyckte om dem. Så tysligen analyserar jag mer än jag tror.
Fast det är ju en risk att man analyserar sönder vissa saker oxå.
Vet inte varför *ler* men "lagom är bäst" susar förbi min inre blick.

Hanneles paradis sa...

Katarina, många blev ju godkända, jag är nog inte världsbäst på att analysera lyrik :)

Marlene, jag tror egentligen att man får ut mer av sin läsning, om man har mer kunskap. Det är i alla fall det jag hoppas av kursen.

Eva Linnea/Häxor o Änglar sa...

aj, aj, aj, vad trist! Upp med hakan, kavla upp ärmarna och spotta i nävarna och gör ett nytt försök. Ge inte upp!
Kram Eva Linnea

Hannele sa...

Eva Linnea, så lätt får man inte ge upp :)

NinaH sa...

Hmm... Kan då undra vad som förväntades... och vad & hur de skrivit som godkändes.... Jag som upplever dig så klok!;-)
Men oj... den dikten hade jag verkligen haft svårt att analysera... ;-)
Men "kritiken" kanske handlar mer om rätt marginaler, spalter & sånt?

Hanneles paradis sa...

Nina H, det där med att analysera dikter, det är en rejäl utmaning för mej. Jag får ta en titt på frågeställningen och försöka uppfylla kraven. Spalter, marginaler och sånt kan jag.
Det akademiska språket är svårare än det enkla tekniska,
som har varit mitt levebröd många år.

Inga M sa...

Om Du redan kunde allt detta med litteraturvetenskap så vore det väl ingen idé att gå utbildningen. Se det som en utmaning att gå vidare nu. Begär ordentlig handledning i hur Du ska göra för att få Din tenta godkänd. Det kommer att gå bra nästa gång och då har Du med Dig Dina nya kunskaper. Lyckat till nu!

Anonym sa...

Jag tycker ändå att du är superduktig!! På´n igen bara!!!

Hanneles paradis sa...

Inga, bra tänkt, man går ju där för att lära sej mer. Vi hade fått ganska lite anvisningar.

Helga, jag lär mej hela tiden nya spännande saker,
som är helt nya i min värld.

Filifjonkan 1 sa...

Hannele. Hm..jaha men man kan inte kunna allt jämt. Tycker du är så duktig på andra saker. Men vissa saker ÄR svåra att analysera.Jag tycker det är bra gjort att koma så här långt som du redan gjort. kram

Hanneles paradis sa...

Filifjonkan, lite kul att lära sej saker, som är lite svåra och främmande. Det är bara att kavla upp ärmarna och ta nya tag.

manotanten sa...

Att analysrea lyrik i full akademisk galopp är nog inte helt lätt, nej... herregud vad jag skulle slita mitt hår! (rent bokstavligt talat för när jag blir frustrerad eller stressad så drar jag tvångsmässigt o omedvetet hårstrån från huvet, ett i taget... det finns ett namn för den ovanan/manin men jag kommer inte ihåg det nu).
Tycker du är duktig som försöker och som så många redan sagt; du pluggar ju för att lära och vad lär man sig bäst av? Jo sina misstag, eller hur. Ge inte upp!

manotanten sa...

...en sak till.
Klickade först nu upp storverisionen av dikten...
A men min skapare VAD var DET?
Jag fatta ingenting... värrre än värsta tonårs-frustrations-blogginlägget ju...
Jag sliter mitt hår!

Hanneles paradis sa...

Manotanten, det är typisk (?) 50-talslyrik, en aning svårtolkat. Lyrik har alltid varit knepigt, jag bytte ju språk också som vuxen till svenska. Men jag tycker om att läsa, se film, gå på teater, det ger mer, när man vet lite mer om bakgrund, intressant.

Charlotte sa...

Trist, vet precis hur det känns. Men som tur är finns det ju nästan alltid en andra chans, i allt från melodifestivaler till tentor - lycka till nästa gång!

Hanneles paradis sa...

Charlotte, precis ;)

Ingrid E sa...

Jisses vilken text! Funderar på om du helt enkelt inte tycker om den och då är det svårare att få kunskapen att fastna än om det varit något som du tyckt om och tyckt vara väsentlig.
Tappa inte sugen nu utan på't igen!

Hanneles paradis sa...

Ingrid E, typisk 50-talsdikt, jag ska kunna analysera vilken text som helst, kunna använda rätt termer och svänga på akademiskt språk.

Klimakteriehäxan sa...

Asså en annan e ju ingen akademiker - men hur kan man ö h t underkänna någons tolkning av en dikt???? kan väl uppfattas på hur många sätt som helst!

Hanneles paradis sa...

Klimakteriehäxan, det är sant, jag vet inte riktigt, hur jag ska tackla detta.