Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

2 november 2007

Allhelgonaafton

Det är en katolsk sed att pryda bortgågna släktingars gravar med ljus.
I början tyckte inte svenska präster om denna sed, men med hjälp av massmedia och handlare, som ville sälja lyktor, spreds seden över hela landet. Trevligt på kyrkogårdarna, men nästan viktigare att besöka någon äldre bekant eller släkting, många ensamma som aldrig får besök.För nio år sedan dog 63 ungdomar på Hisingen på en fest, det finns
en minnesplats utanför lokalen, som smyckas fortfarande.

28 kommentarer:

Rita sa...

Kaunista, mutta surullista - ja hivenen kaameaa.

Anna sa...

jag vill inte att du skriver så om mig.

Kärleksdravel sa...

Godmorgon

Jag kommer ihåg den händelsen, trots att jag inte bodde i Göteborg då. Hela Sverige hörde nog talas om det och tyckte det var riktigt jobbigt pga att den troligen var anlagd =(

Ha en bra dag!

Monica Hansen sa...

Det var en hemsk händelse som vi nog inte glömmer. Jag kände ingen som dog men väninnans barn hade flera bekanta där. Hemskt var det!

Bra tanke att hälsa på folk när de är i livet:)

Hannele sa...

Rita, joskus tulee mieleen, että ehkä ajattelemme niitä kuolleita enemmän kuin eläviä, niin paljon yksinäisiäkin. Vaikka tärkeä myös muistaa niitä, jotka täällä eivät enää ole.

Anna, tänker på det ibland.

Kärleksdravel, det var slarv av ungdomar, men nu minns jag inte ens, hur det blev med straffet. Man var uppmärksam på säkerhet länge, men nu har man väl glömt det igen.

Monica, det var så många umgdomar, så mycket som gick fel. Vi ska inte glömma dem, som inte finns här hos oss längre, men ibland tänker vi kanske mer på de döda än de levande.

Lisa/lisasbibliotek.blogg.se sa...

Vilken tragedi....saknar ord.......men trots allt önskar jag dej en trevlig allhelgona!

Fiifjonkan nickar sa...

Ja Alla helgons dag då är kyrkogården som vackrast när man ser en en bit ifrån alla små lyktor och ljus som lyser där ett konstverk väl värt att besöka,Filifjonkan skall dit med till Lillebror och tända lyktan för idag lägger vi på tallris med samt en liten gravsmyckningsrosett med ädelgran och lite kottar och ett par rosor nedstuckna de håller sig bra i kylan
Ha det bra

Hannele sa...

Lisa, säkerheten ökade ju i alla lokaler efter denna händelsen, men människor har kort minne och det slarvas igen, sånt får inte hända igen.
Vi ska inte glömma de som lever heller.
Önskar dej också en trevlig helg.

Filijonka, vi ska prata och tänka på dem som inte är med oss längre, man kan tända ett ljus hemma och prata och minnas.

Sylvia sa...

Å, så trist, men alikevel så fint! Så kan Halloween brukes til noe alikevel.
Ønsker deg en strålende helg, Hannele. Klem.

Inkivääri sa...

Muistan se surunpäivän - se oli siis ihan siinä teidän alueella! Erityisesti tuommoinen kun nuorille tapahtuu, jättää jäljet niin pitkäksi aikaa...

Hannele sa...

Sylvia, vi får hoppas att sådant inte händer igen, man har försökt ordna lite fester för ungdomar för att de slipper trängas i dåliga lokaler, men bra är det inte, för lite samlingsplats och fester för unga.
Önskar dej en fin helg, kram.

Inkivääri, niin lähellä että tyttäremme menetti luokkakaverin, toivottavsti ei mitään vastaava enää tapahdu, siksi ei pitäisi unohtaakaan.

Lilla jag sa...

Jag tycker det är vackert med alla ljus. Vi får inte glöma de som lämnat oss, men inte heller de som är kvar!

Hannele sa...

Lilla jag, vi har alltid pratat med barnen om de, som inte längre finns, men som du säger, inte glömma dem som sitter ensamma.
Önskar dej en fin helg.

Ingrid E sa...

Fint att ungdomarna fortfarande har en minnesplats som hålls smyckad. Det var rättegång för några år sedan. Några ungdomar hade tänt på och de fick fängelsestraff.
Fin tradition att tända ljus på kyrkogårdar.

Hannele sa...

Ingrid E, jag minns inte hur domen blev, men bedrövligt var det, hoppas ungdomar idag får lära sej, hur farligt det är med eld.
Tänk att svenska präster gillade inte i början seden att tända ljus vid gravarna, allt nytt protesteras det mot.

GIS-mormor sa...

Björlanda kyrka?

mossfolk sa...

Är det nio år sedan?!
Kyrkogårdarna är verkligen jättefina den här helgen!

Helga sa...

Vi ska åka till kyrkogården ikväll, det brukar vara såå vackert med alla ljus i mörkret. Imorgon ska vi umgås med våra föräldrar som är i livet - som sagt nog så viktigt!! Trevlig helg!

Bloggblad sa...

Jag minns att min mamma inte alls var förtjust i ljuständning på gravarna när det kom, hon tyckte det kändes profant. Men sen ändrade hon sig. Jag har alltid gillat det - och på våra familjers gravar brinner det nu.

Hannele sa...

GIS-mormor, det var bra gissat
på det mörka nattkortet :)

Mossfolk, det har gått nio år, visst är det fridfullt och fint att gå på kyrkogården en sån här kväll.

Helga, precis, inte glömma de som i livet heller och det är trevligt att lära barnen att tänka på dem som inte längre är med oss.

Bloggblad, det var intressant att höra, för själv har jag inte frågat de gamla, bara läst att det var lika tveksamt, som allt annat nytt som dyker upp nu.

lena w sa...

Backabranden väcker fortfarande starka känslor, jag minns allting så väl. Telefonen som ringde mitt i natten och min man (som är socialarbetare på Hisingen) fick rycka ut. Meddelandet på lördagkvällen att vår grannflicka var en av de döda. Du är så klok och förlåtande Hannele, önskar att jag kunde vara lite mer som du.

Hannele sa...

Lena W, dotter förlorade en klasskompis, ingen vill ju uppleva något liknande igen, men jag tycker inte ungdomarna alltid är så kloka idag heller, när de tuttar på skolor i ett, eld är farligt.

Han sa...

vi hade en liknande olyckshändelse här år 2001, då 14 ungar omkom och 250 skådades i en förfärlig cafebrand i Volendam. Men som du säger, ungdomarna är inte så kloka nu heller, de tror alltid att det inte ska hända dom. Men det gör vi väl alla kanske....

Hannele sa...

Han, ungdomarna tror nog mer på att de är odödliga..

lotta sa...

Helt rätt Hannele - inte glömma de som är i livet... Backabranden - ja fy vad ruggigt det var. Jag jobbade på Brämaregårdens VC då, minns det så väl, kvällarna då ungdomarna kom, alldeles förtvivlade... jag vill tända ett ljus för dem alla i morgon.... tror jag gör det... Ha det gott =)

Hannele sa...

Lotta, det gör du rätt i, vi tänder för ungdomarna och umgås med dem som är i livet nära oss.

Anonym sa...

Jag kommer aldrig glömma tragedin på isingen. Aldrig :-(

Hannele sa...

Maria, det var väldigt hemskt, vi ska inte glömma.