Ut och plocka, man behöver inte ha egen trädgård.

Plommon och kesella/crème fraîche. Gör vanlig söt
vetedeg, låt jäsa.

Kavla degen tunt 1 cm. Den
finska träkaveln fick jag av min mormor.

När degen jäst på långpanna, lägg på plommon och häll på crème fraîche. Vanliga små körsbärsplommon växer i parker och överallt.

När pajen är gräddad och varm, strö på florsocker.

Njut till kaffe eller te.
Lichiu cu Prune, plommonpaj från Rumänien, Transylvanien, rumänsk dirigent och klarinettist David bakade hos oss.
Tänk va bra om det kom någon hit och bakade också:)Kakan såg jätte god ut.Men plommonen påminde mer om tomater;)
SvaraRaderaSå gott det såg ut!
SvaraRaderaMan tar inte bort kärnorna?
Kram Maud
Merja, dom små körsbärsplommonen är söta och goda, inte lika vanligt att svenskar använder dem, synd.
SvaraRaderaMaud,, man får spotta ut kärnorna, när man äter, inga problem, tycker jag. Ha en solig lördag, kram.
Ser nog ut som ett stort fråge tecken..du undrade varför inte alla fick kommentera hos mig? Får dom inte??? Kan det vara någon inställning tror du eller..förstår tyvärr ingenting. Vet du någon som inte kunde?? Hjälp mig gärna:) Fattar ingenting!!
SvaraRadera(Merja, det ser ut som blogspot.com:are har lättast att kommentera hos dej)
SvaraRaderaHej jag igen!
SvaraRaderaDet lät ju inge bra..missat en massa kommentarer ..kanske:)
Kan man fixa det med en inställning tror du? Får nog ta hjälp!!
Ha Ha jag hittade nog inställningen själv!!! Hopppas det funkar nu:)
SvaraRaderaTack för att du sa till!!
Merja, dumt att missa kommentarer ;)
SvaraRaderaJa tack, det där smakar jag gärna :)
SvaraRaderaHelga, mycket gott, blir det över, kan man frysa.
SvaraRaderaTack för tipset! Lät som ett praktiskt och smidigt recept för en som gillar att baka i tid och otid :-)
SvaraRaderaZnogge, det är även det finska sättet att göra bärpajer, man kan även ta äpplen och annat nu på hösten.
SvaraRaderaHmm.. så gott, är du käck och skickar hit lite till mig så jag har till eftermiddagsfikat.. Kram Monica
SvaraRaderaMonica, räcker till dej med, kram.
SvaraRaderaJag äääälskar paj och den här ser finfin ut!
SvaraRaderaFy fasen va gott det där såg ut!!! Ha, ha, jag såg dig nog allt i årets trädgård i D & T! Det var den rosa vattenkanneväskan som gjorde att jag hajade till, kul! Mari.
SvaraRaderaTyra, mycket enkelt och gott.
SvaraRaderaMari, det var nog jag :)
Annika i Naturliga ting tog fotot.
Läckert med kakan - dock är risken stor att jag börjar likna kaka själv så, tack! jag avstår. Nu är jag dessutom fullblodsegoist. Får inte jag äta kaka så får ingen annan heller - hemma hos mig;))! Nej, det kan inte vara kul att bo med mig!
SvaraRaderaDin header är dock gudomlig! Det märks Hannele att din smak utvecklas hela tiden....typ;))!
mvh, Anja
Tack för det tipset. Den här har jag aldrig gjort =)
SvaraRaderaHa en fin kväll!
Anja, du var en tuffing. Jag gör tvärtom; vill jag ha kaka, måste alla andra äta det också :)
SvaraRaderaAnnelie, undrar om inte det blir bäst med blåbär...
Ha en mysig lördagkväll.
Vad gott det verkar men jag undrar så hur man kärnar ur alla plommon? Har aldrig bakat något med plommon för de växer inte här.
SvaraRaderaDäremot är mina äpplen ungefär lika stora som dina plommon så nu förstår du varför jag inte tror de räcker till mer än en paj.
Karin, lite får man spotta, allting kan inte vara babymat... Det går också lätt att plocka bort kärnorna efter gräddningen, när plommonen blivit mjuka, det gör jag, om jag ska frysa.
SvaraRaderaÄpplen blir gott med, även små ;)
Åh, vad det ser gott ut!
SvaraRaderaKram!
Oj oj... den där ser god ut.
SvaraRaderaJag bakade ngn liknande paj men ätlig men lite besk så slängde jag bara.
Jag prövar din recept och säger till när jag hade gjort den.
TY for sharing!
Oj så gott det ser ut!!:)Men du har bara creme fraiche på? Inte socker?
SvaraRaderaKatarina, räcker till dej med.
SvaraRaderaRichie, vetedegen är söt och man sockrar plommonen efter gräddningen.
Kristina, efter gräddningen strör man på florsocker,
som du ser på bilden.
Den lilla träkaveln är för att baka karelska piroger och funkar, tror jag, bättre med dem. :)
SvaraRaderaLila
Lila, jag vet att träkaveln är gjord för piroger, rahkapiirakka och liknande finska bakverk, jag trivs väldigt bra med den. Men min rumänska dirigentvän är varken van vid bakning eller finska kavlar ;)
SvaraRaderaFint, det verkade vara ganska liten för plommonpajkavling (?). Piirakkapulikka.:)
SvaraRaderaLila
Lila, pulikka var nytt ord för mej, turkulaiselle ;)
SvaraRaderaNär ska du göra Abchazisk äppelpaj?
SvaraRaderaRivningskåk i min blogg nu
Canis Lupus, tack för tipset, våra äpplen räcker nog till det också. Du får gärna ge receptet, helst kan du komma och baka själv :)
SvaraRaderaSer så gott ut! Jag blir sugen att baka av dina vackra bilder!
SvaraRaderaGunnel, det är väldigt avkopplande att baka och roligt, om man plockat bär eller frukt själv.
SvaraRaderaMåste vara härligt att jobba med så vackra råvaror!
SvaraRaderaGunilla, små söta körsbärsplommon växer lite överallt i parker och liknande ställen, alla kan plocka till en egen paj.
SvaraRaderaDen ska jag absolut testa till helgen. Gud så festlig den såg ut, och den ser god ut dessutom.
SvaraRaderaSåg verkligen vackert ut med de olika färgerna. Om du målar vore det ett härlgit och klassiskt stilleben
SvaraRaderaJill, blir det över, så har jag fryst också.
SvaraRaderaCrimson Anna, målar inte, har gått en-dags-kurs, men min kamera kan se, att det är läckra färger.
Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Plommonpaj är alltid gott!
SvaraRaderaFin blogg du har förresten, Kram!
Plommonpaj recept
Så kolossalt gott det ser ut, det måste jag prova. Här uppe finns det ingen som har plommon i trädgården så det blir till att köpa. Dina trädgårdsplommon såg dock godare ut än affärns :-)
SvaraRaderaKarin, så enkelt och gott, jag föredrar vanlig vetedeg istället för typ pajdeg.
SvaraRaderaP.S.
SvaraRaderadessa plommon är vilda, finns i parker och utanför skolor :)
Mmmmm....det ser kjempegodt ut. Og jeg hadde spist minst fem biter!!!!
SvaraRaderaGod helg Hannele.
Kram
Sylvia, gott och enkelt :)
SvaraRadera