Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

19 juli 2008

Finska delikatesser

Suomalaiset herkut ovat parhaita.Allt växer inte på Hisingen, kusinen har plockat hjortron, brödost till, riktig festefterrätt. Leipäjuustoa ja lakkaa, ihanaa juhlaa.Riktigt vetebröd med russin och rieska, kornbröd, mums. Klart att kaffe-latte och annat har kommit till världens mest kaffedrickande land, men jag glädjer mej mest åt att det finns kaffegrädde även på tågen. Junassakin saa kermat kahvin kanssa. Nisua ja rieskaa ei mikään lyö.Finsk kubb-spel, Mölkky, är riktigt roligt, vi kvinnor vann.
Opeteltiin pelaamaan Mölkky-peliä sadekuurojen välillä.Jag lyckades få 81-årige morbror plocka fram sitt dragspel, vi fick höra Musta Ruusu-tango och andra låtar. Hyvä, että eno ei lopeta haitarin soittoa, antoi muutaman vihjeen miehellenikin.Snabbt besök på finskt loppis, hittade en fin trädgårdsbok för 3€.
Kiltti käly vei minut kirppikseen, kaikkea mukavaahan siellä.

28 kommentarer:

synne sa...

Vilka fina bilder. Den där efterrätten skulle jag gärna smaka på.
Morbror med dragspelet såg så mysig ut. Allt modernt kommer liksom i bakgrunden när man får uppleva såna dagar.
Njut nu.
Jag vill på loppis med....
Kram från nabolandet.
Synne.

Anja sa...

No onpa sulla kissanpäivät siellä isänmaassa.
Minullakin on ollut näitä haitarinsoittavia sukulaismiehiä.

Moi vaan! Anja

Inga M sa...

Hjortron är inte helt fel och inte det andra heller. Finsk loppis måste vara roligt!

annette sa...

Oh, så mycket gott och trevligt Du bjuder på idag, hjorton är ju bara så underbart gott, och sedan har ju Finland så mycket gott bröd, där ligger vi i lä här i Svedala.
Vi har en affär här i Norrköping som heter Finska Korvbutiken där brukar jag handla en hel del både bröd, korv och goda skinka.

Kram //annette

Hanneles paradis sa...

Synne, tänk, när man var yngre, uppskattade man inte sina dragspelande släktingar lika mycket. Visst är det mysigt att uppleva gamla tider, loppis på resor är kul, kram.

Anja, en voi valitella, haitarinsoittavia sukulaismiehiä en ole tainnut kuunnella nuorena, nyt ihan kivaa. Moi!

Inga M, det är väldigt roligt att åka iväg till släktingar, speciellt, när de också är glada över att träffa en. Loppis är aldrig fel.

Annette, visst har dom otroligt gott bröd i Finland. Vi har också Finsk Korvaffär på Hisingen och där hittar jag en del, som jag saknar ibland. Kram.

GIS-mormor sa...

Leipäjuustoa - är det samma sak som kahvijuustoa som tillverkas i allra nordligaste Sverige och som man skär i små bitar och lägger i kaffet?

Hanneles paradis sa...

GIS-mormor, det är nog samma, visst är det gott, gnisslar lite mellan tänderna. Men att lägga det i kaffet, nja, jag har testat..

Tant Tagg sa...

Åh! Jag drar en djup, längtasfylld suck efter brödost! Jag är absolut inte finsk, men min finska brevkamrat i barndomen och hennes syster blev mina "finska systrar".
Jag har upplevt en hel tonårstid med somrar i Finland. Vi träffas fortfarande.Om två veckor kommer "systrarna" och hälsar på mig i Sverige.
Jag är svag för tango, umpa och bastu. För att inte tala om surbröd och piroger och Fazers Maijakola, som inte finns längre.

Hanneles paradis sa...

Tant Tagg, hihi, visst finns det mycket gott i Finland. Det mesta sorterna från min barndom finns kvar ännu. Nu kan man ju hitta en del även i Coop och Ica i Sverige, finns en del Finska Affärer också i Sverige, men allra bäst smakar det på plats.

elle sa...

Hjortron .. mmm det är gott det .. ha det skönt ! Kram!Elle

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele. Gillade du inte Mr Facetts namn den heter så står på den söt at ha när det ä 37 grader i köket eller i rummet fast nu behöver vi nåt mor t åskan usch vad det håller på. Så mycket gott du visar osten såg spännande ut och kubb är kul att spela. Fint tillverkad är den verkligen.Dragspel fick du höra med sån härlig farbror som spelar 81 år skriver du det är tufft att komma ihåg musiken då tycker jag

Hanneles paradis sa...

Elle, visst är hjortron mums, ha en fin söndag, kram.

Filifjonkan, vi som nästan är födda i finsk bastu kanske tål mer köksvärme. Spel spelar vi alldeles för sällan. Morbror borde spela dragspel oftare, visst är det imponerande, att han fortfarande kommer ihåg, fast han spelar alldeles för sällan.

Anna sa...

Ahhh det verkar lite exotiskt det där landet österut.Goda delikatesser... loppis tycks finnas i alla länder. Jag var på loppis i Provence oxå... :D

Hannele sa...

Anna, Finland är värt ett besök, loppis är alltid kul, man vet inte, vad man letar och vad man kan hitta ;)

frump sa...

Hjortron, varma, på vaniljglass är inte dumt alls... *dreglar lite*

Ha en underbar söndag!

Hanneles paradis sa...

frump, hjortron passar nog till allt,
ha en solig söndag.

Gårdsromantik sa...

Det finns så mycket gott och vackert i Finland - jag älskar kaffeost - gnisslar så gott när man tuggar!

Kram Maud

Ingrid E sa...

Så gott med hjortron men vad är brödost för något?
Hade du köpt så mycket att bara en bok kom med från loppis? Den såg annar väldigt trevlig ut.

Hanneles paradis sa...

Maud, visst är gnisslande fint ;)

Ingrid E, vi hade inte mycket tid på loppis. Brödost finns även i norra Sverige, och på Lisebergs julmarknad, testa nån gång.

Det Mörka Hotet sa...

Oj: allt såg gott ut!

Hanneles paradis sa...

Det Mörka Hotet, jag älskar finsk mat :)

Torparfrun sa...

Ditt Finland verkar ligga lite längre norrut än mitt. Tyvärr kommer nog detta att bli andra sommaren på raken i mitt liv då jag inte har möjlighet att fara till min pappas bastu vid havet utanför Ingå.

Torparfrun sa...

Men min färska getost är en bra ersättare av riktig brödost - eller kaffeost. Jag tog för första gången betalt i euro då en finsk folkdansare på Åsele marknad tittade så längtansfullt på den.

Hanneles paradis sa...

Torparfrun, detta ligger i höjd av Umeå.
Låter spännande, visste inte att man kunde göra brödost av get, vi är ostomaner, maken och jag.

tina sa...

Åh, leipäjuustoa! Vad gott!

Hanneles paradis sa...

Tida, brödost är ju riktig delikatess.

Skogsfrua på Dal sa...

Musta ruusu... kan det vara "Du svarte zigenare"? Eller heter den Musta lainen? Ursäkta stavningen finska är inte skogsfruas specialitet även om hon är språkintresserad så finns det gränser;) Tack så möe för besöket förexten, det var trevligt:) Du har ju en fantastisk omväxlande och bildrik blogg! Skogsfrua har kikat runt lite och är impad. Ser att du har Marianne Ahrne som favvo. Hon är också en av mina och jag har flera av hennes böcker.

Kornhalls färja har skogsfrua åkt med några gånger, har nämligen bott både på Hising Island och i Flateby (mot Marstrand) Vinjetten...är det Nordre Älv där du badar med näcken?;)

Hanneles paradis sa...

Skogsfrua, kanske minns jag fel, det finns tango 'Musta ruusu' (Den svarta rosen), komponerad av Pentti Viherluoto, det finns också berömda tango Satumaa ja Kotkan ruusu.

Marianne Ahrne har jag lyssnat på, gillar hennes filmer, hon är speciell. Det var nära Nordre älv vi njöt av månskenet ;)