5 mars 2010

Gammal fil 1

Inte slängde jag filen som jag inte hann äta upp, bakade två plåtar goda frallor i stället, på enkel surdeg och dinkelmjöl, några gröna russin, anis. Ingen bakmaskin behöver jag, så avkopplande att knåda för hand.

23 kommentarer:

  1. Hur länge kör du knådningen för hand? Vissa säger ju att degen skall bearbetas rätt länge. Jag kör också för hand, men orkar tyvärr aldrig så länge, kanske max 3-4 minuter sen är jag helt slut i armar och axlar.

    SvaraRadera
  2. Det är det jag alltid sagt! Bakning är otroligt avkopplande :-)

    SvaraRadera
  3. ....och mycket godare än köpebröd, så det är njutbart både före och efter ;)

    SvaraRadera
  4. Jag önskar att jag kunde baka men alla mina försök slutar i stenhårda oätliga grejor så jag har gett upp. En av mina män påstod till och med att jag gjorde lussekatter som man kunde slå ijäl hästar med.
    men.....jag är bra på att laga mat så jag får väl bli vid min läst.

    SvaraRadera
  5. Spessartin, jag tittar inte på klockan utan på degen, det blir nog bra efter några minuter, jag rullar in degen, paketerar..

    Ann Charlotte, precis, brödbakning är en njutning på flera dimensioner, dessutom ofta nyttigare än köpebröd.

    SvaraRadera
  6. Znogge, eller hur, härlig avkoppling.

    Skogsnuvan, män ska man inte lyssna på
    och inte tillsätta all mjöl med en gång..

    SvaraRadera
  7. Det måste vara underbart att vara deg i dina händer! ;-) /Ruben

    SvaraRadera
  8. Toppen bra inte slänga någon mat inte.
    De måste vara jättegoda.
    Ha en skön helg
    Annika

    SvaraRadera
  9. Ruben, ingen har klagat :)

    Annika, jättegoda, man kan ju variera så mycket, efter smak och tycke, och vad man råkar ha hemma.

    SvaraRadera
  10. Vad bra att du tar tillvara maten istället för att kasta bort...

    SvaraRadera
  11. Helga, överbliven fil funkar både i bröd och smoothie.

    SvaraRadera
  12. Borde nog skaffa mig ett bakbord åtmindstone..... När jag bodde i lägenheten var jag lite för kort i rocken för arbetsbänken där.... tog jag på mig träskor funkade det riktigt bra ;-)
    Ha´t himla gôrgôtt i solen
    Nina

    SvaraRadera
  13. Hej Hannele! Inte har jag glömt bort dig inte du sitter så fint där på min blogglista fortfarande så jag har koll på allt "gott" du gör! Dina frallor ser så fina ut där på min "Lilla bild"!
    Ha en trevlig helg!
    Kram ifrån den där Oumberlige Peter!

    SvaraRadera
  14. Nina, arbetsbänken är för hög för mej också, det finns sån där plast, som man rullar ihop, då kan man baka på golvet, om man inte har plats :)

    Peter, överraska familjen med att baka!

    SvaraRadera
  15. Ja visst är det härligt att knåda en ljummen bröddeg.Jag kör också i filmjölk om jag har för mycket blir så saftigt av det och god smak
    Nybakt macka till nybryggt kaffe och en bok att lyssna på det är ju fredagsmys det jag har ingen nybakt macka just nu men det finns en semla i skåpet till eftermiddagen Ha det så bra där på Hisingen nu

    SvaraRadera
  16. Filifjonkan, en semla, jag blir så sugen. Visst är det praktiskt att baka själv, man kan ta nästan vilken vätska som helst, variera med olika smaker, frallorna blir lite olika varje gång. Ha en bra dag.

    SvaraRadera
  17. Det ser gott ut i alla fall!
    trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  18. Instämmer! Det är själva knådandet som gör det så härligt att baka matbröd! :)

    SvaraRadera
  19. Birgitta, aå gott att allt är slut nu.

    Gunilla, knådande och doften, mysigt.

    SvaraRadera
  20. Nog ser man fram mot vårenn och sommaren! Jag vill så gärna börja röra i jorden!

    SvaraRadera
  21. Tigris, tids nog hinner vi med det också ;)

    SvaraRadera
  22. Anonym7.3.10

    Det blev säkert goda bullar... själv brukar jag gröra ost av överbliven fil... vasslen använder jag sedan i baket. Dumt att inte ta tillvara det man kan.

    SvaraRadera
  23. Marlene, det gjorde vi förr, nu var det för många år sedan vi gjorde egen färskost, med olika kryddningar, jättegott.

    SvaraRadera

tack för din kommentar ♥