Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

8 september 2014

Edwardian Architecture

 
Inte kommer jag att äga något vackert brittiskt hus, blev ändå glad åt mitt lilla loppisfynd Edwardian Architecture: Handbook to Building Design in Britain 1890-1914, som har massa bilder på vackra hus som jag läst om, sett eller ska kanske leta efter nu. Boken är lagom att ha i handväskan, ifall man vill titta på Selfridges, St Paul's cathedral, Ritz Hotel, Bloomsbury eller några gamla bibliotek.
Ett par av Sir Edwin Lutyens (1869-1944) byggnader finns med i boken. Han var engelsk arkitekt som är känd även i trädgårdskretsar. Jag har haft förmånen att besöka Hestercombe Gardens som Sir Edwin Lutyens skapade tillsammans med trädgårdsarkitekten Gertrude Jekyll (1843-1932). Lutyens arkitektur och terrassering smälter ihop med Jekylls blommor, det ser man fint på bokens omslag till höger. De arbetade tillsammans många år, och även om Jekyll var nästan blind i slutet, fortsatte hon skapa med honom (KLICKA bilder större).
Jag har även besökt Parc du Bois des Moutiers i Normandie. Gertrude Jekyll har aldrig besökt Frankrike, hon var nästan blind och skickade snigelpost och lyckades skapa denna fantastiska trädgård runt Lutyens arkitektur.

12 kommentarer:

znogge sa...

Vilken trevlig bok!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, mycket intressant information!

Inga M sa...

Intressant om engelska hus!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Inga M, tänk så många vackra det finns, jag visar två hus av Sir Edwin Lutyens vilka jag har haft förmånen att besöka.

Ruben sa...

Intressant med arkitektur! Boken om Gertrude, den har jag!
/Ruben

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ruben, fin bok, jag känner igen mycket av bilderna för jag har haft förmånen att besöka två av trädgårdar Gertrude Jekyll skapade.

ulla laiho sa...

Fantastiska hus och trädgårdar men så tittar jag på el-räkningen på mitt eget lilla pluttehus och tänker på hur gigantisk den skulle vara med sådana hus. Och städning och fönsterputs vill jag inte tänka på ... Men trädgårdarna skulle jag älska.

Hannele sa...

Ulla Laiho, vi har väldigt isolerat hus, inte så höga räkningar. Man värmer kanske inte alla rum i ett brittiskt hus? Jag har gift mej med en fönsterputsare :)

Ruben sa...

Hannele, din lyckans ost. Jag skulle också vilja besöka en Gertrude-trädgård.

Ruben sa...

Hannele, din lyckans ost. Jag skulle också vilja besöka en Gertrude-trädgård.

Klimakteriehäxan sa...

Fina kåkar, fin trädgård!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ruben, helt fantastiskt! Speciell när man har läst så mycket om Gertrude Jekyll och visste hennes speciella talang om färger.

Klimakteriehäxan, britter kan!