Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

10 oktober 2007

Plocka berberis

I invadrarbutiker kan man köpa torkade berberisbär, används i persisk risrätt, zereshk, Red barberries. I Sverige använde man berberisbär mycket för C-vitaminets skull. Ingmanssons bra bok "Kan man äta sånt?" har kommit ut med ny upplaga, där finns resept och tips på vilda växter.
Berberisbuske är också väldigt tacksam att formklippa, har väldigt vacker höstfärg, vacker bakgrund till rosor, har jag sett i England.

Bloggare som omslagsflicka
Grattis, Blomsterverkstad, omslagsflicka i Allers JulMagasin.

27 kommentarer:

Rita sa...

Det var toppen! I min persiska bok sägs det att zereshk är "redcurrant" (vinbär). Vi köpte torkade zereshk ett par gånger i en invanrarbutik. Billiga var dom inte.

Uttalet: z som in engelskan och franskan, ljudet som finns i ordet "easy" och i ordet "zero". Betoningen ligger på den sista stavelsen i det persiska språket, altså ze RESHK

A very interesting post - thank you :) Tack ska du ha.

Filifjonkan sa...

Godmorgon.. Berberis sa du det är så snyggt att se den just på hösten med alla sina bär..men har inte plockat av den faktiskt men däremot har jag sett småfåglarna gärna pickar och äter av den.
Den är så dekorativ.Persiskt språk svåra ord och svår stavning för en ovan

Hannele sa...

Rita, jag misstänker att det kan vara översättaren, som kallar dem vinbär? För det växer väl inga röda vinbär i Iran? Intressant att lära sej mer och kunna använda fler bär och frukter på "nytt" sätt.

Filijonkan, visst är berberis vackert på hösten, mycket underskattad buske, mycket vacker som bakgrund till rosor, det har jag sett i England.

Det Mörka Hotet sa...

Undrar om det i den boken även finns bilder på ex-svärmors potatisgratäng utan kryddor, vitlök och grädde men gjord på minimjölk...?!


DMH/Samuel

Hannele sa...

Samuel, hade vi samma svärmor :)

Gunnels blog sa...

Tack snälla Hanne för alla dina fina kommentarer på min blogg! Vilka underbara dagar vi har haft här nu set senaste tiden! Och, jag njöt riktigt i solen igår med mitt fika och fick ny inspiration och lust igen!

Hannele sa...

Gunnel, visst har vi haft en underbar höst,
vi har också njutit av de soliga dagarna ute.

Camilla sa...

Hej Hannele! Oj vad mkt du har att läsa om detta med formklippning...tycker det är spännande o ska verkligen prova! Skulle vilja ha massor av runda klot av diverse slag i trädgården! Ha det gott! / Camilla

Hannele sa...

Camilla, formklippning är jätteroligt och bra alternativ,
exempelvis om man har det för trångt.

Ingrid E sa...

Berberisbuskar har jag gott om! Nu är det hög tid att klippa till dem igen. Får se om jag vågar äta av bären.

Hannele sa...

Ingrid E, farliga är inte bären, men kanske inte riktigt lika delikata i smaken som "de riktiga",
det finns ju flera olika arter.

Lily of the valley sa...

Vilket härligt inlägg! Tar tacksamt emot alla tips och råd om trädgården.
kram Lily

Hannele sa...

Lily, jag är hejare på ätbara växter :)
Kram.

Bloggblad sa...

Man lär så länge man bloggar... jag har alltid trott att berberis var giftiga. Fick lära mig det som barn.

Hannele sa...

Bloggblad, jag vet inte, varför man sa så,
okunnighet?

åsa sa...

Tack för den inform du gav mig på bloggen och här om berberis.. hade ingen aaaaning..=)/åsa

Hannele sa...

Åsa, konstigt att detta är så okänt.

Monica sa...

Vi hade en berberishäck här när vi flyttade in::: jag hatade den.. enda fördelen var väl på hösten när den lyste lite grannt.. sticksig och ful var den.. ush på mig men så känner jag, tur att smaken är som baken...=)Men väldigt intressant att man kan använda bären i matlagningen,, hade jag ingen aning..om..ha det gott..=)

Hannele sa...

Monica, klart att ovårdade buskar inte är snygga... Man kan formklippa berberishäck väldigt snyggt, runt eller fyrkantigt, med en elhäcksax går det fort, har man väl börjat, så finns det inget snyggare, bra bakgrund till rosor. Berberis är klart underskattat, finns snygga röda sorter också nu.

Ca sa...

Så många härliga Göteborgsbilder Du har..... Jag får svår hemlängtan. Men i morgon bär det av mot västkusten i alla fall.... :)

Hannele sa...

Ca, tackar, lyckliga du :)

Anna sa...

Jag gör en jättegod sås av torkade berberis som passar väldigt bra till vit fisk. Passerade tomater, granatäpplekoncentrat, 1 tsk sambal olek och massa berberis.

Hannele sa...

Anna, det var intressant och kul att höra, vi har inte så stora buskar själva ännu.

Anna sa...

c'est din dotter....

Hannele mamma sa...

Anna, tänkte väl det... du lagar ju så spännande god mat.

TROLLTYGET sa...

Nu blir jag förvirrad... jag har fått lära mej att berberis var giftigt. Se där vad det kan bli fel.

Hannele sa...

Trolltyget, jag vet inte riktigt vad det kommer ifrån, kanske ren okunskap, därför vill jag berätta mer om ätliga växter, både vilda och odlade.