Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

7 april 2010

Hittade den sista Blyton

Fortfarande kan jag inte begripa, varför Enid Blyton var förbjudna på bibliotek på 1970-talet? Det finns feministiska drag, böckerna börjar ofta lite fördomsfullt, men slutar med att de fyra ungdomar är väldigt toleranta mot alla slags människor. Blyton beskriver natur och växterna fint.Nu hittade jag den sista av Blytons Vi Fem-böcker, som jag saknade:
Fem och kidnapparna (Five go to Billycock Hill), tyvärr en nyare översättning av Kerstin Lennerthson; det engelska är nertonat, ortsnamnen översatta till svenska, trist. Vill du läsa Vi Fem, försök hitta de äldre översatta av Ingegerd Lindström, borde kolla på nån loppis i England..

20 kommentarer:

Znogge sa...

Jag har bara fem på fotvandring men har läst flera av dem. Minns att de drack te i tid och otid men böckerna var spännande!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Znogge, egentligen var det inte SÅ mycket ätande, men småkul även för en vuxen anglofil att läsa om :)

Jord under naglarna sa...

Roligt, jag minns det också som att det var mycket ätande i de böckerna. =)
Ska ta och leta fram några av mina, de borde passa min äldste nu.

mormor Hannele sa...

Jord, passar oss vuxna med :)

Anonym sa...

Fem-böckerna läste jag också, kommer ihåg att jag gillade "Georgina".
Den lilla (barnbarnet) har blivit stor redan och verkar trivas med tillvaron i trädgården :)
Rolig bild med "Nessie" i spegeln.

Hälsn. Eivor

♥ mormor Hannele sa...

Eivor, redan förra sommaren fick barnbarnet smaka på bären, i år blir det ännu roligare i vår trädgård. Jag tror dock inte att Vi Fem-böcker är något för henne, njuter själv i stället ;)

Tyra i Vaxholm sa...

Grattis, jag kan känna doften...

Hannele sa...

Tyra, böcker doftar..

Synnøve. sa...

Köpte en hel hög med böcker i ett stånd i Arvika före påsk. Det är så kul att leta böcker så.
När vi åker över kan jag se om jag hittar den gamla utgåvan av den boken åt dig. Såg nämligen hon hade några sådana.

Böcker ska dofta gott. Det är nått visst med att ta en bok från hyllan och krypa upp i gostolen eller sängen, med en kopp te och boken. Det är mys det. Hög mysfaktor.
Tycker synd om de ungdommar som inte läser böcker idag. De går miste om så mycket. Det var en undersökning i vår lokaltidning här innan påsk, en av de fyra ungdommar som fick frågan sa att han inte hade tid att läsa böcker. Det var så jobbigt!
Man blir förvånad...

Kramen Synnöve.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Synnøve, det tar väl sin tid att få läsvana. Jag skulle inte kunna tänka mej att leva utan vårt eget bibliotek, toppen när man hittar bra böcker billig, kram.

Helga sa...

Jag läste aldrig femböckerna...

Kul att du samlar :)

Hannele sa...

Helga, vet inte om jag samlar,
jag läser dem ;)

Jord under naglarna sa...

Jo, du har nog rätt. Det kanske blir så att vi läser dem tillsammans istället! ;)

Kristina sa...

Om du inte redan har sett den, håll utkik efter en film om Enid Blytons liv med Helena Bonham-Carter i huvudrollen. Alltid svårt att veta med den här typen av filmer vad som verkligen är sant och vad som är någons tolkning, bland annat framställs Enid som rätt så självisk här. Men en intressant film trots det.

Tack för en trevlig blogg! :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Jord, inte fel det heller :)

Kristina, tack för tipset!

Klimakteriehäxan sa...

Fem-böckerna var en höjdare på sin tid - tveksamt om jag vill läsa om nån... George och hunden verkade ha en sån bra relation, och så hade dom alltid picknick som verkade så god! Men vid tillfälle kan du väl kolla vem som har översatt Blytons "Ubåtsspionerna" och "Det mystiska klippslottet till svenska"?!"

♥ Hannele sa...

Klimakteriehäxan, dom har jag inte hört talas om..

Maria sa...

Vilken rolig samling! KUl att finna den sista. Kanske kan du hitta rätt variant senare...

♥ Hannele sa...

Maria, jo, det är ingen brådska..

♥ tant Hannele sa...

Klimakteriehäxan, av en slump hittade jag idag Ubåtsspionerna på ett antikvariat, 1958 översatt av I-B. Hultberg (hittade
Den mystiska guldstatyetten, som är översatt av Stina Hergin).