Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

17 juli 2008

Kärsämäki spånkyrka - Paanukirkko

Kärsämäki, en liten kommun med 3000 invånare, har genomfört ett stort unikt projekt med spånkyrkan, arkitekstudent Anssi Lassilas enkla spartanska design, på samma plats som den gamla kyrkan. Kilpailun voitti Anssi Lassilan yksikertainen moderni kirkko vanhalla työtekniikalla. Talkoilla tehty; katot tervattu, hirret veistetty, naulat taottu.Modern design och gammal hantverksteknik förenas.
Uusi muoto ja vanhat työmenetelmät sulautuvat yhteen.Stockarna är sågade för hand och bearbetats med yxa med gammal teknik. De handsmidda järnen pressar ihop stockarna allt eftersom. Kyrkan är byggd i gammal stavspånsteknik från 1700-talet. Shingle church.
Pultit väännetään jälkikäteen, hirret painetaan yhteen.Kyrkan har fin akustik, vi hann inte på kvällens konsert. Flygen står inte där i vanliga fall, för fuktigt. Kyrkan värms inte på vintern, man sitter på djurfällar. Dopfundet är av trä och textiler av lin, som växt utanför kyrkan. Vahinko, että meillä ei ollut aikaa mennä illan konserttiin. Paanukirkon akustiikka on hieno. Talvella ei lämmitetä, istutaan lampaantaljojen päällä.

Finlands mittpunkt Finlands geografiska mittpunkt finns i Kärsämäki vid Pyhäjoki.
Kärsämäessä on Suomen maantieteellinen keskipiste.
Geografiska koordinater 62,57,47°

17 kommentarer:

Spessartin sa...

Vad vackert! Jag har aldrig varit i Finland, men vill åka dit och blev absolut ännu mer sugen nu när jag läste din blogg! Känner dock ett antal finnar och de är roliga och härliga, så lite finsk kultur har jag allt fått insupa, vilket ännu mer har fått mig att vilja åka dit också!

Hanneles paradis sa...

Spessartin, det finns så mycket vackert och spännade i Finland, musik, konst, design, natur, värt ett besök.

Rita sa...

Kärsämäki - "Trynebacka" :D Siellä kasvaa varmaan siankärsämöä.

Tosi hienoja Suomikuvia sinulla. Kivaa lomaa!

Hanneles paradis sa...

Rita, enpä hoksannut kääntää :)

Anna sa...

Hej... vilken annorlunda o cool kyrka. Finland är helt okänt för mig. Men du...det där smycket för trädgårdfolk...var kan man köpa det? Skulle vara som gjort för mig.

Hanneles paradis sa...

Anna, värt att åka till Finland, där finns allt. Smycket är ihopplockat av små silvergrejer, som jag hittat hos juvelerare.

Jaska sa...

Kiva, kun pääsee uudelle Suomenmatkalle heti kotiin tultua. :)

Filifjonkan 1 sa...

Tittar mer på kyrka och läser lite om den intressant tycker jag vackert natur den ligger i med när man ser den från ovan

Hanneles paradis sa...

Jaska, sinäkö olet myös matkustellut?

Filifjonkan, en fantastisk byggnad, inte sett något liknande, sägs att denna är den enda i världen, gjort med det gamla hantverket, spännande.

Ingrid E sa...

Vilken fantastisk kyrka!

Hanneles paradis sa...

Ingrid E, väldigt stämningsfult, kargt och vackert på samma gång. Lite som Ostindiefararen, där man använt gammalt hantverksteknik. Synd, att vi inte hade tid att gå på konsert.

Anki sa...

Vilken vacker kyrkobyggnad!

Hanneles paradis sa...

Anki, eller hur. Gammal teknik.

Anonym sa...

Vi kommer säkert till Göteborg, håller med om att det är en jättefin stad. Har ju varit på Liseberg ett antal gånger med barnen... Även Botaniska har fått ett besök eller två.
Vi ses igen - jag tittar in på din blogg!
Semesterhälsningar från Gunilla på charlotte.nu

Hanneles paradis sa...

Cunilla, missa inte Trädgårdsföreningen, en oas mitt i stan, ha en fin semester på Västkusten.

Tant Tagg sa...

Spånkyrkan är liksom Finland i ett nötskal!

Hanneles paradis sa...

Tant Tagg, det har nog rätt i; trä, traditioner, talkoot.