Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

18 oktober 2007

Fattiga riddare

Nu blev jag sugen på fattiga riddare med hjortronsylt.
Ingen GI-kost precis, men riktigt läcker återvinningsmat.

Lagade underkläder
Jag skyller inget på trasiga underkläder i min barndom, håller inte ens med Nina som skrev i DMHs blogg att hon inte tänker ta på sej trasiga underkläder, hellre går hon utan...
Minst tre fillfällen i livet har jag använt lagade underkläder; När jag föddes under efterkrigsåren, då var fortfarande allt tyg på ransoneringskort, det berättade min mor som letade efter tyg till sin bröllopsklänning (jag fick också plats i den klänningen) och då blev mycket lappat och lagat.

Andra gången fick jag lappa mina underkläder, när maken och jag båda var klara med vår utbildning, och jag hade inte tjänat ihop någon Föräldrapeng, utan fick 60 kr om dagen för att vårda vår förstfödda, maken gjorde lumpen och fick drygt 300 kr i veckolön.
Tredje gången kanske var mer frivilligt, i stil med Köpstopp, när vi skulle bygga vårt drömhus, sparade på allt och inte köpte en enda kvällstidning eller ens underkläder under det året.

Med tanke på hur världen ser ut med pensionsparande och annat, kanske kan jag få användning av denna konst igen, när jag blir pensionerad.

27 kommentarer:

Filifjonkan sa...

Godmorgon Hannele.
Jaha du det var ju bra att du kan laga och lappa det kan Filifjonkan med.Fast jag kan mer sånt som att vända på kragarna på dåtidens bomullsskjortor stoppa strumpornas hälar och sy om rockar och klänningar till kläder åt barnen ja du vi kommer att klara oss när det är pension med skall du se koka soppa på en spik kan vi nog med, Dagens underkläder är ju så tunna så det går inte att laga vår ungdomstids underkläder då var det rejäla underställ i riktig trikå eller tjockt bomullstyg

Hannele sa...

Filijonkan, ungdomarna vet nog inte, hur mycket pengar man kan spara, om man kan laga sina dyra kläder, istället för att bara köpa nya, om det blir en liten reva. Men stoppa moderna strumpor har jag slutat med, det är bara att slänga.

Nina på Johangården sa...

Hon som hellre går utan underkläder än i trasiga säger...

jag har aldrig haft det så knapert att jag behövt laga mina underkläder. Så jag är nog lyckligt lottad på många sätt. Dock lagar jag andra kläder som går sönder, i alla fall i de fall det går att laga kläderna.

Fast hur det blir vid pensionsdags vet jag ju inte... kanske är det då dags att lappa behån och trosorna. Liksom koka soppa på en spik... dock hoppas jag ha arbetet och pensionssparat så jag klarar mig då med.

Monica Hansen sa...

Tänk så olika man kan se på livet, många är glada om de har råd att ens köpa kläder, nya som begagnade...

Gerda-Thyra sa...

Det är väl helt enkelt så, att även
privatekonomin går i olika faser under ett helt liv.
Pengar kommer och går och man får följa med i svängarna efter bästa förmåga...
Förresten, varför skulle det vara värre att laga just underkläder än alla andra kläder...?

Fru Fundersam sa...

Hej Hannele!
Minns det där med att lappa och laga ... När vi levde på ett studielån, en hel familj. Då satt jag varje kväll och lappade alla trasiga strumpor och second-hand-barnkläder och egna slitna jeans ... Men det är nog enda gången.
Fjonkan tyckte att jag skulle tipsa dig om en fin sång om Göteborg. Gå in till mig den 17 oktober, får du lyssna. :-)

åsa sa...

Hmm.. ja det är nog så..att mina underkläder inte alltid är de bästa...=)) men jag tänker så här..jag är hel och ren.. kanske inte alltid vackra underkläder..men de fyller sin funktion..=))/åsa

Birgitta sa...

Tänkvärt i dessa tider, när allt ska konsumeras i väldig fart. Jag uppskattar det ärvda, det som använts förr. Ha det gott.

Alma sa...

Jag har nog aldrig lappat just underkläder men annars är jag mycket för sånt. Lappa och laga istället för att kasta.
Min moster sydde sin egen BH när hon var pank. Vilket jobb!

Anonym sa...

Hej Hannele!
Kristina heter jag och jobbar på Sveriges television och ett program som heter Eftersnack. Är väldigt nyfiken på dig och dina inredningstankar och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig snarast! Har du lust att ringa? Mitt nummer är 0708-837159

Hannele sa...

Nina, vågade inte länka till dej, visst hoppas vi att det inte blir så att vi blir fattigpensionärer, när vi ska ha våra guldår och bara nuta av livet.

Monica, många har det knapert.

Gerda-Thyra, jag tycker att man kan laga alla kläder, har lagar nylonstrumpor också, sant att livet har olika faser.

Fru Fundersam, visst var det bra att man kunde köpa barnkäder billigt på second hand, de små säger ju inte så mycket.

Åsa, visst är det kul att lyxa till sej ibland, då märker man skillnaden :)

Birgitta, jag tycker det är mysigt att förvalta det gamla, ha saker med historia.

Alma, min mor kan sy allt, säkert underkläder också, hon har lappat mycket för mej, lagat många dragkedjor och lagat knän på sönernas nya byxor.

Kristina, det låter ju spännande.

Yolanda Elizabet sa...

Ohhhh, sexy!!!

Hannele sa...

Yolanda Elizabet, it was in France.

mossfolk sa...

Nä, lappade underkläder har jag inte haft. Men det är nog snarare av lathet än något annat.
Och garanterat skulle jag hellre ha dem lagade än gå utan!

Hannele sa...

Mossfolk, visst är det bättre alternativ :)

Nina på Johangården sa...

Visst vågar du länka till mig... jag bits inte. Bara lite löst ;)

Och fortfarande går jag hellre utan underkläder än med lappade sådana... *flin*

Hannele sa...

Nina, jag vet, men detta var kanske ett känsligt ämne :)

Nina på Johangården sa...

Asch, jag är inte så känslig av mig :)

Hannele sa...

Nina, men det är ju jag :)

Filifjonkan sa...

Näe vad har du ställt fram sådant mums tycker det ser ut som "rika riddare" jag, Mina fattiga är en gammal brödlevskiva indränkt i plättsmet stekt med endast lite strösocker men denna ser ju superb ut smakar lite på sylt och grädde mmmm vad gott

Hannele sa...

Filifjonkan, det var så gott, länge sedan sist, nu hade jag franska hemma, man får väl inte äta sån mat i dessa GI-tider :)

therese sa...

Oh well done. Gillar när man inte lever över sina tillgångar.

Hannele sa...

Therese, vi klarade oss med det lilla vi hade och det kändes bra, man har olika perioder i sitt liv.

Han sa...

Hannele,
Har du ett recept till fattiga riddaren? Det ser härligt ut! Ar det hjortron sylt och grädde på en smörgoss?

Hannele sa...

Han, Fattiga Riddare till mej själv, en person, tog jag två skivor franska (även torrt bröd funkar), 2 ägg, ca 1½ mjölk, 1 msk vetemjöl, 1 kryddmått salt, 1 tsk farinsocker (kanel, ingefära, kardemumma). Blanda en smet, doppa brödskivorna, smör i stekpanann, lägg brödet där och häll resten av smeten över, stek. Avnjut varma med grädde och sylt.

Ann-Marie sa...

Jag tycker allt att du låter som en förnuftig kvinna. Egentligen lever vi för slösaktigt och tar inte vara på allt som finns. Har en arbetskamrat som passar på att ta långa skogspromenader och plockar svamp till den som vill ha den. Snacka om att ta vara på resurserna och samtidigt bjuda på sig själv.

Hannele sa...

Ann-Marie, visst är det underbart med sådana generösa människor, livet skulle vara roligare med flera sådana.