Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

20 januari 2010

Snål-tips

Januarimånad, bäst att hålla i slantarna. Vad är ditt bästa spartips?

Jag kan reta mej på shampoo- och tvålförpackningar, kaviartuber, som inte går att tömma. Det blir massor som går till spillo. När grytborsten gick sönder, slängde jag den inte, utan bad maken binda ett nytt snöre. Återvinning.

27 kommentarer:

Eva Linnea sa...

Snålheten bedrar INTE visheten enligt min mening.
Kram

Hanneles bokparadis sa...

♥ Eva Linnea ♥ hihi, så är det nog ;)

Filifjonkan 1 sa...

Ja du jag har en spec plastgrej till tuberna som tömmer dem precis jättebra är de.Som en stor skruv Fick 2 för 45 kr för flera år sen . Tvålpumlarn köper jag en stor flaska och fyller på förpackningen så behöver jag inte köpa ny pump till den. Spar lite plast där med. Disktrasor tvättar jag för sig och använder till bilen eller i källaren. Plastpåsar diskar jag ur och hänger på tork ibland. Ja lite sånt blir det. ha det så bra i snöandet.

Hannele på Hisingen sa...

Filifjonkan, disktrasor har jag alltid tvättat ihop med tvätten, nu kommer jag ihåg att jag har en sån pryl i lådan, annars får maken ha lite stryketräning vid frukostbordet.

Helga - precious sa...

Det är ju även bra för miljön att vara sparsam.

Jag har t ex tejpat min mobil med svart tejp, tvättar och kokar disktrasor, återanvänder nästan orörda servetter till vasken bland annat.

Jag har även köpt en batterimätare som ser om batterierna verkligen är slut. Ibland är det bara ett batteri i en apparat som behöver bytas.

AnnCharlotte sa...

...att gå på torget och handla frukt och grönt istället för ICA ed. om man har möjlighet.

Gunilla sa...

Jag använder vassa föremål och det våld som behövs, för att få tag i hela innehållet i dessa hopplösa förpackningar!

Anonym sa...

Tycker precis som du, nu ska jag köpa en ny tvål och schampo-doserare på Clas Ohlsson. Det är inte återanvndning men blir slutet på halvtömda tvålpumpar

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Gillar returvaruhus och loppisar. Där kan man hitta lite av varje, inte kaviar kanske men....
Ha det gott
Birgitta

Hannele sa...

Helga, batteriemätare verkar smart.

Ann Charlotte, vi har fler spännande fruktaffärer på Hisingen, och man ska inte köpa mer än man orkar äta upp..

Gunilla, jag retar på mej även på tvättmedelsflaskor, som har så stort hål, att hälften rinner ut.

Marlene, literpriset blir ju ganska hög, om man slänger så mycket.

Hannele på Hisingen sa...

Birgitta, det är toppen också att lämna in sina egna saker på returvaruhus, när man inte längre behöver dem.

Znogge sa...

Jag har väl inget spartips direkt men försöker vara prismedveten när jag handlar. Rotfrukter till exempel kan man göra mycket gott av och är betydligt billigare än såväl tomater som gurkor. Undviker halvfabrikat och lagar själv. Ärligt talat så har jag stenkoll på ekonomin alltid men visst är det mycket utgigter i december januari med alla helger.

Hannele på Hisingen sa...

Znogge, precis, köpa säsongsvaror, de är både billigare och godare, att göra själv är också både billigare och godare.

Ann-Christin sa...

Mitt bästa spartips är att skjuta upp att handla saker man behöver. Ofta kommer man på att man nog inte behövde de där sakerna ändå.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, det tror jag också, vi skjuter också upp många inköp, ifall det inte är något med väldigt bra pris, och vi ändå behöver köpa.

Trädgårdsdrömmar sa...

Handla på loppis, secondhand samt att baka sitt eget bröd...
Det gör jag.
Kram Carina

Hanneles bokparadis sa...

Carina, bra tips, jag har sparat massor med pengar med åren, när jag bakat vårt eget bröd, och loppis är ju så roligt, gratis nöje ;)

skogsnuvan sa...

Att tänka efter. Kan jag klara mig utan det här? Fantastiskt hur mycket man kan klara sig utan.
Låta bli att gå in på affären och försöka göra något av det som finns hemma.
Plocka bär och frysa in och svamp och lägga pengarna som man skulle rökt upp(om man vore rökare) i en burk. Det blir mycket pengar på ett år.

Hannele på Hisingen sa...

Skogsnuvan, visst köper man en hel del, som man inte behöver. Jag har lovat att inte köpa nya handdukar, förrän de gamla är slut..

anne sa...

Kanske är det uppenbart för varenda människa, men jag har fått mig en påminnelse om hur otroligt mycket man sparar på att skriva matsedel och veckohandla, rena halleluja-momentet har det varit.

Ang disktrasor och återanvändning/desinficering av dem, så är mikrovågsugnen det bästa enligt studier (US Dep of Agriculture); 1 minut på hög effekt! Mikron är bättre än diskmaskin och ger enligt undersökningen renast trasa!

Husbilen Credo sa...

Återvinner allt jag kan gamla T-shirt till att polera fönstren på både bilen och huset.
Rent vättade disktrasor till att städa toaletterna med därefter bara att slänga. Istället för klorin använder jag cirtonsyra som jag häller i toastolen.
Tandborstar till handfatet och kranarna där det är lite svårare att komma åt.
Har tusen olika ideer men kan ju inte skriva ned alla här.
Ha en bra torsdag!
LottaM

Hanneles bokparadis sa...

Anne, sant, jag var duktig på att göra matsedel, när barnen var små, det sparade mycket tid också och det blev mer varierat mat. Tvättmaskin har jag använt till trasor, mikro har jag inte hört om.

LottaM ..ღ vi har också ett lager gamla lakan till olika sorters trasor, de är ju helt rena och passar till mycket. Jag använder diskborstar till tvättställen, kör i diskmaskin mellanåt. Ha en bra dag.

Lillemor sa...

Himmel o pannkaka, vilket bra diskussionsämne och så många bra idéer! Praktiserar många av dem själv. Intressant med att rengöra disktrasa i mikron, Anne. Hur gör man då - lägger i skål med vatten o diskmedel o kör i en minut?
Jag skördar o klipper sen persilja o dill i glasburkar, så att det bara är att plocka upp och använda under vinterhalvåret. Men det gör väl "alla" människor!? Men jag retar mig på allt slöseri med allt presentpapper o snören i långa banor! Helt vansinnigt. Jag återanvänder en del presentpapper o kartonger; det går att packa upp försiktigt. Min mor (har förstås lärt av henne) tejpade aldrig presenter, för då var det svårt att öppna utan att skada förpackningen... Hon använde snöret för att hålla pappret på plats. Så gjorde man ju innan tejpen var uppfunnen! Men det enda vettiga vore att man hade färdiga presentförpackningar, som fick vandra runt. Det finns ju redan egentligen, men jag tror folk slänger dem. Eller?
Oj, detta blev en hel roman. Men det här är ett ämne som engagerar mig...
Tack Hannele för kommentar på min blogg. Har svarat där, på bloggen.

Hannele på Hisingen sa...

Lillemor, nej, inga glasburkar i min frys, kanske gräslök i plastpåsar. Göra paket med snöre kan jag, men det är väl utdöende konst ;)

Lillemor sa...

Troligen utdöende konst ja... bättre med fina flergångsförpackningar...
- Att du inte vaknar i österläge beror på att du är så ung!

Hanneles bokparadis sa...

Lillemor, ja, och lite morgontrött ;)

Anonym sa...

Vem och var man kondensera i sommar på semester , del din information .