Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

28 november 2010

Första advent

Ordet advent kommer av latinets adventus, som betyder ankomst. En folklig föreställning uppstod dock, att ordet hade samband med "väntan". Det ansågs farligt att ta ut lysning under adventstiden, för då kunde de gifta få vänta länge, kanske för alltid, på att få några arvingar... skriver Ebbe Schön i Julen förr i tiden. I bondesamhället var advent en tid av lugn och samling inför den snart stundande julhelgen. Alltför bullrande och störande utearbeten var förbjudna under adventstiden. Annars kunde björnen vakna i idet, sas det.

6 kommentarer:

Gerda-Thyra sa...

Då borde man ju sjunga "Björnen sover" nu i Adventstid... vem vet, det var kanske under den här tiden som den sångleken uppfanns inne i stugorna?!
Hur som helst, TREVLIG 1:A ADVENT!

♥ Hannele sa...

Gerda-Thyra, mycket möjligt, en bra idé :)
Ha en fin dag.

Lotta 8`) sa...

När våra tjejer var små och sjöng i kör och spelade instrument, så var jag ofta på adventsgudstjänst och det var så fint!

Ha en bra vecka ♥

♥ Hannele på Hisingen sa...

Lotta 8`) visst var det fint när barnen var i den åldern, kanske sjunger barnbarnet om några år :)

Anonym sa...

Gammal göteborgare uppväxt vid Kvilletorget följer din blogg noga. Nu blir jag lite nyfiken, vilken kyrka är detta?

Gunnel

♥ Hannele på Hisingen sa...

Gunnel, gamla Björlandakyrka från 1200-talet.