Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

4 december 2007

Barnarbete?

Nu skriver jag om nåt jag inte vet så mycket om, men jag undrar, vad som händer med alla barn, som H&M, Lindex och Marimekko sparkar? Företagen slå sej för bröstet. Vart tar barnen vägen? Vad lever de av
i ett land som saknar barnbidrag och skolor?
Barn ska inte arbeta inlåsta 7 dagar i veckan, som vi hörde om unga mattarbetare. Men hur länge räknas man som barn, i länder där de gifter sej väldigt tidigt? Min mor har försörjt sej själv sedan hon var 14 år, som piga, under kriget. Visst var hon barn i dagens mått räknat. Men kan vi jämföra så? Vart tar alla minderåriga fabriksarbetare vägen nu, när nordiska fabriker ger dem sparken? För att vi ska ha rent samvete. I julhandeln.

Svenska barn plockar våra jordgubbar, till lägsta minimilöner.
Men barn får inte plocka bomull i Uzbekistan. Barnarbete.

24 kommentarer:

Filifjonkan 1 sa...

Godmorgon Hannele.
Ja du det är ett dilemma det där. Svårt,,, precis som du säger är det det instämmer jag i men vad blir det av dem efteråt, Det tas inte reda på det för antagligen är det så att de vet att de lider ännu mer utan arbetet och det vill de inte visa oss med våra vita samveten, Vi är inte så vita i samvetet längre sannerligen tycker mer det liknar gråsvart Det är ju inte alltid av godo att driva våra värderingar i dessa länder!

shabby-marianne sa...

Det er et stort dilemma - du nævner... Jeg ved ikke hvad der sker med børnene når man lukker fabrikkerne - jeg har tænkt over det. Jeg forsøger så godt jeg kan at købe vare der er producerede efter ordentlige forhold, men jeg kan aldrig vide mig sikker........

Karin A sa...

Det är aldrig lätt när det gäller rättvise- och samvetsfrågor! Själv tycker jag ändå att alla har rätt att gå i skola osv men samtidigt tror jag inte det är rätt strategi att bara avskeda alla från en da till en anna. Det gäller att tänka mer långsiktigt. Intressant reflexion!

Eleonor (Elle) sa...

Jag har också funderat på det ... Vilket är bäst? Att få vara barn är ju alltid det bästa ..i den åldern .. men som sagt , jag befarar att det blir ännu värre för de små ... och det gör så ont i mej... En sak är säker och har varit så i ett antal år .. inte en julklapp köper jag... men det hjälper ju inte .. Kram, till Dej..

Hannele sa...

Filifjonkan 2, jag kan tänka mej att jobba i ett svenskt företag är nog bra, jämfört vad alterativet skulle vara, jag vet alldeles för lite.

Marianne, man tänker ju att alternativet för barnen är kanske mycket sämre än arbete i ett svenskt företag.

Karin A, om skola finns som alternativ, ska det självklart prioriteras, men är det så för alla barn? Hamnar dom på gatan?

Eleonor (Elle), det är bäst att få vara barn, men i många länder får det inte vara det. Även i Sverige har det hänt attt flickorna hölls hemma från grundskolan för det är viktigare för dem att vara hemma och ta hand om småsyskonen.

Gerda-Thyra sa...

JAG VET INTE VAR MIN KOMMENTAR TOG VÄGEN????

Vad jag ville säga var bara, att hur man än vänder sig så har man rumpan därbak!

Hannele sa...

Gerda-Thyra, det här är verkligen inga lätta saker,
men jag vet inte om den svenska modellen passar överallt?

jill sa...

Finns inget lätt svar på din fråga. På ett sätt är det rätt- vi måste motverka barnarbete. Samtidigt blir det som du skriver- många som plötsligt förlorar sin inkomst.

Hannele sa...

Jill, jag vet ju inte om barnen får gå i skola
eller om alternativet är gatan.

Poppins sa...

Har också funderat på det där. Hur klarar sig familjerna när inkomsterna försvinner. Men vad är lösningen? Alla vuxna måste först få tillräckligt med inkomst för att kunna försörja sina familjer.

Anna sa...

Och varför tror alla att man kan bygga en välfärdsstat över en natt??

Hannele sa...

Poppins, det är svårt, men inte säkert att man kan överföra svensk modell direkt i andra länder.

Anna, precis, sådana här ändringar går inte fort, det finns så mycket i ländernas struktur och kultur, man kan inte bara ta en bit svenkt och tro att det fungerar direkt.

Moas sa...

Mycket viktigt ämne du tar upp.. vad händer.. ja det skulle jag ville jag veta också.. hemska tanke.. Men det är klart familjerna kommer att lida för att inkomsterna minskar.. och det är nog inte rätt sätt att stänga och klappa igen allt.. man måste ju göra mer långsiktiga lösningar.. inte lätta frågor det här.. ha det gott.. Monica
http://moasgard.tradgardsblogg.se/

Hannele sa...

Moa, jag har börjat fundera mer och frågat och fått höra saker, nu när jag skrivit detta. De som skapar opinion mot barnarbete, klarar inte konkurrensen av billig arbetskraft, detta handlar om pengar, inte omsorg om barnen.

lena sa...

Men faktiskt så är det ju så att vi utnyttjar ju den billigaste arbetskraften. Skulle de få det bättre och gå i skolan och äldre få deras jobb med bättre betalt, då letar vi snabbt upp ett annan lågutvecklad arbetskraft och utnyttjar den. Är det riktigt rätt att stödja den verksamheten? Nej jag föredrar att betala rimligt för det jag vill ha, alltså inte stödja det ensidiga utnyttjandet. SÅ känner jag ialla fall.

Hannele sa...

Lena, det kan inte vara för evigt att vi utnyttjad denna billiga arbetskraft, om föräldrarna fick ordentligt betalt, så skulle de kanske inte behöva skicka sina barn till arbete. Ett svenskt företag måste väl ändå vara att föredra. Det föds ju många barn, för antingen är preventivmedel för dyra eller förbjudet av religiösa skäl, det kan vi inte göra mycket åt, utom upplysa. Vi vill alla ha en rättvis värld, men det går nog inte över en natt.

Hannele sa...

Lena, vad är ett barn? I många av dessa länder kan de ju gifta sej i 13-års ålder, vi kan kanske inte använda svenska referenser. Även i Sverige har det hänt att flickor hölls hemma från grundskolan för det är viktigare för dem att vara hemma och ta hand om småsyskonen, skola är inte alternativet för många. Jag kan inte riktigt argumentera, men detta handlar mycket om pengar, inte bara omsorg om barnen. De som skapar opinion mot barnarbete, klarar inte själva konkurrensen av billig arbetskraft.

Hannele sa...

(Lena, lyckades slänga ditt långa argument, skulle fixa stavfel :[

Ingrid E sa...

Det här är ingen enkel fråga som flera konstaterat. Jag tror att vi alla vill att barnen skall slippa arbeta och skall gå i skolan. På många ställen är det tyvärr så att skolorna står tomma för att barnen, främst flickorna skall hjälpa till hemma, med barnpassning, i jordbruket mm. Rapporterna som kommer med krav om att vi skall sluta köpa produkter tar jag med ro. Vad är det för garantier med de andras produkter?
Företagen kan göra mycket med att se till att barnen får utbildning och de vuxna får arbeta till rättvisa löner.

Hannele sa...

Ingrid E, precis, företagen ska inte bara säga, att de inte har barn som arbetskraft utan hjälpa till att det verkligen finns skolor att gå till.
Och som du säger, finns inga garantier med de andra heller, jag skulle vilja veta mer.

lena sa...

Det är lugnt Hannele. Jag tycker också att det är ett svårt dilemma men jag gör mina avväganden...och så gör du dina...:-)


http://www.rb.se/sv/FaktaOmBarn/Barnarbete/

Hannele sa...

Lena, tack för länken, jag vill förstå och veta mer.

Maria Byström sa...

Jag började plocka jordgubba som 11 åring och det var en kick att tjäna egna pengar.

Min gissning är att barnen antingen hmnar på gatan med allt det innebär med droger och prostitution eller fortsätter plocka bomull för andra affärskedjor som kan vara ännu värre än innan.

Det finns en snledning till att barn arbetar. Fattigdom :-(

Hannele sa...

Maria, fattigdom där det inte finns mat, är ett stort problem. Elände också, när dessa företag tjänar pengar och ger inte skälig lön, varken till barn eller vuxna.