15 januari 2010

Fattiga riddare à la Hannele

Lämplig januarimat. Som barn uppfattade jag Fattiga Riddare som mjölkdränkta skivor av torrt vitt bröd, gärna med socker på. Men i filmen Kramer mot Kramer gjorde Dustin Hoffman den mer som en omelett, med massa ägg i. Varför vitt bröd? Det går lika bra med grovt, kanske finskt surbröd. Servera med bacon till.

22 kommentarer:

  1. Morrn Hannele Kallt igen -10 här just nu och dimma hoppas du har lite varmare. Ja fattiga riddare är gott men det du visar nu är för mig rika riddare! Fattiga var gammalt torrt vitt bröd med lite antydan till pannkaksmet till det lingonsylt bara, Fniss. Men det är gott gillar ägg på mörk bröd,Ha en bra dag och akta så du inte halkar

    SvaraRadera
  2. Då blir det mer som middag. Med det vita brödet tycker jag det är mellanmål/efterrätt.

    SvaraRadera
  3. Mitt minne av riddarna är också lite smet, vitt bröd och mycket socker ;)... din variant verkar mycket nyttigare....

    SvaraRadera
  4. Godmorgon Hannele.
    En lagom stor lunch för en person när allt om mat fantasin tryter.
    Måste erkänna att jag faktiskt ALDRIG ätit fattiga riddare.
    Jo det är sant. Måste därför prova den där du har på bilden. Mörkt bröd tror jag mera på än ljust.

    kramen Synnöve.

    SvaraRadera
  5. Filifjonkan, igår närmade vi oss 0° men nu är det rejält kallt igen. Det blev kanske mer torrt bröd kvar förr, när man inte hade frys.

    Znogge, eller som en rejäl frukost.

    Ann Charlotte, det ena utesluter inte det andra.

    Synnøve, då är det dags, mörkt bröd är gott. Kram.

    Monica, kul att testa gammalt gammalt beprövat på nytt sätt.

    SvaraRadera
  6. För mig är Fattiga Riddare något JÄTTEGOTT!
    Och jag vill nog ha dem med vitt bröd, socker, lite kanel och med hjortronsylt!

    SvaraRadera
  7. Hannele15.1.10

    Gerda-Thyra, det ena utesluter ju inte det andra..

    SvaraRadera
  8. Det finns ett klockmärke som heter jet-set. De har riktigt rosa klockor. Vet inte alls om det är din stil... Såg en del annat rosa på Ur&Penn!

    SvaraRadera
  9. Znogge, tack, det får jag ta en titt på.

    SvaraRadera
  10. Min Mor gjorde som en pannkakssmet och doppade olika bröd i, sedan socker och kanel uppepå. Gott. Det var länge sedan nu, sist var till mina barn när de var små.

    SvaraRadera
  11. Dina finskt surbrödsriddare låter spännande! Platsen du har i väntan på att trädgården vaknar ser ut ungefär som hos mig, samma billybokhyllor och lika trångt bland böckerna;-)

    SvaraRadera
  12. Nina,ja, ibland skulle man ha lite mjöl i, nästan som pannkakor. Man kan också ha extra mycket ägg i, om man tycker det är gott. Nyttigt :)

    Karin, hihi, lite trångt med alla trädgårdsböcker. Sonen hade köpt hyllan av björk, som inte passade till hans nya boende. Tur, för då kunde jag få den :)

    SvaraRadera
  13. Åh så gott! Det var länge sen. Tack för påminnelsen:)

    SvaraRadera
  14. Vitt bröd tycker vi inte om...

    SvaraRadera
  15. Merja, passande vintermat.

    Inger, det ena utesluter inte det andra ;)

    SvaraRadera
  16. Hej Hannele!

    Tack, dom måste jag prova.

    Må gott, önskar Irene

    SvaraRadera
  17. Irene, jag hörde att liknande som denna med grovt bröd är ganska vanlig i Tyskland, kallas Strammer Max..

    SvaraRadera
  18. Om du vänder på pannan ... blir det en ... en :-) Eller hur?

    SvaraRadera
  19. Skatan... en rik riddare??

    SvaraRadera
  20. Vi äter French toast ofta, French toast à la Kramer! Massor med uppvispat ägg med mjölk, vi använder så tjockt rostbröd vi hittar och äter det sedan med kanel och Maple suryp (Log Cabin, Aunt Jemima...). Mums som Maria Montezami sa! :)

    SvaraRadera

tack för din kommentar ♥