Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

18 augusti 2008

Gunnebo Lustgården

Framtidens köksträdgård är vackert att titta på (CLICK on images).Smart sätt att odla majs på berget, säckar finns till salu.Mobilt köksträdgård, jag såg något liknande i Ryssland.
Den vackra byggnade i bakgrunden är det nya växthuset.Rekonstruktion av 1700-tals köksträdgård, mycket bönor.Här stod det gamla orangeriet för 200 år sedan.Lekfull konstinstallation av det gamla orangeriet, återbruk av glas.

25 kommentarer:

NinaH sa...

Mysigt få följa med till Gunnebo!

NinaH sa...

Varje gång jag ser namnet NinaH hajar jag till och tänker att jag har ju inte skrivit kommentar än... men inser i samma sekund att även andra kan heta som jag :)

Annorlunda köksträdgårdar intresserar mig. Allt behöver inte vara fyrkantigt och som förr... eller så ska mera vara som förr. Jag gillar variation och att få se nya lösningar.

synne sa...

Så härlig den var den lustgården.
Smart att odla i jordsäckarna på en gång.
Kanske vore nått för mig till nästa sommar hehe...

Mysiga och sommriga bilder.
Kram på dig vännen.
Synne.

Anja sa...

Hej Hannele!
Det nyrenoverade orangeriet blev en besvikelse, tyckte jag. Att det var omgjord till en "svindyr" kafeteria i stället för just använda det som det ursprungöligen har varit avsett för. Allt för att klämma besökarna på sekiner! Gunnebo är ju trots allt skattefinansierad.

mvh, Anja

Hanneles paradis sa...

Nina H, slottsmiljö är alltid mysigt.

NinaH, jag blir också lite förvirrad av dessa namn... Visst är det intressant med vackra köksträdgårdar, de moderna och hur historiska köksträdgårdar har sett ut. I Engand finns det mycket vackert att se, men även i Sverige, kul.

Synne, odla i säckar är spännande, funkar både på baljongen, på berget och annat.

Anja, nu är jag inte helt säker på, vad du menar. På platsen för det gamla orangeriet har man gjort ett konstverk av gamla återvinningsglas och annat, kafeterian har funnits där flera år.

Shabby - Marianne sa...

Hvor er det flot og de der big bag er da forrygende :-)

Hanneles paradis sa...

Marianne, man får ju ha lite fantasi också :)

Nina sa...

Nej då, Hannele! Jag har inte bytt namn. Har hetat NinaH i evigheters evighet. Nästan.

Men inte många vet mitt efternamn. Jag är samma vanliga Nina, så sitt lugn på din stol du. Alldeles lugn och fin. Andas djupt och sakta. Tänk inte på Ninor alls... :)

Ha en bra dag!

Hannele sa...

Nina, ok, jag ska inte bli mer förvirrad :)
Hoppas du får det lika soligt som vi har det här.

sus sa...

Tanken är frestande att ställa en stor säck härutanför och odla majs i! "Kvarterspolisen" kommer att få tokspel!

Minns en farbror som hade en gammal rostig volvo duett som han odlade plantor i. Flyttade bilen så att plantorna fick optimalt med ljus allterfersom dagen fortskred. Mycket fiffigt, eller hur!

Hanneles paradis sa...

Sus, du får bjuda den sura "kvarterspolisen" på majs. Jag älskar alternativa lösningar :)

www.jordochdjur.se sa...

Gunnebo är spännande, det byter skepnad varje säsong. Minns för ett tiotal år sedan när Gunnebo i princip bara var själva slottet - i någon hiskelig färg.
Mölndal är ju inte precis någon framstående kulturkommun i vanliga fall, men med Gunnebo slott har de faktiskt lyckats riktigt bra!

hälsningar

Monica

Hanneles paradis sa...

Monica, bra medarbetare, visst är det en spännande trädgård nu, jag har inte besökt Gunnebo för tio år sedan, men de senaste somrarna har det varit väldigt kul att se.

Annika sa...

Hihi, kul med majsen odlad på DET sättet. Så är man inte precis van att se det hela :-) Fint ställe.

Hanneles paradis sa...

Annika, jag tror Gunnebo fick idéen av mej,
för jag odlade majs på vårt berg i stora burkar ;)

Mindi sa...

Häftigt med majsen. ;)

Kramis
M I N D I

Ingrid E sa...

Hej där! Kul att få se Gunnebo för den trädgården hann jag inte med. Vilken av Lustgårarna tycker du bäst om?

Hanneles paradis sa...

Mindi, tanken att kunna odla överallt gör en glad, det är bara ens fantasi, som begränsar.

Ingrid E, hej igen, Gunnebo har ju lite slottsmiljö, som tilltalar mej, men köksträdgård i alla möjliga varianter är deras signum. Om jag tycker bäst om Gunnebo, Liseberg, Botaniska eller trädgårdsförening? De är ju så olika, men det finns väldigt mycket nytt att titta på i Trädgårdsföreningen, väldigt spännande alla fyra.

Pethra på Design och Inredningsbloggen sa...

Ha! Äntligen ett ställe Du skriver om där jag varit nyligen! Var där med familjen för tre veckor sedan, underbart, underbart!

Hanneles paradis sa...

Pethra, du får besöka Hisingen oftare ;)
Visst har Gunnebo en härlig trädgård och slottsmiljö. Kram.

annette sa...

Undrade just vad Hannele njutit av sedan senast, ja en helt underbar Trädgård bjöd Du på idag, vad smart (om än inte alltid så snyggt) att odla i säckarna!

Snygga byggnader/kontruktuioner har Du också funnit på att visa oss!

Kram Och tack //annette

rajson sa...

Besök på Gunnebo står högt upp önskelistan innan säsongen är över.Det blir att våödgästa stora dottern i GBG.Botaniska o Trädgårdsföreningen har jag hunnit med,men det är ju aldrig fel att ta ett varv till.
Annars har jag ju Läckö lilla slottsträdgård nästgårds.Måste besökas.Har du varit där?
Ha en skön kväll!

Hanneles paradis sa...

Annette, visst osar det om odlingsglädje och yrkesskicklighet bland odlingarna i Gunnebo, man känner sej lite bortskämd med att bo så nära allt detta fina. Kram.

Rajson, du har väl sett mina bilder från Botaniska och Trädgårdsföreningen här nedan, Läckö har jag också besökt, har no bilder här, underbar trädgård också, Simon Irvine har gjort bra jobb. Gunnebo är nog finast nu på sensommaren med sin köksträdgård. Ha en bra kväll själv, vi har haft en fin solig kväll.

Glädjekällan sa...

Hade tänkt hoppa över Gunnebo men jag får nog tänka om.
Tallriken med ost och frukt samt vinet ser lockande ut.
Livet måste man ta tillvara!
Ha det gott
Birgitta

Hanneles paradis sa...

Birgitta, eller hur, njuta av sommardagarna, äta gott, titta på vackra trädgårdar, finns gott om dem, ha det så bra.