Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

4 mars 2008

Kaffe med vispgrädde

"med eller utan", á la Annika i USA och Lullun på Grönland:1. Kaffe med eller utan mjölk/grädde (eller Renat för den delen)?
Med vispgrädde. Klimateriehäxan får säga vad hon vill.

2. Lakrits, med eller utan salt? Utan salt, söt finsk lakrits bäst.

3. Nyponsoppa, med eller utan glass? utan och med.

4. Köttbullar, med eller utan lingonsylt? Med,
göteborgare vill sedan gammalt ha lingonsylt till stekt makrill också.

5. Ärtsoppa, med eller utan fläsk? Helst utan fläsk. Med varm punsch.

6. Glögg, med eller utan mandlar? Med.

7. Filmjölk, med eller utan socker? Utan, gillar inte de söta blandnigar,
vi finnar DRICKER fil ur dricksglas.

8. Knäckebröd, med eller utan Kalles? Med, gärna ägg till.

9. Lussekatter, med eller utan saffran? Utan, göteborgare föredrar russin..

10. Julbord, med eller utan skinka? Med.

11. Kalops, med eller utan rödbetor? Med, gôtt.

12. Potatismos, med eller utan rot- (dvs morötter & kålrötter)?
Med, älskar rotmos, även den färdiga i plastkorv.

13. Fiskbullar, med eller utan hummersås? Med, älskar fiskbullar.

14. Surströmming, med eller utan tunnbröd? Med, gillar väl inte surströmming, men tackar inte nej till en fest, har ätit tre hela surströmmingar i mitt liv, det vill säga tre fester med norrlänningar.

15. Pyttipanna, med eller utan ketchup? Utan.

Jaha, det var "med eller utan" listan det... Häng på ni som vill.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nåt märkligt med finnar och sötlakrits, fick ni det i vällingen eller?
Rödbetor är mums! Fantastisk rotfrukt som bara blir så vacker i grytor. Mamma, jag har hittat syltade, ekologiska rödbetor i honung. Rödbetor är ett måste till pytt. Sedan har jag mjölksyrade rödbetor i råbiff (om man vågar...). Köpte ekologisk chorizokorv idag, du får komma hit och käka mjölksyrade stekta kumminmorötter och stekt chorizo med mig. Lunch imorgon? Vad gäller ärtsoppan så vill jag bara ha punchen och fläsket. Jag har ALDRIG förstått hur NÅGON kan tycka om ärtsoppa. Att du inte gillade saffran förvånar mig, det är ju en fantastisk krydda.

Annika sa...

Alltså Lussbullar utan saffran hade jag aldrig hört talas om förr...det var nytt för mig. Fattade inte ens att det fanns lussebullar utan saffran, men enligt flera västkustbor har jag nu hört att det inte är helt ovanligt...Underligt ändå, kan jag tycka :-)
KUL att du hoppade på listan...

Hannele på Hisingen sa...

dotter, det är möjligt att vi började med söt lakrits tidigt, har glömt, men jag minns att vi kunde köpa salmiakpulver på apoteket, gott, då. Det var längesedan vi åt ekologisk lunch tillsammans, låter toppen.

Annika, göteborgare gillar inte saffran, det är mer för huvudstadsbon, listan är ju kul.

Karin sa...

Vaddå lussebullar utan saffran!? Vi är många (ur-)göteborgare som inte kan tänka oss dessa bullar utan saffran. ;) Däremot avstår jag gärna surströmming...

Hannele på Hisingen sa...

Karin A, surströmming går ner med rätt tillbehör, ett glas mjölk och gott sällskap :)

aurorabuddha sa...

Man kan inte skoja om surstromming - det ar allvarliga saker. Jag kommer fran Norrbotten, det kanske ar darfor jag inte har nan humor nar det galler tunnbrodsklamma. :o)

Jag hittade faktiskt riktigt, svensk tunnbrod pa min mataffar har i sodra Texas. Sa jag gjorde blota! Jattegott! :o)

Anonym sa...

Aurorabuddha, jag skojade inte, jag åt ju det :)

Klimakteriehäxan sa...

Okej då, du får väl ta din vispgrädde! :-D
Men den som försöker med vispvarianten till capuccino blir giftstämplad för evigt.
Fast i Irish Coffee? då är jag med!

Ingrid E sa...

Håller med dig om det mesta men surströmmingen avstår jag från, trots det trevliga sällskapet.

Lullun sa...

Kul att du också hakat på min "med eller utan"-lista. Tanken var inte alls att det skulle bli något stort när jag satt här hemma och knåpade ihop frågorna. Tänkte kanske att några andra utomlandssvenskar skulle haka på, men det tycks alltså bli fler och fler. Kul!
Skönt också att du "stöder" mig i lussekattsfrågan, angående utan saffran! ;-)
Och är det rätt uppfattat; är inte russin standard utanför västkusten?

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, Irish Coffee gjorde vi i helgen, capuccino är ju nåt annat och espresso dricker jag faktiskt svart :)

Ingrid E, nu vet man ju aldrig, hur det blir med surströmming, när sonen flyttat till Umeå.

Lullun, det var ju väldigt kul lista, hoppas fler hakar på. Russin är inte standard egentligen på Västkusten, men de finns i lussekatter utan saffran. Jag läste i någon bok, att saffran var vanligare i huvudstaden.

Rita A sa...

Med eller utan? Aika kiva postauksen aihe, jota voisi jatkaa rajattomiin. Tunnen joitakin hassuja kivoja ihmisiä jotka vastaavat "ihan sama" jos kysyy "kumman haluat" - tyyppisiä kysymyksiä, ja joitakin joille tulee iso ongelma kun heidät pistetään valitsemaan mitä tahansa. Molempien kanssa tilanne seisahtuu hetkeksi :)

Hannele på Hisingen sa...

Rita, tästähän nappaat idean ja jatkat omilla kysymyksilläsi. Eiköhän aikuisen ihmisen pitäisi osata vastata noin yksinkertaisiin kysymyksiin :)

Anonym sa...

Det är mycket man kan välja att ha med eller utan. Håller med dig att det ska vara varm punsch till ärtsoppam. Hade inte en aning om att det var vanligare med saffransbullar i huvudstaden och i din stad med russin. Intressant!
Som tur är smaken som baken, delad!
Ha en underbar dag!

Hannele på Hisingen sa...

Akson, i Göteborg säljs mycket lussekatter utan saffran, träffar sällan folk, som tycker om saffran här. Det var länge sedan jag sist bjöd på hemmagjort ärtsoppa med hembakat bröd. Ha en solig dag.

Anonym sa...

Vilka roliga frågor!
Ska kolla in lite närmre

Må gott

Anonym sa...

Jag är göteborgare, mannen är göteborgare, men i lussebullar skall det vara saffran! Riktig saffran, inget fusk med gurkmeja, och russin är ju till pynt, ju!Lingonsylt till stekt makrill låter inget vidare (massa dill) men till stekt vitling måste man ha lingonsylt. Håller med dig om punschen!

JULIEK sa...

Hei på dig. Nu børjar jag endelig at få tid at blogga igjen. Har varit en jobbig tid dom sista mnd, men hoppas saker nu blir bettre. Vil igjen tacke før alt jag fick til jul av dig. Blev så utrolig glad skal du vet. Nallarna sitter framme och hjelper mig nær jag har tunga stunder. Hoppas du har det godt. Stor kram från Norge : )

Hannele på Hisingen sa...

Vita Änglar, skulle vara roligt om du svarade.

Malou, klart att varje familj har sina egna favoriter, men stekt sill och stekt fisk med lingonsylt
är typisk gammal Västgötamat.

Julie, verkligen roligt att höra från dej, skönt att paketet kom fram, här är allt bra, kram.

junhe sa...

har inte funderat på detta "med eller utan" så mycket. man går väl på rutin antar jag. har aldrig smakat lussekatter utan saffran, men ngn gång ska väl vara den första.tycker inte om surströmming heller men kan sitta med och gilla läget tillsammans med mycket annat gott & drickbart. ha dt gott/ kram junhe

Hannele på Hisingen sa...

Junhe, jag testar gärna nya saker, men till vardags blir det väl mycket rutin, som tur är får man välja själv, vad man vill äta. Ha det så bra, kram.

gunnelsvensson sa...

Visst gillar Göteborgare saffran! Och russin! I alla fall i min familj :-)

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Kul lista ,,får jag nog skriva av!!!

Kram millan

Hannele på Hisingen sa...

Gunnel, båda förekommer, men sedan gammalt hade man inte saffran lika självklart i Göteborg, som i huvudstaden.

Mamma Millan, kul om du gör det :)

Leonoora sa...

Useimmissa kohdissa olen kanssasi samaa mieltä. Lakritsia voisin syödä pussillisen kerralla, mutta silloin siinä ei saa olla suolaa.
Laitan,- jos vain pakastimesta löytyy- kaikkiin kiisseleihin ja marjasoppiin jäätelönokareen omaan annokseeni. Nypon? Ruusunmarja?
Kahviin paljon maitoa, rasvatonta :D jne.

Kiitos aihevinkistäsi. Saatanpa käyttääkin sitä jossakin muodossa kunhan kerkiän.

Betonggården sa...

Hej!
Förhoppningsvis ska jag väl lyckas med nåt ur alla dessertböcker nån gång (och inte fuska med pulver!) :) För det smakar ju en aning bättre!

Fin sida du har!

Hannele på Hisingen sa...

Leonoora, joo, ruusunmarja se, tavallista se soppa siitä. Suolaisesta lakritsasta en ole koskaan tainnut tykätä. Lainaa vain ideaa, ne rasvattomat jutut saavat olla minun puolestani :)

Kaos House, egentligen är det lika enkelt att göra själv istället för pulver, men ibland kan man fuska ;)

Rita A sa...

Heh, omaan kysymykseeni "jatkanko meemiä vai en?" vastaan epäröimättä että en. Hyvä meemi, mutta päivä on aikamoisen täynnä, vaikka taas nousin puoli neljältä :) Päivään saa pikkuisen lisäpiristystä kun käy Hannelen blogissa. Kuten nyt tänäänkin kun olet laittanut kuvan hippie-tyylisistä koruista!

Hannele på Hisingen sa...

Rita, lapseni tekemiä koruja, minun maailmassa on noin 8 tunnin työpäivä ja 8 tuntia vapaata :)

Anonym sa...

Även om jag (vad jag vet...) inte har något finskt påbrå så håller jag med i alla punkter utom lussekatterna som jag vill ha massor med allt i; smör, russin, saffran *vattnas i munnen*
ha´re bra, kramen!

Hannele på Hisingen sa...

Sus, när man bakar själv, får man ju göra precis som man vill, gôtt. I Göteborg säljs det lussekatter både med och utan saffran i varje affär.