Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

14 maj 2015

den hemliga trädgården i litteratur

"många trädgårdar kan bli intill växling lika. Snygga men lite tråkiga. Varför inte i stället se trädgårdskonsten som en lek?" föreslår Ronny Ambjörnsson i Den hemliga trädgården : om trädgårdar i litteratur och verklighet. Inte bara till nytta, trädgård är för umgänge och samtal. Ambjörnsson berättar om sin morfars koloniträdgård i Delsjö i Göteborg, under kriget odlade man mycket ätbart.
Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett är inte den första läkande, terapeutiska trädgården, redan 270 f.Kr. hade Epikuros liknande tema, hur hälsosamt trädgård kan vara. Ambjörnsson nämner olika sagor, myter. Kojor har vi alltid velat bygga i träd, Klätterbaronen av Italo Calvino var inte den enda.

Björk är tidigt träd i Sverige efter istiden, den gillar kyla och tjäle på vintern, därför ser vi inte björk när vi reser söderut. I Gösta Berlings saga och Drottningens Juvelsmycke finns stora skogar, i Sverige är naturlyrik omtyckt. "Skogen är farlig men samtidigt lockande, en kombination som gör den till en naturlig miljö för äventyr av olika slag." I slutet av varje kapitel finns det förslag till mer litteratur.

4 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Lite lärdom på morgonkvisten - Tack för det.
Ha det bra.
Kram Viola

♥ Hannele på Hisingen sa...

Viola, en intressant bok för både bok- och trädgårdsnördar ♥
Kram

Rost och rädisor sa...

En bok i min smak och visst ska trädgården vara lekfull... och nyttig... och fin...
Kram Anette

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anette, eller hur ♥
Kram