Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

16 mars 2015

dumpstra mat

Jag fick en dumpstrad påse pasta, gjorde pastapudding med ekologisk köttfärs från Gröna Gårdar. Affärerna slänger väldiga mängder bra mat, en del kan de skänka till hemlösa. Containerdykning kanske något för pensionärer.. Ungdomar och studenter tömmer container, en del lagar mat av det och delar ut till hemlösa, fattiga studenter gör gratis middag.

16 kommentarer:

Trädgårdsdrömmar sa...

Ja, det är hemskt att det slängs så mycket mat. När barnen var små fick vi oväntat besök av ett äldre par. Jag bjöd på kaffe men hade inget bakat fika, så det fick bli ett par köpekakor som passerat utgångsdatum. Tanten berömde mig för de goda kakorna (inget fel på dom)Men vår dotter som inte var så gammal sa- Ja men dom har gått ut i datum!!!!! Som tur va så hörde tanten dåligt. Det man inte vet har man inte ont av.
Ha en go helg!!
Carina

♥ Hannele sa...

Carina, hihi, barn är ärliga. Jag blev lite förvånad, när jag igår hörde en ung flicka i affären beklaga sej, att "ingen av gurkorna var helt perfekt.." Då får man ju köpa plast.

Znogge sa...

I min affär har de ofta halva priset på kött eller fågel som går ut dagen efter. Jag köper gärna och lägger i frysen. Inge problem alls utan bara billigt!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Znogge, det är toppen, och alldeles fin mat att tillaga, det har vi utnyttjat alla tider.

MARLENE sa...

Tycker detta är förfärligt och ville väl egentligen inte kommentera. Själv står jag och slänger kilovis med mat varje dag... mat som skule räckt till säkert 20 hemlösa eller mindre bemedlade. och jag pratar om alldeles nylagad mat.

NinaVästerplana sa...

I UR:s serie Hemlös berättade de om affärsinnehavare som istället för o slänga mat med utgånget datum skänkte det till några som lagade mat o skänkte till hemlösa.
Ett lovvärt sätt att låta maten komma till nytta tycker jag.
Ett win/win-koncept, affärerna kunde minska sina sopkostnader o folk som behövde hjälp fick den. De åkte runt o hämtade i affärerna.
Matsedeln fick anpassas efter vad de fått ihop på rundan....
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Anonym sa...

Jag håller med dig, Nina.
Att rota i soptunnor är ju en viss smittorisk, man vet ju inte vad det kan vara. Sedan drar ju mat till sig råttor också.
Bättre att restaurangerna lämnar direkt till Stadsmissionen eller annat.
Förr gick övebliven mat från "Bamba" till en spann med grismat. Det tror jag inte de gör längre.
Hälsn. Eivor

♥ Hannele på Hisingen sa...

Marlene, det låter ju inte riktigt bra..

Nina, en del ungdomar lagar mat till hemlösa på detta sätt, som du säger, så minskar man ju på sopberget också.

Eivor, ungdomarna tar ofta slutna förpackningar i container utanför affärer. Det där med smittorisk är nog ganska överdrivet, för conteinerna töms ju ganska ofta, råttor hoppar inte så högt :)

marlenes.nu sa...

nej... det är skrämmande, och detta bara från 2 förskoleavdelningar. Tänk så mycket det skulle bli i hela göreborg. Detta är mat som alltså blir över varje dag. Eller tänk så mycket mer pengar till stadsdelarna om köken lagade rätt mängd istället, det har blivit lite bättre sedan jag sagt till köket att inte skicka så enorma mängder av vissa varor som jag ändå vet inte går åt på "min" förskola.

♥ Hannele sa...

Marlene, ett kostsamt problem. Det fanns en period man matade grisar med maten,men det blev väl problem med sjukdomar? Kompostering har man börjat med.

Rosmariini sa...

Hej, jag är en Götebor-fan. Bodde där 3 år av mitt liv -82 - -85 och hadde jättefin tid där. Besökte G-borg senast förra våren när Trädgårdföreningens park brunkade av tulpaner och annat gott, och Slottskogens azaleor hadde just börjat att blomma! Dessverre så det ut som Slottskogen annars var lite misskött, mycket mindre djur än på gamle dagar och annars också så lite dystert ut?! Jag tycker också om läsing, fotografering, trädgårdsarbete, konst, god mat och vin, att smaka och pröva nye resept, resa,osv., altför många intresser! Men Gitterburg dansar jag inte, men kunde vara god konst att minska några kiloer, men jag kan inte den dansen, inte så många andra heller, men kanskje man kan lära.... Är du interessert så besök min blogg, och blädrar du långt nog ner så finner du mina bilder från Göteborg från förra året. Jag har inte blivit helt god bloggare ännu, så det fattas bl.a. innehållsförteckning. Oikeastaan olisi pitänyt kirjoittaa suomeksi, sekoitan niin paljon ruotsin ja norjan sanoja nykyään, kun olen asunut täällä jo siitä v:sta -85 lähtien, oletan että sinä osaat vielä suomeakin! Terv. Rosmariini, blogista: Pitsiä ja posliinia.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Rosmariini, kul att du hittade hit, klart att jag pratar även finska, och jag stortrivs i Göteborg, jag har bott här sedan 1971 och har inte avsikt att flytta.

Klimakteriehäxan sa...

Har stött på containerdykare i flera reportage - man blir häpen över vad dom hittar! Och förskräckt över vad som slängs!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, eller hur, ungdomarna gör ett bra initiativ, hoppas det finns många av dem.

Gnagaren sa...

Svar till Anonym Eivor! Varför skulle det vara en extra smittorisk att rota i containrar, det är väl inte värre där än på andra ställen. Och du anser också att man vet inte var där är för något i containern, men det gäller ju överallt. Och vadå att mat "drar till sig råttor också"? Men det är ju inget farligt med råttor, lider du av fördomar eller? Och är du dessutom hjärntvättad av samhällets och myndigheternas och mediernas fördomar om råttor? Råttorna har lika stor rätt att leta efter mat och dryck som alla vi andra har, det gäller även i containrarna. Det som är det stora problemet är om det finns en massa äckliga måsar och duvor, som kan flyga ner i containrarna ovanifrån. Där är en stor smitthärd! Men det verkar väl inte du bry dig om, att måsar och duvor är dom verkliga smittspridarna, för dom tillhör ju vår kultur, eller hur, hycklare!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Gnagaren, råttor och flugor gillar jag inte, men containerna töms ju ofta. Jag tror inte på smittorisken, maten som plockas är dagsfärsk, inpackat i plast och grönsakerna tvättas.