Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

15 november 2007

Tre rum - A Room of One's Own

Mitt syrum sover soldaten i, plommonträdet utanför. Det är fint med träd utanför fönstret för då kan man se årstidernas växling, man mår bra av det och får energi. Ett syrum med plats för skåp för alla tygbitar och hylla för Kaffe Fasetts bilder på alla vackra tröjor han har stickat och en låda för porslin, som jag ska göra mosaik av och trådar jag ska brodera med och mina akvarellfärger och papper och penslar jag fick av maken efter kursen och en liten hylla för kläder jag ska ändra och sy knappar i och brodera på, men vart ska soldaten ta vägen, det är väl ingen idé för honom att skaffa något eget nu? Och efter det ska han väl studera fem år och inte finns det billiga bostäder för ungdomar. Inte kan jag sitta och sy där och bre ut lapptäcket på golvet och snubbla på hans saxofon och alla klättergrejer och sportprylar, nej, jag får vänta.

Gymnasisten kan vi ju inte slänga ut, han är ju knappt myndig. Det största rummet har han. Ett eget dressingroom skulle jag ha där, med stora speglar, kläderna i färgordning; lila, gröna och blåa kläder för sej, bara kläder i rätt storlek, som passar och inte är för små, lådor med rätt accesoarer och passande skor, till alla tillfällen. Ett litet bord med spegel, där jag ska sitta och kamma håret, inte har jag hunnit sitta ner någon morgon, står och dricker kaffe vid diskbänken. Ska jag ha ett eget dressingroom med make-up bord, får jag skaffa mej lite make-up också, kanske kan dottern hjälpa mej med det?

Chalmeristen skulle ju flytta hemifrån, men han tapetserade om sitt rum, köpte en stor bred säng på ikea med sin flickvän, de monterade den tillsammans med henne. Ett fint skåp och massa praktiska hyllor har han satt upp, bättre har han det än jag hade som nygift. Men vart ska han ta vägen, det finns inga bostäder och studielånen är tuffa, inte märker vi så mycket av honom, men där hade jag tänkt mej ha mitt eget skrivbord, egen dator, där inte skärmbilden och skrivbordet ändrats varje gång jag varit borta. Bokhyllor med glasdörrar ska jag ha, skåp för alla papper, tidningar och anteckningar, i dekorerade pärmar ton i ton, varje papper på rätt plats. Hyllor för trädgårdstidningar och -böcker, en skön soffa att läsa i, i min älsklingsfärg, bra läslampa och mysig allmänbelysning, tonad lampa i taket med blåklockor på. Mörkblåa tapeter har chalmeristen satt upp, det vill väl inte jag ha? Något med rosor på. Något i vårens heta modefärg, passande gardiner till, kanske kan flickvännen hjälpa mej att sy.

Där ska jag sitta i mitt helt egna rum i min nya bekväma soffa med min älsklingsbok i trevlig hemmaklänning i nykammat hår med en kopp favoritte och fat med färska exotiska frukter och min älsklingsartist i min nya mp3-spelare i ett helt tyst tomt hus... nej, det ska jag inte alls! Jag vill gå ut och dansa salsa med maken, jag ska gå på teater med chalmeristen, vi har bokat gratisbiljetter till genrep på Artisten, dottern vill boxas på gymmet med mej, jag vill gå på bio med gymnasisten, vi ska ha fest med vännerna på Evas stuga och ha knytkalas och vi tjejer ska resa till Svalöv.
Vad ska jag med ett eget rum till?Saker håller på att hända, små förändringar.

27 kommentarer:

Clara sa...

Härligt inlägg...jag ler!
Fantisera är ju gratis än så länge :=)Kram på dig!

marianne sa...

Ja ja vi drømmer om at ungerne flytter så vi får mere plads, men det bliver alt for tomt........

Helga sa...

När de är borta känns det nog väldigt konstigt. Gulligt skrivet iaf ;)

karin a sa...

Ja du visst är det viktigt att ha sina nära och kära...en dag kommer oundvikligen när alla flyttat och tills dess räcker det kanske med drömmar!?

Hannele sa...

Clara, trött på att ha det trångt :)

Marianne, för mej får det gärna vara tomt :)

Helga, det tror jag inte...

Vi är för många i ett litet hus ;)

Tant Ingeborg sa...

Det bästa med drömmar är att de är gratis i alla fall så länge de fortfarande är drömmar.

Hannele sa...

Tant Ingeborg, ibland uppfylls drömmarna ;)

Gerda-Thyra sa...

Ja du.. vi drivs av samma dröm du och jag... uppgivet fniss...
Igår fick vi hem den ena utflyttade sonen igen... andrahandskontraktet går ut idag!
Liksom dags att börja om från början igen... hålla alla öron och ögon öppna efter något litet krypin som kan gå att lösa för inte alltför dyra pengar... Och måtte nu inte älste sonen bli bostadslös också...han har ju bara ett rivningskontrakt! Ve och fasa...!

Paula sa...

Härligt skrivet! För min egen del så har jag en dotter 9 år gammal och en son 2 månader gammal. Så jag kommer väl ha barn hemma i sisådär 30-35 år ;o). Får ta och fundera på det här med eget rum nu när vi går i köpa hus tankar.

Jag gillar verkligen din blogg! /paula

Hannele sa...

Gerda-Thyra, haha, deras surf- och sportgrejer kommer ju att vara kvar länge, det tar ju sin tid innan de flyttar på riktigt, men ett ½ rum mer utrymme har vi ändå fått.

Paula, vi byggde ett eget hus, men sedan bor man ju bara två där, så vi ville inte ha för stort hus heller. Vårt kök krymte, du får räkna med några flickvänner också :)

malou sa...

Jaja. Fördelen med att bo i en pytteliten stad i "fel" land är ju att alla ungar faktiskt flyttar. Så ja, jag har ett eget målarrum, med allt porslin som skall förvandlas, alla färger och oljor, akrvarellblock och färger (sällan använt), skissblock och blyertspennor (det använder jag däremot ganska ofta). Rummet har tillhört min före detta chalmerist, nu färdig och ute i yrkeslivet. De andra har också emigrerat. Och nej, det känns inte tomt alls, det är härligt att ha plats. Det är så trevligt när dom kommer hem på sommaren och hem till jul, och det är så skönt när dom åker igen. Och det är faktiskt också trevligt att ha någon vi kan åka på övernattningsbesök till!

Hannele sa...

Malou, haha, är det det felet vi gjorde? Jag tror inte heller att det kommer att bli tomt, jag längtar efter att huset står i ungefär samma skick på kvällen, som när jag lämnade det på morgonen, jag vill ha lite mer plats att göra egna saker.

Anonym sa...

Ååååååååå, att vara kreativ och kunna dagdrömma gör ju att det mesta blir verklighet på sitt lilla sätt. Bara att sluta ögonen och vips.... du är där!

Hannele sa...

Maria, jag vill ha plats för mina dagdrömmar :)

lotta sa...

Vi har ju tur att ha en vind som ungdomarna kunde flytta till när de blev stora att klara av det mesta själv och jag längtar efter ett eget pysselrum, ibland vill även jag vara ifred. Så det kan vara skönt med ett eget rum.... men det är också skönt att ha rum för undgomarna för det är inte lätt att hitta bostad i stan..... finns det hjärterum, finns det stjärtrum.. =)

Hannele sa...

Lotta, jo, sant, men jag tycker att vi har haft hjärterum så många år, det är inte bara våra egna - utan flickvänner med :)

Filifjonkan sa...

Hej Hannele,

Ja hemma är man nu efter trevliga dagar i Malmö men fy vad med snö hos mig.ser du har mycket spännande som vanligt men hinner inte läsa allt skall kika runt en annan dag när det finns tid Ha det bra alla fall

Nässelblom & choklad sa...

Kul skrivet! Nog vill man ha lite plats för sig själv, men oj så tomt den dagen barnen ska flytta (men mina är så pass små ännu, kanske tycker jag annorlunda när de blir större).

Hannele sa...

Filijonkan, borta bra, men hemma bäst. På Hisingen har vi ingen snö, men får skrapa bilen på morgonen, här händer det saker hela tiden ;)

Nässelblom, var sak har sin tid, för dej är det för tidigt att vilja bli av med barnen, men jag har ju njutit av deras sällskap ett par decennier nu, och gör fortfarande, men längtar lite efter egen tid och egen plats.

Dubbelörnen sa...

Skrattar gott när jag läser... helt underbart skrivet! Vi får väl se hur det går här hemma. Mannen påstor att sonen är är så förbaskat medveten om hur bra han har det så vi blir nog inte av med honom förrän han är runt 30-40 sisådär *skrattar*...

Kramar

Hannele sa...

Dubbelörnen, det får vi väl inte hoppas :)

Ingela sa...

En har flyttat och en är på väg. Lägenhetstittandei närmaste stad blir det på måndag. För tredje gången, hoppas att något är lämpligt.

De två små ska vi ha henmma länge än. Det känns också bra. Men nån gång, i framtiden ska jag sluta snubbla på ponnies och trampa in lego och barbieskor i fötterna.

Hannele sa...

Ingela, om det bara var små legobitar :)

Anonym sa...

Såf inslaget från ditt hem via en länk och jag kan bara säga att jag älskar din smak.

Är nu sambo men jag har alltid haft det färglatt i mina egna lägenheter. Älskar allt som får mig att bli glad.

Ett exempel: http://tinnitussans.blogspot.com/2007/03/tales-from-crypt-part-22.html

Hannele sa...

Maria, maken behöver ju inte bestämma i alla rum.
Haha, det liknar min färgskala :)

purple sa...

Härligt skrivet!!

Hannele sa...

Purle, vi får se, hur fortsättningen blir :)