Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

29 november 2007

Makeover-mani

Det finns mängd tidskrifter om heminredning och tv visar 27 program om inredning varje vecka. Vi var en skara på trettiotal gråa icke-trendiga och icke-stylade åskådare, som lyssnade på Thomas Johansson som skrivit
om vår makeover-mani, och Ida Whinter berättade på danska om sin bok om hem. Vi har ju mer pengar. Vad vill man visa? Bara ytligt? Hur ofta?
Finns det begränsningar? Gör allt detta oss lyckligare?
(På mitt gym är det inte många som är där för att ändra utseende.)

20 kommentarer:

Lisa/lisasbibliotek.blogg.se sa...

Svååårt med en föreläsning på danska......

Hannele sa...

Lisa, det finns lättare saker :)

Tant Ingeborg sa...

Jag tycker så många verkar osäkra på vem de är, de försöker helst vara någon annan. Lättare att vända sig utåt än inåt för att få svar kanske?

Att vara nöjd med det sig själv och det man har är inte något naturligt längre. Det verkar vara lika utrotningshotat som sunt förnuft. Kanske borde sättas upp på en röd lista nånstans.

Eleonor (Elle) sa...

jag håller med Tant Ingeborg. Men jag orkar inte längre (länge sedan) vara någon annan än den jag är... Tycker att det är synd om dem som fortfarande (och de är många)som kämpar o kämpar.. med att både synas o höras och vara inne ...
Det enda jag vill förändra hos mej ... det är den oförklarliga oro jag känner och min värk,.... som ständig finns i mej ... men visst det är ju en del av mitt liv... ha det gott, vännen... vi är bra som vi är !!!

åsa sa...

Ja håller med dig.. vad vill vi uppnå..köpa oss lycka..
Ja under en liten tid efter..renovering och köp så är man noglite lyckligare..tror man! =)/åsa

Ingrid E sa...

Är det inte med dessa tidningar som med kokböcker? Vi köper dem gärna men gör precis som vanligt. Hoppas att du får en bra dag. Här är det supergrått idag.

Hannele sa...

Tant Ingeborg, visst känner man sej lite suspekt med att vara nöjd som man är, kanske saknar vi vettiga förebilder också.

Eleonor (Elle), känns jobbigt att ständigt leva med att förändra sej själv, visst är vi bra :)
Kram.

Åsa, visst är man lycklig efter en lyckad renovering, det är nog sant. Men hur ofta behöver vi göra det?

Ingrid E, det tror jag också, men varför konsumerar svenskar så mycket mat- och inredningstidningar?

Bloggblad sa...

Och ju finare kök "folk" byter ut sitt gamla till.... desto mindre tid lägger de på matlagning...

Jag kommer sällan hem till nån som bor så där stajlat som jag ser om på teve. De flesta verkar ha det ganska vanligt och ihopplockat med nytt och med arvegods.

Hannele sa...

Bloggblad, stämmer, vi lagar inte så mycket mst i våra fina kök. Vem är de då, som har dessa fina stajlade hem?

Tant Ingeborg sa...

Jag läser gärna inredningstidningar och kokböcker för att få idéer och inspireras. Det senaste har det inte blivit så mycket eftersom jag läser bloggar istället :)

Köket skulle jag gärna vilja göra om för att få bättre funktion och andra färger. Avocadogrön spis, behöver jag säga mer... Skåpstommarna, dörrarna och diskbänken räknar jag dock med att återanvända igen, det är ju liksom inget funktionellt fel på dom.

Att göra om bara för att det inte är som senaste modet har jag inte begripit mig på, vare sig det gäller inredning eller kläder. Jag vet vad jag vill ha men det utbud som finns (som är "modernt") är ju inte alltid kompatibelt med mina önskningar, det är oftast det som är problemet.

Hannele sa...

Tant Ingeborg, själv är jag kanske lite för lat för att orka hålla på och ändra hela tiden. Min "smak" stämmer inte heller alltid med det senaste. Kokböcker har jag slutat att drägla över,
men är intresserad av historisk mat.

jill sa...

Låter som enmycket intressant föreläsning. Har funderat mycket på det där. Är det så att vi i avsaknad av annat fyller våra liv med sådant? Är det vår tids religion?

Hannele sa...

Jill, det dök upp fler frågor än svar, men det paradoxala i vår föränderliga värld är att alla vill vara unika individer, men makeover handlar ofta om likriktning.

Clara sa...

Woody provade en makeover häromdagen......:)
Men jag står nog över.....är inte så lättlurad....ha det bra ch hoppas att lussebrödet blev bra!!!!!

Kristina Eriksson sa...

När man ser alla tidningar sådär så känns det rätt så osmakligt tycker jag å dessutom undrar man om snacket om det här med klimatförändringar helt gått dem förbi?

Tyra in Vaxholm sa...

Det måste vara människor som inte har någon egen 'stil' som går på alla dessa måsten om ständig förnyelse! de är aldrig nöjda för de vet inte vad de vill ha.....därför gör det som stora massan...se på den här viiiita/ek/borstad alu-trenden som alla går på! so boring.

Tyra in Vaxholm sa...

ps Värst är i alla fall de som ständigt möblerar om fejan......den rasar ju i alla fall!

Hannele sa...

Clara, vi är ju fina som vi är :)
Jag gör ofta SKORPOR av färskt vetebröd och maken gråter, när han ser det, ha en fin dag.

Kristina, det är såna enorma mänger tidningar, själv har jag slutat att prenumerera, köper lösnummer ibland, man kan lägga mycket pengar bara på det. Klimatförändringar kom upp i diskussionen, jordens resurser är ju inte oändliga.

Tyra, visst är det tråkigt, men så finns det ju massa fölk som betalar för att en annan ska göra hela jobbet, så det blir "rätt", skulle kännas som att bo på hotell.

Anonym sa...

ÅÅååå, så många som lever på en dröm istället för att upptaäcka alla magi som fakstiskt redan finns.

Och jag tycker att de flesta inredningstidningar/inredare kör på samma stil allihop. Så oorginellt och ovågat. Jag bojkottar stilrent och myranstolar. Fy ;-)

Hannele sa...

Maria, visst är det verkliga livet spännande. Jag är intresserad av trender, kul med lite nytt, men men... stilren kan jag ju aldrig bli och vill det inte heller :)