Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

1 mars 2015

inga sopor under mars

Hörde en vettig utmaning i radio: en kvinna ska inte producera några sopor under mars månad! Läs om Ada: HÄR. Allt är ju plastförpackat i affären.  För tio år sedan hade man inte lika mycket förpackningar, nu kan det vara dubbelt, typ på tandkräm.
Vi två vuxna har bara 2-3 soppåsar under en hel månad, lämnar resten till återvinning; förpackningar, plast, tidningar (när barnen små VAR soptunnan full varje vecka).
Vi försöker låta bli att ta massa plast hem; använder tygkassar, har inte mycket plast på frukt, helt onödigt. Vid självscanning kan vår gurka se ut så här; fullt med prislappar. Många slänger för mycket plast, en del plastpåsar kan man återanvända. Många är dåliga på att återvinna plast, vi samlar även små plastbitar, korkar.

20 kommentarer:

Merja sa...

Har också reagerat på att det har blivit mer onödiga förpackningar att bära hem från affären. Vi sorterar så mycket som möjligt.
Gillar din Maskros lampa:)
Ha en bra dag!

Hannele på Hisingen sa...

Merja, visst blev maskroslampan fin! Vi två lever stillsamt, men inte minskar soporna...

Klimakteriehäxan sa...

Den utmaningen antar inte jag. Helt omöjlig att uppfylla så vitt jag kan se. Och ändå återvinner jag banne mig allt som går - men komposten finns inte längre, den drog för mycket odjur (råttor).

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, bra, men inte fel att tänka på allt skräp vi producerar, det ska bli intressant att se hur Ada klarar det.

Rost och rädisor sa...

Bra och tankeväckande utmaning. Funderar genast på hur jag själv skulle lyckas och undrar över om vi har nån plaståtervinning i min kommun. Har inte sett nån. Plast är nämligen det enda vi lägger i soporna här och det blir en påse i veckan, en hel del alltså. En månad skulle nog vid närmare eftertanke gå rätt bra. Hos gårdsbutiken finns inga plastade grönsaker, äggen kommer från hönshuset och köttet från skogen. De plastpåsar som redan används i frysen går att diska och återanvända. Det gjorde man förr. Påläggsbiten blir knepigare. Antingen får jag strunta i ost eller handla över disk och få den inslagen i bara papper som jag kan elda. Problemet är att jag måste köra en mil längre för att få tag i lösost och då är ju poängen borta.
Hoppas du rapporterar hur det går med hennes utmaning.

Allt gott
Anette

Annika Christensen sa...

Lysande idé. Jag tror jag väljer en annan månad.
Annika

Hannele på Hisingen sa...

Anette, plast kanske är "förpackning" hos er? Visst är det knepigt; fiskhandlaren vill alltid stoppa den väl paketerade fisken i en extra plastkasse, pålägg packas i massa påsar, de får inte lägga i samma påse, säger biträdet och tittar konstigt på mej.

Annika Christensen, lyckliga du som har egna grönsaker! Fast jag använder väldigt lite plastpåsar i affären - och de rena återanvänder jag hemma.

ulla laiho sa...

Håller med om att det är väldigt mycket emballage kring en del av det man handlar - ibland onödigt mycket. Tandkrämen jag använder har i alla fall inte mer emballage än vad som krävs (tuben).

Just färdigpackade matvaror som kött, fisk, kyckling, pålägg etc, för självplock vill jag allt ha ordentligt förpackade pga bakterier som kan spridas genom kontamination.

Hanneles bokparadis sa...

Ulla Laiho, i fiskbilen stoppar de den ordentligt pappersförpackade (dubbelt) fisken i en plastpåse, och den plastförpackade fisken stoppas automatiskt i en ny plastpåse... Kött förpackas ju i kylrum och det är ju bra för hållbarheten blir längre. Emballage har verkligen ökat, man blir så trött på att öppna alla svåra plastförpackningar.

ANNA sa...

Tandkräm är ett riktigt aber vad dt gäller förpackningar. Ibland är det såhär:

Först har vi tuben som räcker gott å väl men närå, tuben läggs i en pappkartong, som plastas in, sen tar de två inplastade kartonger och tejpar ihop med flera varv bred tejp. Denna ihoptejpade tingest ligger så i en liten kartong ihop med ett gäng liknande förpackningar. Den lilla kartongen är stoppad i en större kartong ihop med andra kartongen. Kartongen är sedan ställd på en europall ihop med andra kartonger å så dras det massor av "gladpack" kring hela pallen. Pallen åker i en container ihop med andra pallar å containern står i ett lastrum på en båt ihop med andra containrar eller på ett lastbilsflak....

Det är lite som ryska dockor. Det borde räckt med tuben (till konsument) och tuber i en stor förpackning, stående på en pall i ett lastbilsflak, till butik.


Hannele på Hisingen sa...

Anna, helt vansinnigt... och tandkräm är ju ingen ömtålig produkt (värre ibland med flytande tvål och shampoo som kan läcka i affären, för konsumenter är inte försiktiga).

Jag såg jordgubbsförsäljaren som slängde flera fina pallar (?) för jordgubbskartonger. Han hämtade nya av grossisten... man kunde mycket väl ha återanvänt dessa.

Britt sa...

Bra utmaning.// Britt

Hannele på Hisingen sa...

Britt, ju fler som tänker efter desto bättre blir det.

Cicki sa...

Har funderat över detta i några dagar. Vi bor ju i lägenhet, så någon egen kompost har vi inte. Däremot har kommunen gröna påsar för allt som kan komposteras. Så det komposterbara är väl det som blir mest sopor hos oss. Kaffesump, fruktskal, potatisskal och liknande.

Vi lämnar så mycket som vi bara kan till återvinningen. Ang tandkrämen, som några tar upp här, så har producenterna blivit bättre. Det var fler med dubbelpack tidigare. Vi köper oftast Colgate och de har bara plasttuben, som vi naturligtvis lägger i återvinningen.

En riktigt stor bov i detta med sopsortering är alla kuvert som man får hem. De får man absolut inte lämna till återvinningen utan de ska sorteras i förbränningspåsen. Det har att göra med att klistret på kuverten ställer till det i papperskvarnarna så de kleggar ihop. Så det är sopor man inte kan göra så mycket åt. Tyvärr.

Ang plast på kött, fisk och grönsaker så rekommenderar jag att man packar noga och håller åtskilt. Det är detta med jordbakterier som kan bli riktigt farligt om de kommer i kontakt med kött eller fisk. Man kan bli väldigt sjuk om man får i sig kött eller fisk som fått jordbakterier på sig. Jag är utbildad inom färskvaror i butik och det var man väldigt noga med att vi fick inte ens stå och packa grönsakerna i närheten av charkavdelningen. Vi var tvungen att ha stora fria ytor mellan dessa två områden.

Däremot tycker jag man då kan tvätta plastpåsarna och återanvända i bästa möjligaste mån. Det är en enkel åtgärd och bra även för den egna ekonomin. Självklart använder vi alltid tygkassar när vi handlar.

Men jag tror inte att det är möjligt att leva helt utan sopor i en månad. Att bränna själv på den egna tomten är ju inte heller bra för miljön, så det ser jag inte som ett alternativ.

Hanneles bokparadis sa...

Cicki, det är bra att kommunen komposterar. Finns det jord i mataffärer nu, när alla grönsaker och rotfrukter säljs tvättade?

Plastpåsar tvättar jag aldrig, om de använts till torra varor, kan man återanvända dem till annat. Kuvert ska aldrig läggas bland tidningar, för klistret fastnar i pappersmaskinerna, så dem lägger jag bland förpackningar; wellpapp och andra förpackningar innehåller ju klister ändå. Att själv bränna sopor är en styggelse.

Cicki sa...

All jord är inte borta på grönsakerna. Man kan tro det, men det kan finnas rester så man bör passa sig.

Jag är ledsen att göra dig besviken men man får inte lägga kuverten i förpackningsåtervinningen heller. Varför det är så vet jag inte men på våra återvinningskärl står det ett särskilt förbud mot just kuvert.

Hannele på Hisingen sa...

Cick, får och får.... dessa förbjud för kuvert står på återvinningskärl för tidningar, just för att det blir stopp för pappersmaskinerna. Förpackningar bränns.

Cicki sa...

På våra återvinningskärl för förpackningar står det klart och tydligt att man inte får lägga i kuvert. Det står även klart och tydligt att de ska läggas i förbränningspåsen man har hemma. Vi har alltså två soppåsar, en vit och en grön. Grön för kompost och vit för förbränning. Vi stoppar de i samma soptunna och sedan sorteras de på ett band sopcentralen. Konstigt att det är så olika bestämmelser för olika kommuner. Sopor som sopor.

Hannele på Hisingen sa...

Cicki, regler är olika i olika kommuner, dessa lappar är borta på återvinningskärl för förpackningar här. Maskinerna, metoderna och reglerna ändras därmed hela tiden. Nu får vi blanda all plast, både mjukt och hårt, vilket är smart. Fast sopsortering är svårt... det bör vara så att de flesta mäktar med ♥

Cicki sa...

Vi sorterar också numera hård och mjuk plast i samma kärl, vilket som sagt var förenklar. Jag undrar hur många det är som sopsorterar fullt ut? Många är nog för lata, tyvärr.