Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

26 januari 2015

Revlummer fridlyst

Under jul skrev många trädgårds- och inredningstidningar om revlummer, men man ska inte gå ut i skogen och plocka. Revlummer är fridlyst och innehåller nikt; torr nikt kan slängas i luften och tändas med en tändsticka och det blir vackert gnistregn. Revlummer säljs ofta som juldekoration, men de växer mycket långsamt och man bör därför avstå från att plocka och köpa lummer, dessutom är den fridlyst.

9 kommentarer:

znogge sa...

Fridlysta växter är det inte tal om att plocka. Man borde egentligen inte alls tipsa om den.

Hannele sa...

Znogge, verkligen inte!

Klimakteriehäxan sa...

Visste inte om att den var fridlyst. Har å andra sidan inte sett nån utanför blomsteraffärer så jag har inte plockat lummer sen jag var barn!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, i vår ålder plockar man inte blommor lika ofta...

Tankevågor sa...

Minns när jag var liten och pappa visade mig det där med att det kan gnistra om den. Nej lummer plockar vi inte eftersom den är fridlyst.

Vacker växt är det.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Lisbeth, det där med gnistra var nytt för mej.

Rost och rädisor sa...

Bra att du påminner om detta, tyvärr verkar många strunta i att den är fridlyst.
Har fått många förfrågningar när jag torgat innan jul. Upplyser alltid om att den är fridlyst och inte får säljas. En kund sa till och med att "då tittar jag vidare, de brukar ha från Polen". Tror jag faktiskt inte ett skit på, säkert nallad i skogen.
Allt gott
Anette

♥ Hanneles bokparadis sa...

Annette, vilken dålig respekt...

Anna/notonmusic sa...

Jag minns lummer från blåbärsskogen som barn. Då minns jag det som att den var vanlig men det kanske den inte var? Fick veta av en slump att den var fridlyst i höstas, jag skrev ju om det i bloggen. Tur att jag inte hittade nån innan dess :-)