Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

20 augusti 2007

Ockelbo

Repris på en fantastisk trädgård i zon 5.Största intrycket i Wij gjorde de små rummen som visar vanliga tåliga växter för zon 5, inspirerar att användas på ett mer spännande sätt.
Ulf Nordfjells skapelse, han fick guld i Chelsea Flower Show.
I bakbrunden vårtbjörk, tuvrör, gula kornåkrar och världens enda tallallé.
Enkla vanliga tåliga växter i spännande kombinationer. Eftersom buxbom inte trivs i zon 5, formklipper man måbär, hasselört som marktäckare,
Rosa 'New Dawn', i Rosträdgården hittar man många fler tåliga rosor.
I Brynet ser man årstidernas växlingar, vilda enkla växter blandat med framodlade sorter i överdåd. Stärnhimmel med formklippt i bakgrunden.
Svartglänsande tjärn med vita näckrosor, kantad av en ram av björnmossa och doftande kungsliljor, man bara njuter av enkelheten i det lilla rummet.
Klapperstensfältet med torktåliga mattbildande växter och gräs.
I Myren växer olika gräs och vanliga vilda växter; doftviol, starr, humle, rosenbräcka, ett litet trädgårdsrum som ger känsla av naturens närvaro.
Läs mer om Wijs Trädgårdar i Ockelbo, zon 5 är inte omöjlig..

18 kommentarer:

lotta sa...

Så mycket vackert.... kul att du fick tillfälle att besöka trädgårdarna. Fin när man de placerat trädgårdarna så att man ser en naturlig bakgrund. Grönsaksfältet är vackert med alla färger och en säng i trädgården fast jag vet inte om jag skulle viljat tillbringa bröllopsnatten ute i det fria... ;) Tack för visningen.

Hannele sa...

Lotta, jag har ju hört Lars Krantz själv poetiskt berätta om denna unika trädgård, som ger inspiration även för en vanlig trädgårdsägare, jag var helt tagen efteråt, glad att jag har mina bilder att titta på, fundera och planera.

Mie, Absolut Guldkant sa...

Det ser helt underbart ut! Gillade särskilt Monets trädgård! Nu har jag lagt upp en länk till Wij och så får det bli en utflykt dit nästa sommar helt klart!
Ha en toppenfredag hälsar krokodiltanten;)

Hannele sa...

Mie, värt ett besök, du kan ta med dej din krokodilväska. Monets trädgård ligger egentligen strax utanför ingången och är min egen benämning (sett originalet).

Ingrid E sa...

Väldigt fint. Måste jag besöka någon gång.
Tycker det verkar vara viss likhet (Brynet) med Linnépaviljongen i Botaniska. Har de hämtat inspiration från Wijs?

Sylvia sa...

Hannele. jeg er innom deg for å ønske deg en trevelig helg!

Hannele sa...

Ingrid E, mycket spännande. Ulf Nordfjell har skapat både Wijs Skogens Trädgård och A Tribute to Linnaeus som fick guldmedalj i Chelsea Flower Show och som visas på Botaniska september ut.

Sylvia, önskar dej också en riktigt trevlig helg.

purple sa...

Vad fint det ser ut. Vet du något om den där björnmossan, är den perenn och klarar vårt klimat?

Hemma på Landet sa...

Nä, det ligger inte såå långt från mig.
Har du varit jorden runt i Dalarna?*s*
Kramis

Helena sa...

Hej, men vad trevligt att du har varit till Ockelbo. Det lustiga är att när jag för engångsskull åkte tåg till just Ockelbo så fick jag beskriva vägen till just Wijträdgårdar åt ett par damer. Men jag har faktiskt aldrig själv varit där.

Hannele sa...

Purple, det är den vanliga björnmossan du hittar i skogen, alla växter i Wij tål vår klimat upp till zon 5, titta i länken här.

Stina, jag kanske menar att det är närmare för dej än för mej :)

Helena, där missade du något, du borde ha följt med damerna.

Nina på Johangården sa...

Klapperstensfältet påminner mig om ett ställe vid havet där jag brukar vara. Det som jag visat några bilder från i mina bloggar.

Skulle vara intressant att besöka detta ställe.

Ha en trevlig helg!

Hannele sa...

Nina, Wij är väldigt speciellt ställe, värt ett besök,
önskar dej en riktigt trevlig helg också.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vilket kanonställe! Dit vill jag också! "Myren" var något skum... det såg ju ut precis som om man hamnat utanför trädgården (vi har ett glänta med en tjärn vi cyklar förbi på väg in till stan som ser ut precis så där).
Zon 5 är ju inte så svårt, vi har zon 6 här och utbudet av härdiga växter från Norge, Ryssland och Finland börjar vara stort.
Det var kul att få tips på något som kan ersätta buxbom också - du har alltid så mycket intressant i din blogg.

Hannele sa...

Karin, i Myren blommar det nog mer på sommaren,
roligt att höra att zon 5 inte är svårt,
kanadensiska rosor glömde du ;)

Annica B i Borås sa...

Wij är verkligen ett ställe jag vill åka och titta på. Får börja lobba för det hemma till nästa år :)

Filifjonkan njuter sa...

Åå så underbart alla dessa rum och formklippta måbär trodde jag aldrig man kunde men det ser jag ju.Naturen är vidunderlig så olika skepnader men ändå samma natur. Allt är lika vackert man kan inte säga något av det är vackrast..

Hannele sa...

Annica B i Borås, hoppas du kommer dit någon gång, värt ett besök. Jag blev så glad, när jag överraskande fick se skylten och kunde stanna där på vår Umeå-resa :)

Filifjonkan, visst är det spännande att man kan skapa något så här fint av vanliga tåliga växter, jag var alldeles tagen, när jag fick se detta.