Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

11 januari 2008

Stekt havregrynsgröt

Jag har längtat efter skekt gröt, tänkt på mormor, minns hur hon tog vara på allt, stekte havregrynsgröten i den svarta järnpannan. Jag var tvungen att mikra en tallrik gröt och få smaka igen. Gröten ska bredas tunt, stekas i riktig smör, lite knaper stekyta. Inte alls dumt, likt havrekaka. Man kan lyxa till med lite björnbärs- eller hjortronsylt, men mormor hade inte sylt på.

Mormors brödkavelMinns inte om det var min student- eller födelsedag. Mormor hade inte så mycket pengar, men hon ville ge mej en present och hon bad min mor köpa någon porslinsfigur till mej. Min mor föreslog istället att mormor skulle köpa en brödkavel, för det har man mer användning för. Mormor tyckte det var konstigt, men jag använder denna speciella brödkavel fortfarande efter 30 år och tänker på mormor varje gång jag bakar.

Surbröd i ister Det finns ibland ister att köpa i affären. Jag minns hur mormor stekte finskt surbröd i det smälta fettet, lite salt, brödet skulle få lite stekyta. Det var väl på 1950-talet, ganska gott, undrar, om det liknar dopp i grytan? Mormor hade aldrig hört talas om GI eller light-produkter, det var lite si och så med frukt och grönsaker, mest potatis med sås, ändå var hon smal och frisk.

24 kommentarer:

Filifjonkan 1 sa...

Godmorgon Hannele. ooj då näe stekt gröt?? har inte prövat men tänker på en skojsång "allting går att sälja med mördande reklam kom och köp konserverad gröt" så jag står över gröten fnissar
men så härligt att ha den där kaveln efter din mormor underbart och den ser speciell ut men är säkert mycket smidig ett härligt minne av din mormor

gerda-thyra sa...

Min farmor åt också stekt gröt, men jag har aldrig smakat... skulle kanske pröva!?

Anonym sa...

Stekt gröt och ister ??
Det räcker att tänka på det så behövs inga GI-metoder. :)
Smaken är som baken - men jag gillar inte ens kokt gröt - tyvärr.
Du får ursäkta men jag är lite "kvackmagad".
Praktiskt tänkt av Din mor. En kavel måste man ju ha. Min mamma berättade att 2 gånger när de flyttade så var det enda som försvann - just brödkaveln.
Ett omen kanske för min far var ju konditor som jag skrev.
Ha en bra dag - Eivor

stadtgarten sa...

The tulips look like spring, wonderful!
Have a nice weekend, Monika

Hannele sa...

Filifjonkan, konserverad gröt har vi ju alla ätit, inte många som kokar sin risgrynsgröt själv nu, och alla har väl ätit RisiFrutti. Jag använder alltid denna kaveln när jag bakar, men man måste vänja sej först.

Gerda-Thyra, det är inte alls så dumt :)

Eivor, synd, för det finns så väldigt många goa gröter, men dom finns nog inte i skolor. Riktig rågmjälsgröt med rårörda lingon, eller med färska bär. Ja, man vill ju ha sina egna verktyg, inte kul, om de försvinner. En porslinsfigur skulle jag ha glömt.

Monika, my first tulips this year :)

Karin A sa...

Trevlig helg Hannele! Stekt gröt kanske jag skulle testa och fint blåvitt porslin under. :)

Rita sa...

Jag äslkar havregrynsgröt! Mielenkiintoinen tuo paistettu versio. Kanske lite tungt för mej, mutta varmasti herkullista.

Inkivääri sa...

Tuttu ruoka tuo paistettu hapanleipä - mummu sitä teki meilläkin ja sanoi leipäressuksi. Isännyys tekee leipäressun maitoon, lisää voita sitten liemeen sulamaan.

Hannele sa...

Karin A, smakar bättre med engelskt porslin :)
Önskar dej också en fin helg.

Rita, eihän se rasva tapa :)
Ihan makoisaa paistettuna, ei uskois.

Inkivääri, tuota leipäressua en ole tainnut kuullakaan,
mummu tuli Pohjanmaalta.

Filifjonkan 1 sa...

Hm ja där har du rätt faktiskt ang konserverad gröt,,risifrutti har jag ätit och ibland köpt färdiga risgrynskorvarna med gröt i. Den är inte så dum den men ja kanske skulle man smaka din gröt då får väl ändra mig nu på äldre dar,,,fniss Havrekakor är ju gott så

Hannele sa...

Filifjonkan, det är inte många som tänker att risgrynskorvarna är konserverad gröt. Själv är jag en stor grötälskare och tycker om att testa allt, både gammalt och nytt.

Anna sa...

Jaha, det låter ju riktigt läckert med stekt gröt. Här blir det aldrig något över, eftersom var och en gör sin egen i micron, så jag får helt enkelt steka nykokt.
Ha en trevlig helg!

Hannele sa...

Anna, samma här, det blir en tallrik i mikron,
tar kort tid och ingen kastrulldisk :)

Katarina i Kullavik sa...

Jag tror det var TACK VARE att din mormor inte hade hört talas om light-produkter, som hon var smal.
Vi är alldeles för fettskrämda i det här landet!
Trevlig blogg du har!
Hälsningar Katarina

Hannele sa...

Katarina, tackar, jag tror du är på rätt spår, mormor levde enkelt - och hon hade inte hört talas om chips och läsk heller.

rajson sa...

Stekt gröt var en min morfars favorit rätter som han fixade själv när blev ensam. Ett annat var någonslags "brödsoppa" med mjölk som gjordes på det som blev över på brödlimporna.
Han var också smal och smidig tills han gick bort drygt 93 år gammal!

Lily of the valley sa...

Stekt gröt har jag aldrig testat, men det låter inte så dumt. Får prova någon gång.
HA EN MYSIG HELG
KRAM LILY

Annika sa...

Som du beskriver stekt gröt låter det verkligen riktigt gott...Hmmm....Jag som inte gillar gröt kanske skulle gilla den bättre i stekt form? Onyttigare förstås, men vaddå...
Brödet ser förresten smarrigt ut, skulle jag gärna prova!

Anonym sa...

Det var artige minner fra barnsommen,våre etterkommere har godt av å høre ha som var"godiser i gamle dager" jeg ønsker deg mange gode dager i det nye året
Klem fra Tanis

Hannele sa...

Rajson, det var väldigt roligt och intressant att höra om den äldre maten och tänk, man blev inte tjock av det.

Lily, jag är inte ens säker på att det är onyttigare, vi kanske är onödigt rädda för fett? Lite kul omväxling, men inte varje dag.

Annika, kanske fel att lyssna på mej, för jag tycker om ALL mat, men det smakar betydligt bättre än det låter :)

Tanis, jag älskar gröt och jag är väldigt intresserad av gammal mant. God fortsättning på det nya året, kram.

Nina på Johangården sa...

Stekt gröt har jag smakat på - det var gott!

Hannele sa...

Nina, roligt att höra :)

e sa...

Har något vagt minne av farinsocker på farfars stekta gröt. Måste testa och se om smaken kan återskapas.

Hannele sa...

e, farinsocker, honung och råsocker höjer alltid smaken bättre än vitt socker.